Страници

8 октомври 2013 г.

Банички-мъфини



По-скоро мъфини, с кори за баница. За такива като мен, на които им се случва да им останат кори след правенето на   разни видове банички, или са начупени в пакета и не стават за завиване.    Много наподобяват и на солен кекс. Най--важното е, че са една вкусна идея :)
Останали начупени кори  обикновено  правя на една "рошава баница със сирене", където слагам пласт от натрошените кори, пласт сирене, яйца.... но така - в индивидуални форми изпечена, на мъфини е по-лесна да си  вземе човек за работа. Пък и повече хрупкава коричка се получава.

И толкова се харесаха у нас, че за следващата партида корите бяха от нов пакет, хубави и свежи, пресни и не натрошени :smile1: 
Хронологията тук е обратна - горната снимка е от втората партида ( луд на шаренко се радва) , но пък  с разни добавки на сирена, различни от бяло саламурено сирене; чери доматче тук-там и пъдпъдъче яйчице за разкош :) или поне за окото. 


Основната "рецепта" е: 

1 пакет фини  кори за баница (350-400 гр.) 
4-5 яйца 
300-400 гр. бяло саламурено сирене  
70-80 мл. олио 
1 бакпулвер (10 гр.) 
2-3 с.л. брашно 
150 мл. прясно мляко или газирана вода 

масло за намазване на формите и галета за поръсване, ако са метални. 

Приготвяне: 
* Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се олиото и прясното мляко (газирана вода).
* Прибавя се едро натрошеното сирене, брашното и бакпулвера и обърква. 

* Корите се поставят на дъска за рязане и режат напречно  през 1.5-2 см. 
* Всяко нарязано парче се взема с ръка и разтръсква - за да се развият и разделят корите. 
* Прибавят се към сместа с яйце и сирене и обърква внимателно, за да не стане на каша  :smile1: 
* Формите се намазват с масло - дори да са силиконови, маслото освен аромат прави на "баничките" и приятна хрупкава коричка. Ако са от фолио и силиконови - достатъчно е само намасляването им; ако са метални  - поръсват се и с галета, за да могат да се отлепят лесно. 
* Сипва се от сместа - до 2/3 от височината им. 
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна  за около 30 мин. (до зачервяването им).
* Изваждат се веднага от формите и се охлаждат на решетка (за да не се овлажнят, ако се оставят вътре във формата).  





Допълнително за "екстрите": 
топено сирене, кашкавал, моцарела, синьо сирене 
пармезан, чери или дребни домати, пъдпъдъчи яйца 

* Тези сирена се поставят заедно със сместа - лъжица от нея,  3-4 кубчета някое сирене, а най-отгоре - чери домат и в средата се прави дупчица, за да се задържи чукнатото яйце.  Пармезана може да се поръси в края на печенето им.  
* Сирената, които се разтопяват, могат да направят мъфини-баничките мокри :) т.е. теклави, както някои им казват.  Ако не харесвате такава текстура на  печива - пропуснете ги. 
* От тази доза излизат 12 бр. сравнително големи мъфини - в купички от крем-карамел. Изобщо не е нужно да спазвате точно пропорциите и количествата, най-важна е идеята и колко останали кори си имате :) 


Платото горе, на първата снимка, което може да побере един голям пълнен зайко, ми е подарък от блогърско другарче newsm03 с което най-после се запознахме на живо и ми беше изключително приятна срещата и времето, прекарано заедно.
Роси, благодаря ти мила, newsm51че реши да осъществиш срещата ни! А платото, знаеш, ще присъства често на масата у нас! 

38 коментара:

  1. Ммм, звучат чудесно, даже ги надушвам <3

    ОтговорИзтриване
  2. Този път съм голяма късметлийка,защото освен визуално се насладих и съвсем реално на тези пухкавелки и веднага давам потвърждение,че са страхотни!Както казах ще ги направя и у нас още тези дни,Пепи!Много ми харесаха с черито-не само е красиво,но и придава свежа нотка.Дори и синьото,което знаеш,че недолюбвам по принцип,в случая ми хареса и чудесно си пасва с останалите продукти.
    С пожелание за хубав вторник с повече усмивки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аааа, сгафила съм значи! Мислех си, че не харесваш някое от сирената и забравих кое беше :) добре, че по малко слагах.
      Честит вторник на теб :) и приятна вечер!

      Изтриване
    2. Нищо не си сгафила,Пепи,печенко или в сос ми понася и нали видя как с охота си хапнах :) .
      За мен ще е удоволствие да има частица в дома ти за спомен от мен и се надявам често да присъства в публикациите ти и на трапезата!
      Избрано е с любов за много скъп приятел какъвто си ми ти!

      Изтриване
  3. Много ефектно и определено вкусно!
    Красив подарък!
    Поздрави*)

    ОтговорИзтриване
  4. Брей, че кипри!Много ми допадат!

