Друг път "голямото неделно готвене" включва само една; този път бяха две. И ден трети след неделя няма помен и от двете, а аз се чудя каква да я забъркам посред седмицата. Или да заредя Крок-пот уреда да я сготви, докато сме на работа.
Това е симбиоза между Спаначена яхния с месо и спанак с ориз - точно ей така сочен и леко разварен много го харесвам а на другите сигурно им се налага да го ядат. Но недоволни няма. С домашно пиле (петле) ситуацията отива вече към окапване посред бял ден.
Необходимите продукти са:
около килограм пилешко месо
~ 1/2 кг спанак
2 връзки пресен лук
една чаша от 300мл ориз
2 с.л. универсална подправка
50-80 мл. олио, зависи колко тлъста е птицата; колко кожа има по него
1 с.л. червен пипер, сол на вкус, магданоз, щипка джоджен
Приготвяне:
В обикновена тенджера:
* Пилето се сварява до готовност (преди кипенето се отпенва. Ако не успявате да уловите точния момент - когато заври се прецежда бульона и месото поставя в чистия от парцалчета/белтък бульон да се готви).
* Прибавят се почистените и нарязани спанак и пресен лук; универсалната подправка, червения пипер, солта и мазнината.
* Изчаква се отново да заври и се прибавя почистени и измит ориз - който трябва да е 3 до 3.5 пъти повече от ориза. Ако си познавате добре тенджерата и знаете колко е нейната вместимост - не трябва да измервате бульона с точност. Ако не сте сигурни - измерете колко е, преди да се добавят зелените продукти и ако е по-малко от 3-3.5 части към ориза - прибавете вода.
* След прибавянето на ориза се оставя тихо да ври за 10-15 мин. и разбърква.
* Прибавят се магданоза и джоджена; изключва се котлона; тенджерата се затваря с капак и оставя така още 20 мин. докато ориза поеме водата. През което време може да се разбърка още 1-2 пъти.
Цялото това упражнение след сваряването на пилешкото месо може да продължи да се готви и в тавата, но трябва да се увеличи водата на 4 чаши, тъй като там повърхността на изправяне :) е по-голяма. Фурната се изключва 15 мин., след завирането; тавата остава вътре, а идеята е не ориза да изпълни тавата, а да остане в сос.
в бавноготвещия Крок-пот:
* Пилето пак се кипва отделно в тенджера :) , за да може да се отпени.
* Прехвърля се в гърнето на Крок-пота, заедно с бульона - бульона трябва да е 2.5 части към ориза.
* Прибавя се олиото, солта и включва на ІІ степен - high за 5 часа (до готовност на месото, ако е кокошка или петел ще трябва повече време).
* Когато месото е омекнало се прибавят почистените и нарязани спанак и пресен лук, червения пипер и добре измития, отцеден ориз.
* Разбърква се и оставя да се готви още 1.5 часа.
* Тъй като повечето уреди след приключване на времето за готвене автоматично преминават в режим "* -запази храната топла"- сега е момента да се прибавят подправките и яхнията се оставя за още час гърнето.
отклонението - Лук в бурканче посред зима :) да напомня, че във всяко домакинство по това време на годината има лук, който покълва. Преди години го чистих (т..е изхвърлях, ако не е стегната и твърда вече главата), но после се сетих, че на село зимата винаги имаше бурканчета с лук на перваза на прозореца. И започнах да си слагам тук.
Перваза на прозореца е място опасно, но си намирам разни местенца, където да наредя бурканчетата - колкото е по-светло и по-топло, толкова по-бързо растат перата. Бурканчета от пюрета или от сладко, пълни с вода, на които главата лук да се задържи, без да пропада надолу.
На пазара цяла зима има пресен лук, но пък не всеки ден обикалям пазара, или се сещам да купя за когато ще ми потрябва . Е, добива не е толкова голям, че да стигне за една лучена яхния, но е много свежо да си направиш зимна салата от консерва домати с пресен лук, салата от сварени яйца с пресен лук, или забъркаш няколко яйца с лук и суджук И за да има винаги "свежа реколта" - през 5 дни по едно бурканче с нова глава лук.
Обичам такова пиле :)
ОтговорИзтриванеЯхния за мен е ястие с доста лук ;)
Сигурно тук имаш пред вид зеления!
Но както и да се казва запрятам ръкави и сядам!
Прегръдка, Пеп!
Да, Дани - лук и сос :) това е яхнията. Независимо какъв е лукът. Достатъчно дивеч готвя със стария лук, затова използвам всяка друга възможност да направя с пресен лук.
ИзтриванеВземи питка и сядай :) да ти е сладко!
Точно за вечеря, Пепи! Искам една порция, само за мен, и обещавам, ще й се насладя подобаващо. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеСледващия път ще се обадя навреме, Еви :)
ИзтриванеИ яхнията сладка и вкусна и лучеца тъкмо на място! Ориза и аз го обичам така разварен ...ух, много вкусно изглежда , ще взема да си сготвя утре! Благодаря за идеята и рецептата, Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрав и хубава вечер!
