До скоро панирани калмари правих от пакетче :) полуфабрикат. Само да ги изпържа. И рядко, че такива морски деликатеси старшия любимец не яде и се съобразявам основно с него. Но младшите любимци пък харесват така приготвени в лют сладко кисел сос, а както е известно полуфабриката у нас е на почит само когато е приготвен от мен . А след като се сдобих с над килограм туби от калмари, логично беше да се опитам и с тях. Пък за за всяко нещо си има първи път. Т.е. втори. Първия път панирах в белтъци и изпържих, но не се получиха хрупкави. а това беше целта - да са хрупкави кръгчетата. Това е резултата от втория път - хрупкави панирани калмари, гарнирани със сос Айоли.
Продуктите са:
почистени туби калмари (6 бр.)
сока на един лимон, щипка сол
1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. сол
2 белтъка
1/2 ч.ч. галета и 1/2 ч.ч. царевично брашно
олио за маслена баня
Приготвяне:
* Тубите калмари се нарязват на кръгчета с широчина 0.8 до 1см.
* Поливат се с лимоновия сок; посоляват и разбъркват. Оставят се за час да се мариноват.
* В найлонов плик се смесват брашната, пипера и солта.
* Белтъците се разбъркват с вилица.
* Отцедените шайби от калмари се пускат в плика с брашната; плика се разтръсква добре с ръка, за да се овалят хубаво в него. (количеството им е повече, затова това упражнение го направих на два пъти).
* След това всяко кръгче се изважда от плика, потапя се в разбитите белтъци; овалва се в сместа от галета и царевично брашно. Нареждат се на хартия за печене, или свежо фолио, докато се панират всички шайби.
* Пържат се в маслена баня за по минута и половина/две от всяка страна. Готовите калмари се изваждат с решетъчна лъжица на кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
* Сервират се топли, с лимонов сок :) или със сос Айоли.
***Пърженето става бързо на силен огън (и поне 3см. мазнина в съда за пържене и степен на котлона 10 от 12 пр.). Известно е, че ако се препържат (или преварят) калмарите стават жилави. Ако се овалват и пържат едновременно ще трябват още две помощни ръчички. Затова аз приготвих "на сухо" всичките. Част от тях панирах, а другата част прибрах във фризера да замръзнат. А след като замръзнаха така на шайби ги прехвърлих в найлонов плик и отново прибрах във фризера. На замразените също им трябва малко време за пържене - не повече от 2 минути.
За сос Айоли:
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио
1 жълтък
1 ч.л. горчица
2-3 с.л. сок от лимон
Всичко се поставя в купата на пасатора и след 20-30 сек. соса е готов :)
Страхотни са станали,Пепи! Обожавам ги!
ОтговорИзтриванеНали са с "блажен" сос :)
ИзтриванеОбожавам калмари! Пепи, страхотна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПри теб честичко има рибно меню, Кате :)
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни са, Пепи! Много ги обичам! Но и у нас старши не си пада по тях, та се облажваме богато с младежа. Сос Айоли е идеален в случая!
ОтговорИзтриванеВесела Коледа и щастливо посрещане на Нова Година ти желая!
Прегръдка!
Сходни са ни старшите, сходни са и нашите вкусове :)
ИзтриванеВесело посрещане на Нова година и на вас, Ирма!
Чудесни са, Пепи -
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта, снимки и представяне!
Светли, усмихнати и благословени празници!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеВесело посрещане на Нова година!
Честито Рождество Христово,другарче мило !
ОтговорИзтриванеДа бъде благословен домът ви!
Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
Калмари обожавам,ама и моите са едни-все нещо не обичат,не харесват,в това число и калмари,та пак сама им се посвещавам.Вярно рядко,но все пак правя по малко.
Твоите са повече от разкошни и хиляда пъти по-добри от полуфабрикатните,на които им се усеща повече панировката,отколкото калмарите.
Весело посрещане на новата година,мила!
Благодаря ти много, мила Роси!
ИзтриванеХубаво и весело посрещане на Новата година и на теб - с любимите хора и приятна компания!
Догодина, живи и здрави, ще се видим пак :)
А на купения полуфабрикат в едни производства не са и кръгчета калмари, а някаква пасирана маса, с неизвестен произход - как няма да се усеща панировката?
Прегръдка и много хубаво настроение!
Не съм опитвала, признавам. Но обожавам морски дарове, така че с удоволствие си грабвам няколко от пръстенчетата ти, Пепи. Изглеждат неусотимо вкусни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и весели празници! :)
Да опиташ, Гери, щом обичаш морски дарове - ще ти харесат.
ИзтриванеПоздрави сърдечни и на теб и весело посрещане на Новата година!
Прекрасно! Потекоха ми лигите! Черна завист ме тресе за тез калмари.
ОтговорИзтриванеЩе ти дойда на гости! Тревожи се!
А сега да ти пожелая весела Нова година.
И нека цялото ти семейство бъде щастливо и от здраве да не се отървете!
Целувки на всички ви.
Разтревожих се аз. а теб те няма. ППГ, Ели :)
ИзтриванеБлагодаря ти, живи и здрави да сте и вие!
Фантастични хрупкави калмари! Обожавам, това е моята храна! Страхотни са, Пеп. Весела Нова година на всички ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеСпокойна и мирна да е Новата година за теб!
Chudesna ideya.Moite zloyadkovtzi mnogo obichat kalamari. Vkushti imame zamrazeni i shte sa na menuto tezi dni :). Chestita Nova Godina!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванедосега не съм приготвяла калмари, но вашата рецепта доста ми хареса, обаче имам няколко въпроса - ще купя замразени в пакет, продавачката в магазина ми каза, че трябвало да ги сваря първо, за да не са жилави. Това нужно ли е?
Също така царевичното брашно може ли да се замени с нещо друго, защото не съм сигурна, че ще мога да намеря?
Благодаря предварително :)
Здравейте :)
ИзтриванеНе е нужно да се варят - нарязвате на кръгчета и панирате
Царевичното брашно може да се замени с друго, но с него съаваъ хрупкави
Или сложете малко галета в брашното и ще станат пак
Благодаря! Ще ги пробвам тези дни :)
Изтриванехмммм за първи път правя Айоли...нз даши се е получил...стана кисел но мн ми харесва...малко трудно се оправих с белтъка може би беше мн твърд
ОтговорИзтриванепоздрави
Следващия път намали лимона, щом така ти е кисело. Киселиността е според вкуса :)
Изтриване