Добре де, картофа не е кореноплоден, а клубеноплоден, но чак толкова няма да издребнявам.
Много ароматна гарнитура, или дори основно са тези зеленчуци. Ако и маслото се смени с олио - ето я и моята първа и съвсем вегетарианска рецепта :)
Когато пека картофи и имам пащърнак, слагам по някой резен в тавата и много добре се ароматизират и картофите, и пилето измежду тях.
Кореноплодния морков е за цвят и е най-безвкусния от всички тук.
Червеното цвекло основно на сок и настъргано на салата върви у нас (извън някои други вкусни заигравки) - никак не е зле печено.
Но най-приятната ми изненада беше печената глава целина - резените печена целина се топят на езика и въобще нямаш време да кажеш онова "м-м-м-м-м..." от рекламата, защото посягаш за ново парче. До сега не бях пекла глава целина. Обикновено влиза в съставката на добрата ми универсална зеленчукова подправка, или само резен от нея в супи, яхнии, но този път, заради тази заигравка със сърчицата замина и тя да се пече във фурната. На сурово мирише доста по-натрапчиво :) И както почти всичко у нас, което се харесва - още на следващата вечер - втора партида.
Както вече стана ясно, продуктите са:
3-4 картофа, 2-3 моркова, малка глава червено цвекло, една глава целина, 1-2 корена пащърнак1/2 пак. (60гр) масло , 100 мл. вода, сол и мащерка
Зеленчуците се измиват, почистват/белят и нарязват.
Всичко се поставя в плик за печене; завързва се; плика - пренася в тава за печене. Тя от своя страна във фурната, където това разкошество се пече на 200*, докато се видят мехурчетата от завирането на течността вътре, след което се намалява фурната на 160* и пече още час.
Изважда се тавата и внимателно (заради парата, която ще излезе от вътре) се изрязва горната част на плика, за да стигнем по-бързо до съдържанието му
Могат да се изпекат и в тава с капак, или завита с фолио. Лично мое мнение е, че печени без да са покрити с фолио картофите остават сухи, а си имам един главен любимец, на който картофите му присядат, затова винаги пека такива с фолио. Или в плик. Но пък там стават по-сочни и крехки. Така и с всичките тези кореноплодни.
Лека нощ или добро утро .
Добро утро,Пепи!
ОтговорИзтриванеКазвам го преди да се отдам на сладки сънища,пак окъснях :) .
Не се стърпях да погледна тези трицветни сърчица-чудесни и много тематични!
Целината от моята порция ти я отстъпвам и ти взимам морковите,аз ги обичам много печени.
Иначе дегустатора ти е прав,друго си е картофките да са печени под фолио или в плик.
А пащърнак изобщо не ми попада на мен,блазе ти,че имаш,страхотен е на вкус и много го харесвам и него!
Изобщо цялото блюдо е красиво,цветно и ухаещо !
Прегръдка от мен и прекрасно утре,мила!
Лелеее, ти до кога си откарала също :)
ИзтриванеВеднага ти отстъпвам морковите :)
Благодаря ти, другарче мило и хубава седмица!
Ох, Пепи, така да ги обичам! Много вкусно си ги приготвила и колко са красиви и кокетни само!:) Виж и в плик е чудна идейка. Прекрасен вторник!
ОтговорИзтриванеВ плик, Кате - чисти и крехко :)
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Обожавам всякакви идеи за зеленчуци Пепи,
ОтговорИзтриванено тази комбинация много ми допада - изглеждат чудесно:
ефектно оформени, златисто изпечени и предполагам неустоимо ароматни...
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Благодаря, Дианка :) щом ти оценяваш визията на зеленчуците ми - доволна съм от себе си :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Чудесна идея за похапване,Пепи! Вече си на валентинска вълна с тези сърчица май:)
ОтговорИзтриванехе, пък може и аз да празнувам СВ ВАлентин тази година :)
ИзтриванеНапоследък предпочитам готвенето в плик - става вкусно, сочно и най-вече лесно за миене. :)
ОтговорИзтриванеДа, на-вече последното, Еви :) и не само тавата, ами и фурната, около тавата.
ИзтриванеМай вече си е добър ден при мен... :) Печените кореноплодни веднага бих заменила с някое по-сериозно основно ястие. Много обичам подобни засищащи и по-леки хрумки. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи! :)
ее Гери, понякога се налага и гарнитура да има :)
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Леле, Пепи, направо ме изненада с тази постна рецепта. Добре, че в чинийката си сложила някоя шайба рулце Стефани, та да не объркам все пак в чий блог се намирам ;)
ИзтриванеМного обичам зеленчуци, всякакви и печени, и задушени, че и нездравословните пържени. А комбинацията им в твоят вариант е много успешна, усещам ароматите и няма търпение да си спретна едно подобно угощение. Може и с гарнитура от мръвчица ;))
Поздрави, мила и прекрасно утре!
Поздрави и на теб, мила Ирма и хубава сряда :)
ИзтриванеПонякога и аз се изненадвам на себе си :)
шегувам се. Хапваме постно в къщи, но те са едни и същи неща и няма как да ги пиша всеки път. А тези зеленчуци са различна за нас гарнитура, която много ни хареса и я споделям.
Красиво и толкова вкусно! И точно като за мен! Обичам много печени зеленчуци-всички, които си наредила, Пепи!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че те привличат моите зеленчуци, Бети :)
ИзтриванеЕ, и ти да имаш вегетарианско!
ОтговорИзтриванеПепа, много са вкусни! И прекрасно си ги оформила, една репетиция за предстоящия празник! :)
Аз също харесвам пащърнака, но тук не се намира и отглежда, даже повечето хора не знаят какво е!
Поздрави!
и тук е слабо познат. В една голяма търговска верига обаче напоследък винаги има.
ИзтриванеБлагодаря, Ина, поздрави и лека нощ на теб :)
А аз си мислех, че са курабийки, а то картофkи, цвекло... колко красиво! :-)
ОтговорИзтриванеИначе съм пекла различни видове зеленчуци и много ги обичам!