8 февруари 2013 г.

Баница със сирене

пак и отново :) 
или баничка с боза 


     Не е кой знае колко по-различна от баницата със сирене, която правех до преди месец с фини кори. Разликата е малка, но пък в плюс за тази и тя е в бакпулвера. В другата прибавям по лъжичка  сода за хляб в киселото мляко,  но тази определено ни става фаворит, защото е по-пухкава. А бакпулвера дойде от там,  от където М.то ми изпил газираната вода за баницата, а на магазин в 7 ч. не ще ида в никакъв случай. Е, следващия път пак си я направих с газирана вода, но и с обикновената вода си стана пухкава). Определено не съм открила топлата вода с него, защото Ели Драгомирова сподели за тайната проектантска съставка на баниците. 




Продукти: 
1 пакет фини кори за баница (400гр. - 15 листа) (тавата е правоъгълна с р-ри ~ 22/ 40см)
~ 400/500 гр. сирене
5+1  яйца
1 бакпулвер 
3 пълни с.л. брашно 
150 мл  вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио



Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с масло/олио.
* Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр). 
* Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.
* Сиренето се натрошава.  
* Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде). 
* Върху нея се поставя още една кора.  Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес. 
* Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
* Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
* Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори.
* Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).
* Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.
* Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните  2-3 лъжици олио.
* Пече се в предварително загрята фурна на 190* на средна скара, до зачервяване. 
* Изважда се от фурната и :) тъй  като ние не искаме да е омекнала, а с хрупкава коричка, аз не я завивам с дебела кърпа, а оставям така да изстине. Докато направя айрана или извадя бозата от хладилника :)


59 коментара:

  1. Ех, как е бухнала!Страхотно вкусно изглежда,Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, отново преглъщам!
    Чудесна е, Пеп!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, като мине зърнения :) върни се и тук да я зърнеш.
      Хубави и ползотворни почивни дни!

      Изтриване
  3. Благодаря, че така стрктно спазваш обещанието си! Днес запрятам ръкави, че сън не ме ловеше снощи:))Чудесен резултат, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, НЕли :)
      Виж колко съм изпълнителна :)
      Поздрави и хубави събота и неделя и на теб!

      Изтриване
  4. Умопомрачително изглежда. Ще чакам по пощата.

    ОтговорИзтриване
  5. Ама че вкусотия:))) Изглежда страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  6. Отговори
    1. Дани, Живе :) радвам се, че ви харесва!

      Изтриване
  7. Страхотна е! Мека, бухнала!
    И аз я правех със сода в киселото мляко, но с бакпурвер наистина става пухкава!
    Следваща баница ще е по твоя начин!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви, Ина :)
      Наистина е по-добра, отколкото със содата.
      Или може би ако содата ес брашно, а не в млякото.
      Прегръдки и на теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  8. Имам 2 пакета сръбски кори. Сега да тичам за фини ли?....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Танче.
      Първо направи баницата със сръбските, после купи фини :)

      Изтриване
  9. Охо говори ми за баничка с боза ... Ах как обичам :) Тук открих един български магазин наблизо и веднага отидох да си купя кори за баница и сирене и познай ... не съм яла по хубава баница от тази, когато си далеч от дома :))
    Сърдечни поздрави Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Еви :) Разни неща сега добиват друго вкусово измерение там :)
      Ей това е като разни детски вкусни спомени.
      Но от друга страна си добре, защото ще си направиш сама :)
      Поздрави и хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  10. Как ме кани да я грабна от чинията, Пеп! Разкошна е! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Еви :) Има и в чиния и на хартия :)
      Която ти харесва.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  11. Тъй значи!С Драгомирова държите ключа за бараката само за вас си!
    Къде е сега онзи сърдит емотикон,дето се цупи и плези,считай го цъкнат ей точно тук! :)
    Пепи,каква е тази баница?!То не е просто баница!
    Това е баница-шедьовър!
    Страхотно е бухнала ,ярко жълтичка е,радва окото,обаче това тройно навиване в комплект за бакпулвера и газираната вода,които са ми новост веднага ме карат да си отметна на ум по чия рецета ще е следващата направена у нас баница!
    Благодаря ти още от сега!
    Отивам да я скролна пак,а на теб-прегръдка и лека нощ! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми липсват емотиконите и на мен.
      Роси, баницата е пухкава, става висока и наистина е много харесвана у нас. До там, че М. сам си пожела втората преди 3 дни с боза :)
      А ти с газирана вода не си ли правила? У нас с газирано си е тачена открай време - дори, преди време - с лимонада - придава съвсееем лек сладникъв вкус, но девойчето Жул не харесва и минахме само на газираната вода. А така трипластово - корите стоят отделени.
      А какво ти обяснявам всъщност, направи, пробвай :) пък с 6 яйца няма кака да не е жълтичка :) особено домашни.

      Лека нощ на теб!

      Изтриване
    2. Пепи,майка ми я прави винаги с газирана вода.Половинката знаеш и той се води у нас баницо правещ,преди повече,сега по-рядко,то от мен другите трудно се вреждат в кухнята де,та и той действа с газирана вода.
      Аз,не знам защо,но май никога не съм я включвала в състава като правя баница,а в същност хем си знам,че с газираната става много,много пухкава.
      Убягнало ми е някак или просто съм свикнала без нея,но....добри другарчета си имам да ме насочват правилно и няма да сбъркам като им се доверя :) да опитам без мляко,но с газ. вода .
      А трипластово пък изобщо не съм редила,аз все по две кори,...ще,ще......и пушек ще се вдига,бъди сигурна,вкара ми идеята,мърдане няма!

