Страници

14 декември 2013 г.

Бисквитки с марципан и шоколадов чипс


     Цялото кулинарно виртуално пространство блика от сладки и бисквитки smile1  няма да правя изключение и аз. А утре се връщам на началото на всяко детство - попарата :) 
     Добавям едни бързи бисквитки от маслено тесто, с аромат на бадеми от марципана.  И от  есенцията. Бадемов марципан в тестото, което е различното от всякакви маслени бисквити с шоколадов чипс.
     По-скоро груби, отколкото нежни бисквити, но тъй като имат и шоколад - станаха любими и днес ще забърквам нова партида. 


     Ето тук е Коледния обзор на любимите ни сладки,  общо взето тези се правят от няколко години насам за празника. Вероятността асортимента да е наполовина тази година е голям, тъй като както всяка друга преди 20. декември сладки не правя. Т.е. правя, но те са си за ежедневна консумация


Бисквитки с марципан и шоколадов чипс

2 малки яйца 
120 гр. захар
125 гр. масло (малък пакет)
100 гр. фин бадемов марципан (1/2 пак. д-р Йоткер
1 ч.л. бакпулвер (1/2 пакетче от 10гр. е) 
100 гр. шоколадов чипс (или нарязан на дребни кубчета шоколад)
170 гр. брашно 
1 каф. лъж. бадемова есенция 



Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 170*
* Яйцата, захарта и мекото масло се разбъркват (размачкват с вилица) до получаването на каша. 
* Прибавя се шоколадовия чипс, есенцията и настъргания на едро ренде марципан. Разбърква се. 
* Прибавя се и брашното, заедно с бакпулвера и вече с лъжица се обърква  (тестото става тежко и е малко трудно, докато поеме брашното, но го поема).
* И тъй като е маслено тесто и не лепне по ръцете, къса се парче от него, овалва се на топче и поставя в тавата за печене (покрита с хартия, или леко намаслена)  на разстояние  ~ 3см. едно от друго, тъй като при печенето се разливат.
* Пекат се в загрятата вече фурна, на средна скара за около 12-15 мин (до бледо порозовяване. Не обръщайте внимание на тези, у нас първо се отбират хубавите да се изядат, пък каквото остане - - препечените) за фотосесия.

От тази доза излизат около 30-35 броя - една голяма тава на фурната. 


ПП: Долните  бисквитки са със същото тесто, но вместо шоколадов чипс -  ситно нарязани сушени червени боровинки (и още някакъв зелен плод имаше) - общо 140гр. Също стават много вкусни с тях. 


16 коментара:

  1. Чудни са, Пепи, ама за да се уверя напълно, ще си открадна едничка - Тома Неверни... Шегувам се, сигурна съм, че са чудни. Бих си угодила и с чашка чай към тях. А за сладките по Коледа - сигурно и аз ще започна след 20. :)
    Сърдечни поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с чай, с кафе - с каквото ти е сладко :)
      Поздрави, Гери!

      Изтриване
  2. О, Пеп и ти успя да се отчетеш!
    Аз все още не съм обхваната Коледни приготовления :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ако се замислиш, ще се досетиш, че при мен приготовленията не са точно Коледни :)
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. О, Добро начало на приготовленията, Пепи, явно и ти не издържа.....Хубава неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неее :) няма начин да се издържи. аз така или иначе правя, но повода съвсем не е Коледа :) друг е. Но пак заслужава да се почерпим със сладкишества.

      Изтриване
  4. Явно вече си се настроила на Коледна вълна! Чудни са!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ина, лека проба за Коледа :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Ще грабна цяла редичка от тях за да подсладя неделната чаша с кафе, Пепи! Чудесни са! Прекрасна неделя ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, тези бисквитки ще са чудни просто! Марципан в тестото е чудесен избор! Страхотни бисквитки, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. улала,ето това е за мен закуска по душа и сърце,Пепи!
    С удоволствие бих ти отмъкнала цялата кутия :) .
    А и моите още стоят празни,защото и аз като теб съм все закъсняла в това отношение.
    Понеже дните преди Коледа ми минават в отбелязване на рожденици,именници и правене на торти и пусти бисквитки ред не стига до тях.Та като гледам както вървят нещата май едва на 24-ти ще сколасам да направя някакви.
    Прегръдка отново,мило другарче и нека ти е ден с повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отмъквай, аз довечера нови ще правя :) Тези бяха пробни, да видя дали ще стане с марципана вътре.
      Ще успееш и ти, нищо, че в последния момент. организиран човек си.
      Прегръдка и за теб, мила Роси!

      Изтриване
  8. Изглеждат доста изкусяващо. Тази година мисля да оползотворя марципана с тях. Имам въпрос, дали ще издържат до празниците, ако ги направя тези дни, все пак има две седмици? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Издържат, да, спокойно може да ги направите и сега.

      Изтриване