От мен яхнията, от теб сладкиша, Ваня :)
Изтриванепоздрави и хубава вечер!
Отивам за коматче хляб, а от теб яхнията, такава и аз обичам, още повече с домашно месце. Лека нощ и хубав четвъртък, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) да ти е сладко :)
ИзтриванеОх, ама пък като наготвиш нещо със спанак, ми иде да изям монитора. Едни воденички ми се въртят в главата, сега наливаш допълнително масло... Прекрасен ден от мен, пък аз ще си запиша рецептата:)
ОтговорИзтриванеОооо, КАте, воденички със спанак също са много вкусни и ги има някъде из блога :)
ИзтриванеКаквото и да сготвиш - вкусно ще си хапнете в това студено време :)
Хубава и вкусна вечер да ти е :)
Комбинацията от ориз и спанак винаги си е класика, а като се сложи и някоя мръвка всички на трапезата са доволни :) Чудно вкусни снимки, Пепи! И наистина манджичка точно за това време :)
ОтговорИзтриванеХубав зимен ден!
Благодаря, Албенка, хубав зимен и на теб да е! Хубавото на манджата е, че става с всякаква мръвка!
ИзтриванеСтрахотно ястие!Много си падам по спанака и търся различни начини да го прибавям към ястията ми!Благодаря за стахотната идея!А лука в бурканче ме очарова- чудесно хрумване!а не мирише ли на лук обаче?!...
ОтговорИзтриванепоздрави
Здравей :)
ИзтриванеНе мирише лука. Когато главите са омекнали вече - да, малко мирише, но в нормално, твърдо състояние и да са здрави - не мирише. Подбирам ги здрави, твърди глави, които просто са прокарали. След първото "подстригване" на перата оставям още веднъж да израстат (малко по-хилави са вече втората реколта), а когато и те пораснат - отрязвам и изхвърлям главата лук. Затова писах, че през 5 дни слагам ново бурканче - така въртя едни 7-8 бройки.
Чудна гозба,Пепи,няма две мнения!Много ми харесва точно така,по-рядка и с това домашно месце ще е бомба!
ОтговорИзтриванеОтивам да видя назад май една салата съм пропуснала :)
Тя без друго я няма вече, Роси :) Само на документи е останала.
ИзтриванеКолко уютно, топло и вкусно е всичко! Но на мен ми е фаворит месото от младо петле, което май-май е на снимката. Няма друга такава вкусотия! Казват, че и във френската кухня много се цени петлето. Аз рядко се изкушавам, като гледам нещо на картинка, но този път...голямо слюноотделяне пада...АНА
ОтговорИзтриванепетле е, да :) да ми е жива и здрава мама.
Изтриванепреди време имахме спор - дали месото от мъжки, или женски животни е по-вкусно, нооо. :) так и не запомних кое взе превес. Но от село така или иначе наблягат на петлетата :) ярките оставят за яйца.
чУДЕСНА ЯНИЙКА, пЕПИ!Никак не бих отказала:)
ОтговорИзтриванеДругия път като ви подаряват щраусово яйце, искай и петле :)
ИзтриванеO namerih q i shte se pravi ,mnogo q obi4am!!!
ОтговорИзтриванемисля, че е другото пилешко със спанак :) щом и преди това си виждала, но ти ще видиш кое
ИзтриванеСамо мога да кажа - любима, любима рецепта! Тази яхнийка ми е в челната класация, въпреки, че най-много ми харесва как я прави мамчето (-:
ОтговорИзтриванеСтрахотна лукова градина си заформила (-: С това огромно количество кой знае какви вкусотии още ще сътвориш!
Маминото е най-вкусно :) Тази "градина" отива за 3-4 салатки най-много :)
Изтриванеприятни почивни дни на теб, Диде!
Много обичам такива зимни ястия, Пепи, някак сгряващо ми действат. (И не е от лютата чушка, която слагам навсякъде :)). От спомените е - това са любимите рецепти на моята майка, а и на моето детство :)
ОтговорИзтриванеИдеята за лучената градина открадвам веднага.
Поздрави и прегръдки, мила!
Представям си тогава съчетанието топла манджа с люта чушка :)
ИзтриванеПрегръдки, Снежи и хубави почивни дни!
Топло, много вкусно и уютно - семейна идилия, Пепи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за удоволствието и идеите, сърдечни поздрави и хубав уикенд!
Честит празник на теб, Дианка~
ИзтриванеОбичам яхния със зеления. Много вкусно изглежда. И аз имам лук :)) Сега мисля да си засея шивес, ще видим какво ще стане :))
ОтговорИзтриванешивеса ми излезе толкова нарядко, Кате, все едно с колче го бях садила и това, което излезе беше много хилаво. Ядоса ме и изсипах саксията- Ще видя тази пролет как ще излезе.
Изтриване