      Изтриване
    3. :) хах две по две, за по-бързо, нали? И аз съм го правила това. Но когато размазвах с лъжицата. Сега с четката е лесно и ги разделям - един по един листите.
      Хайде да спим :)

      Изтриване
  12. Чакай пак да питам ,че да съм сигурна-мляко в тази баница няма казваш?

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,много ти е вкусна баничката и с боза и с кисело млекце!И дипа от авокадото ти е супер.

    ОтговорИзтриване
  14. Олелеее, Пепчеееее, умираааам.
    Много, много, много хубава баничка.
    Ох.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чупни си парченце, Рони :)
      Аз ще намина за бонбонче тези дни..

      Изтриване
  15. Пепи, баницата изглежда уникално вкусна!
    Искам да ти благодаря за всичко, което си споделила за приготвянето на глиганско месо, изчетох всички рецепти и приготвих уникално вкусен, гювеч с кореноплодни и гъби като мариновах месото с топлата марината-разбих ги ;)! Царица си!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм ти била полезна, Марианка!
      А аз ще отивам сега да пробвам едни друг дивеч, да видя какъв ще го докарам.
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  16. Прекрасна баничка, Пепи! Бухнала, съблазнителна и неустоима. Иска ми се да я имам за събота сутринта с чаша боза на масата...еееех мечти. :)
    Иначе аз винаги съм я правила с бакпулвер, но си прибавям и кисело мляко. Нали ние сме по креместите и сладко-солени баници, абе да има от всичко по малко. какво да се прави... :)

    Прегръдки, Пепи и един прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, ти си по креместите десерти и печива, Вени.
      Прегръдка и за теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  17. Рано,рано изкушения. Кой би отказал на една пухкава и топла баница? Аз със сигурност не, нито моите хора у дома.
    Много е апетитна, Пепи! Поздравления и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. точно навреме за закуска, нали :)
      Приятна почивка и на теб, Нинка!

      Изтриване
  18. Пепчо, като гледам снимките ти, баничка ми се дояде. Ще опитам този вариант, че ми изглежда сочна, мекичка и вкусна. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Снежи! Ще чакам отзиви :)

      Изтриване
  19. Ще я пробвам! Харесват ми баници с брашно, защото са по-плътни и не чак толкова лигави :))
    Много апетитна е, идеална за закуска!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ауу, как обиди другите баници ти :)
      Хубави почивни дни, Инче!

      Изтриване
  20. Страхотно изглежда, Пепи -
    много сочна, пухкава и въздушна!
    Предлагаш едни чудесен вариант,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Е никога нямаше да се сетя за бакпулвер в баницата, Пепи! Страхотно пухкавка ми изглежда, така че другия път ще е по твоя начин.
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудя се от къде да те блокирам теб - във Фейса или тук, в блоговете, хем ми се ще да надзърна и да видя вкусотията, хем после си викам, що ли ми трябваше:):):)Всяка твоя рецепта е вкусна, сигурна съм, че каквото и да ми поднесеш бих го хапвала с кеф! Приятна съботна вечер, Пепи и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не, КАте, как ти дойде на ум това?
      Нали знаеш, че имам много да ти връщам, особено сега с валентинските изкушения, които така изкушаващо си документирала и предлагаш!
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  23. Пеп, вчера правих една баница с локум, в която има нещо подобно в подготовката на корите с бакпулвер и точно разсъждавах как това може да се приложи и при солена и ето ти отговора :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да споделиш баницата с лоум, Зори :)
      Много обичам такава и ще ми бъде интересно да видя. Аз правя, но е тип баклава с локум.

      Изтриване
  24. Защо не я видях сутринта да закуся пред монитора?;)
    Любима!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Няма такава баница Пепи. Днес я направих. Много се хареса у дома.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях я, Кате, преди малко, чудничко изглежда, та чак ми идва да направя и аз една.Добре, че нямам кори, че бях станала :)

      Изтриване
  26. Прекрасна рецепта! Отдавна търсех нещо подобно, от първия опит става безкрайно вкусна и дори нямаше време за снимка преди да бъде опустошена :) Много ще се радвам на предложения за сладка баничка :)

    ОтговорИзтриване
  27. Прекрасна рецепта! Отдавна търсех нещо подобно, от първия опит става безкрайно вкусна и дори нямаше време за снимка преди да бъде опустошена :) Много ще се радвам на предложения за сладка баничка :)

    ОтговорИзтриване
  28. тук се извинявам но преди малко изтрих без да искам един коментар . баницата може да се поръси със сусам преди печене няма проблеми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А да питам - мога ли яйчената смес и сиренето да ги сложа на една кора, че от тази доза ще правя две, по-малки баници.. И също така мога ли да сложа хартия за печене, вместо да намаслявам тавата? :))

      Изтриване
    2. Може, разбира се, вземай по две кори - намазваш едната с олио, другата с яйцата и поръсваш със сирене. Но по-малко плънка да слагаш, че са фини и да не се разкъсат корите. Проблема е докато влязат в тавата, там дори разкъсани, пак ще се изпекат.
      Хартията за печене е чиста работа - дори децата си научих да я ползват, вместо да търкат тавите. Само че, ако е в тава намазана с олио, коричката отдолу става хрупкава, докато на хартията се задушава. Имай това предвид и избери как.

      Изтриване
  29. Най-вкусната баница, която съм правила!

    ОтговорИзтриване
  30. Най-вкусната баница, която съм правила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала, Деси!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...