    ОтговорИзтриване
  5. А, правих ги вече, Пепи, точно с такива, остарели кори и веднъж на село с една опаковка домашна юфка (на свеки много й допада). "Селските" даже бяха в сладък вариант, с карамел и къпини.
    Лесни и много вкусни банички!
    Страхотен подарък си имаш, Пепи, много ми харесва платото! Пожелавам ти дълго да ти служи и само вкусотии да редиш на него! :)
    Поздрави и много усмивки в оставащата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Ирма :)
      А сега ще ме караш и сладък вариант да правя, така ли :)

      Изтриване
    2. Само подсказвам аз, ти решаваш! ;))

      Изтриване
  6. Чуднички са, Пепи! За първи път ги видях при Тили, твоите са също много апетитни. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нейните зеленки, моите бледолики :) Всякакви вариации търпят, Гери, можеш да си направиш по вкус.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Уау, Пепчо! Перфектната неделна закуска! Сервирам я!

    ОтговорИзтриване
  8. Ама това не са банички, а истински бижута! Микс от отбрани селектирани видове! Пепи, бих искала и аз да съм сред късметлиите, които са ги опитали! Разкошни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, забравих да ти честитя подаръка! Със здраве да го ползваш и все с красоти да го пълниш!!! Радвам се, че сте се видяли с Роси и аз искам да се видя с вас:)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,и ние искаме,май само ни трябва някой да ни драсне фитила :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лекинко побутване ни трябва, Кате и сме готови :) Навити сме :§)

      Изтриване
  11. От кога чакам рецептата,Пепи....В събота ще имам гости и ще направя от тези банички.Много е красив подаръка-все с вкусотии да го пълниш.Завиждам ви за срещите-благородно,де...
    Хубав ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Много обичам банички, а твоите изглеждат прекрасно, Пепи -
    малки, кокетни и неустоимо апетитни.
    И подаръкът ти е чудесен, поздрави и още много вкусотии в него, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми допада тази идея, Пепи! Ще си взема един, сигурна съм, ще в този мини вариант са много вкусни. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  14. И на мен много ми харесва идейката, особено защото е от типа "какво да направим, ако ви остане....", а пък при корите за баница при мен точно така се получава - все остават няколко. Мерси, Пепчо и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Ама че са се надули, ще се пукнат направо :) Идеята много ми допадна Пепи! Имам и такива формички за мъфини, а и с доста кори за баница съм се запасила във фризера ( нали са като деликатес тук в Испания, та и из облаците ги поразходих и на самолет ги возих), просто не искам да си помисля какви банички ще направя от тях:) Ще ги пробвам обезателно!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за коментарите, мили дами!
    Дръпвайте по един мъфин-баничка, или си направете :), да ви е сладко!

    Дани, твоите кори ще са много специални, щом са и по въздуха повозени. Наистина ли нямате там кори?
    Надявам се да пробваш и да ти харесаш, защото са ти наистина ценни корите.

    Живе, видях ги твоите, много са хубави!

    ОтговорИзтриване
  17. Много благодаря за рецептата! Аз пък имах тука едни печени червени чушки, та сложих по парченце чушка на дъното на всяка формичка. Станаха невероятно вкусни банички - мъфинчета!

    ОтговорИзтриване
  18. за колко мъфина стига тази смес?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В публикацията най-долу е написано - 12 бройки са, но са по-големи от стандартните за тава за мъфини. Някои са в купички за крем-карамел, другите са от пастет, има и в силиконови за мъфини единични.

      Изтриване
  19. Здравейте, да се режат напречно през 1.5-2 см имате предвид да се нарежат на ленти широки по толкова см, или да се нарежат на квадратчета по толкова см? Май ми е глупав въпроса, но си представям, че ако са на ленти, то ще бъде трудно при изсипването на сместа в мъфин формичките...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НА ЛЕНТИ. Нищо им няма, чеса дълги, иначе ако са малки, ще се разкъсат съвсем и няма да се усещат. Много лесно се изсипват във формичките, тъй като лентите се мокрят от сместа и късат.

      Изтриване
  20. Благодаря ви за рецептата, направих оригиналните, с бяло сирене, понеже не обичам разни екзотични сирена, а и исках да направя класическата баница в по-интересен вид. Много сполучливи станаха, и наистина така са по удобни да ги носи човек. Като ми се прияде нещо първо при вас проверявам и тогава търся други варианти. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря за доверието аз :) А иначе баничките може с всякакво сирене - ако обичате маслини - също може да прибавите. Както Ви идва отвътре :) Пък си знае на вкуса на хората, за които ги правите де :) Аз като слагам сирената на половЪт ми слагам само бяло сирене. Чистичко :)
      Весели Коледни празници!

      Изтриване
  21. Пепи, благодаря и аз! Знам, че не е нова идея и рецепти в интернет - много. Но си избрах твоята и си имаме чуден резултат! Само замених прясното мляко с кисело и загасена сода, а после добавих и малко водичка. Сложих си и риган, и маслинки (освен сиренце). :)
    Благодаря отново за вкусните ти рецепти!
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ухааа, добре си ги решила с маслинките, Гери! Много се радвам, че сте харесали :) Да ви е сладко!
      Прегръдки за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  22. Здравейте и от мен! Благодаря за рецептата! Правих по оригиналната рецепта - уникални. Вторият път реших да експериментирам - добавих една шепа задушен спанак. Резултат - отново уникален. Още веднъж благодаря! Весели празници!

    ОтговорИзтриване