18 март 2010 г.

Яхния от спанак с месо

Гледам по повечето блогове се готвят зелении smile1 Личи си, че пролетта идва.
Спанак и лапад много обичаме, поне ние, родителското тяло у нас. С ориз, с картофи, на яхния, с яйца и сирене или на банички. Това е една от любимите ни манджи с лапад и спанак - яхнията. Е, постна в редки случаи е, обикновено с месо, без значение какво е то.


Продукти за 6 порции:
Около килограм месо (свинско, дивеч, телешко или агнешко. С последното е разкош newsm03
спанак или лапад около килограм (може и по-малко, но обичаме да е наситена със зеленчука)
2-3 връзки пресен лук
1-2 връзки пресен чесън
няколко стръка пресен джоджен, или лъжица сух
2 с.л. доматено пюре (200-30 мл. пасирани домати) 
1 с.л. червен пипер
1-2 с.л. универсална зеленчукова подправка 
ок. 70-80 мл олио/зехтин за готвене
сол на вкус

2 с.л. брашно за сгъстяване на соса

Приготвяне:
* Месото се поставя в студена вода, заедно с 1.2-1.5л. вода
* Когато заври се прецежда, измива месото и връща в прецедения бульон в тенждерата. (така си спестявам отпенването, по-връткаво ми е да го пазя). Но най-вкусно става, когато месото се запържи, колкото да се запечата от всички страни; тогава се прибави лука и .... 
* Прибавя се сол на вкус и вари "на тих огън" докато месото омекне.
* Лука и чесъна се нарязват ситно, запържват в олиото и прибавя червения пипер, зеленчуковата подправка  и доматеното пюре.
* Налива се бульона от месото (трябва не повече от 800-900мл., ако е повече се редуцира до това количество. )
* Когато отново заври се прибавя почистения и нарязан спанак и месото.
* Вари се 10-15 мин. Прибавя ситно нарязания джоджен. (или сухия)
* Брашното се размива с малко вода и прибавя с бъркане към яхнията. Ако става много гъста, не се изсипва цялото количество.
* Оставя се да "клокне" и отмества от котлона.



***Много е вкусно да се хапва с лъжица кисело мляко и зелен стрък чесън newsm08

14 коментара:

  1. Пепи, чудесна е! Точно така приготвям и аз лапад с агнешко! Ех, при нас лапад няма, само спанак...и коприва няма, а как обичам! Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Права си,Пепи,време си е за зелено.Аз още не съм го подкарала.
    А такава яхния,особено с агнешко,кой не обича!
    Приятна вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам тези зелени вкуснотии, Пепи :)))
    Усмихната вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, освен че ми е приятно да гледам вкусотийките ти, особено ведро ми става и от емотиконите, които слагаш - едни такива "пърхащи" хахаха Как да не се засмееш на последните две?!
    Много усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси, Ина, ама то след като се наядеш с чесън какво ти остава, освен да пуснеш пердето :) респ.сложиш очилата.
    Ани, при вас само спанак, но пък измит продават, имам сведения аз :) А тук - ако знаеш колко пъти е с калта.....
    Ани, Дани, Диди, Ина,
    Лека нощ и хубав, слънчев ден утре :)

    ОтговорИзтриване
  6. какая красота и вкуснота у Вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Спасибо, Малина!
    очень рада, что вам понравилось.
    Желаю вам счатливой недели:)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2 май 2012 г., 11:55

    ЗДРАВЕЙТЕ,И АЗ ДНЕС РЕШИХ ДА СМЕ НА ЗЕЛЕНО.ДАНО СЕ ПОЛУЧИ,ЧЕ СЪМ С ДВЕ ЛЕВИ ХИХИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Дано да се е получило вече :)

      Изтриване
  9. Здравейте, Пепи :)) Отдавна следя блога Ви, но за първи път ще пиша - каня се да приготвя тази яхния и имам 1-2 въпроса:
    Тази универсална поправка, за която пишете, ако я нямаме домашно приготвена, може ли да се замени с бульон от магазина?
    Също така, обяснявате в рецептата, че най-добре месото да се позапържи... В такъв случай, предполагам, че отпада варианта да го чакаме да завира във водата?
    Също не разбрах дали, ако го запържим, след това го слагаме да ври на тих огън.

    ПП: Прощавайте за глупавите въпроси, но досега не съм готвила това ястие, а вкъщи много се харесва, искам да не объркам нищо.

    Приятна вечер! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :)
      когато се запържва месото, нарязано на късове, то се запечатва и така остава сочно. Долива му се вода и се оставя да се вари на слаб котлон - тихо да къкри. И когато е омекнало, се захържва за съвсем кратко лука и чесъна и се прибавя месото с неговия бульон от варенето.
      Аз обаче се опитвам да избягвам запръжките и затова поставям месото в заврялата вода, един вид да се бланшира - врялата вода да го запечата пак, за да остане сочно месото. От там нататък всичко е еднакво, до събирането с лука.....
      Универсалната подправка е от зеленчуци. Ако нямаш - не слагай бульончета от магазина - месото ще си пусне хубав бульон. Ако имаш под ръка морков, чушка, целина - стрък или глава - сложи от тях. Ако не - погледни в магазините, продават в едни пликчета сушени зеленчуци за супи и готвене - по-добре си купи от тях, дори да не е за точно тази яхния, за други ястия да имаш - там се вижда какви са продуктите вътре и че няма химия.
      Ако нещо не е ясно, утре ще отговоря :)
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря много за разясненията. В най-скоро време ще се опитам да го приготвя :)))

      Изтриване
    3. Много хубава рецептичка. Никога не бях правила и стана много вкусно. Даже вместо пресен спанак използвах от замразенищ и пак стана вкусно.

      Изтриване
    4. оо и аз ползвам замразен понякога. Вярно, че с пресния е по-вкусно, но се случва човек да не може да вземе пресен, или да бърза след работа :)
      Радвам се, че Ви е харесало :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...