4 март 2010 г.

За злобата и почивните дни

Съвсем емоционална публикация ще направя този път. Всъщност аз винаги съм била човек на емоциите и сигурно си ми личи. Впрягам се за нищо понякога, но и бързо ми минава.

В предна публикация тук - преди 2 февруари, се похвалих с публикация в 24 ч. Не е за пръв път, но имаше закачка, защото ми бяха объркали децата - пишеха, че съм майка на две момчета.
Явно това е отприщило нечия злоба и след ден се появи първия коментар под статията със Сусамените гевречета, после още един от същия човек. Подминах го, реших, че не си струва в напрегнатото ежедневие човек да се занимава с нечия завист. Защото за мен тези коментари бяха това.
Днес сутринта приятелка ми каза за коментар във Фейсбук, с подобно злобно съдържание, в което се пишеше, как на въпросния човек му е омръзнало да ме гледа там и добре, че скоро не са ме пускали. Разбира се, че не ме публикват всеки ден, не съм новина, не съм политик, не съм публична личност.
По ирония на съдбата тази вечер видях,че в утрешния брой са публикували рецептата за Казанлъшки понички , която тук съм пуснала на 09,12,2009 год. а във форума на Гответе с мен е публикувана преди 3 години. Както и коментар на въпросния анонимен. Който дори няма смелостта да излезе с името и лицето си и да каже "Тази рецепта се прави във всеки дом, ето аз я правя....." и тн и тн
Рецепта за понички, които аз не бях пробвала да правя поне 5-6 години, тъй като всичките ми опити завършваха с бухти :) Но от тогава ги знам и мога. Мога да кажа и че почти никой от моите познати и приятелки не ги прави всеки ден за закуска. Както и сусамените гевречета. Лесни са, вкусни са, нищо екзотично, но много момичета от форумите на Гответе с мен и бг-мама ги направиха и бяха благодарни, че съм им предложила точната рецепта.
Което всъщност правя в този блог и в двата форума - споделям обикновени и простички рецепти, които са леснодостъпни, любими и ни харесват. А аз си харесвам такива от другите пишещи кулинари и приготвям в къщи. С благодарност към всеки един от тях.

Чудех се кой може да е толкова злобен. Стигнах до извода, че човека е завистлив, ограничен и злобен. Освен, че е малко неграмотен.
Хубаво. Нека да е такъв.
Аз се радвам на приятелите си и на тяхната искреност, значи този човек не ми е приятел. И не искам да имам такъв приятел, или приятелка.
Интернет е анонимен. Понякога. Както Бареков каза преди два дни в интервю "Отдавна беше анонимен Интернет".

Това е :)

24 коментара:

  1. какво те интересува, бе Пепчо?!
    Не си струва човек да се хаби за такива работи!
    Ние те четем с удоволствие.
    Днес си мислих за теб - имам едни кокиченца в саксия (!) на балкона и се чудех как ли се съхраняват грудките за следващата година?
    Какво ще кажеш, какво да ги правя?
    Лека нощ

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо интернет е проекция на света около нас. Само че, все едно злобните анонимни, са застанали в някое задръстване в колата си и натискат клаксона и ние чуваме че някой свири с причина или не и не знаем кой е. Но знаем, че когато този човек излезе от анонимност той е по тих от водата и по нисък от тревата. Забелязала съм, че положителните и харизматични личности, често освен доброжелатели увличат и злобни коментари и действия от завистливи и злобни човечета. Такъв е животът! Аз съм с теб! Поздрави и прегръдки :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, напълно те разбирам,
    но не се "впрягай"!
    Това може да го направи елементарен човек,който не засужава!
    Както се казва:"Подмини глупака с мълчание"
    Човек трябва да застане с името си зад изказано мнение!
    Слънчево настроение ти пожелавам от сърце :)
    Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, усмихни се и не си разваляй ежедневието с такива неща. Преди известно време стигнах до извода, че могат само да ме радват. Замисляла ли си се кога се появяват подобни коментар, клюка и злоба? Сигурна съм, че си, но и аз да си кажа - когато имаш нещо, което отсрещната страна го няма, но много и се иска да получи. Обикновено в такива ситуации хората реагират по различен начин. Някои се радват на успеха на другите, други си премълчават, трети завиждат благородно, а четвърти си казват, че щом гроздето е високо, значи е кисело. Щом е кисело, значи трябва да го оплюем. Но ние всички знаем каква точно е истината:))) Желая ти още много успехи! Безпорно е голямо гъделче да си видиш името в публичното пространство и то за нещо хубаво. Следя ти кулинарните изяви от както пишеш в Гответе с мен и знам, че го заслужаваш:)

    ОтговорИзтриване
  5. Както си избрала заглавието е трябвало и да завършиш, че в Бг злобата няма почивни дни.....дали ще е в нета, на улицата, в колектива, или чак в Евро-парламента. Така че да не ти пука, това е част от манталитета на българина, за жалост!

    ОтговорИзтриване
  6. Усмихни се, подмини и продължи напред! Това, което умееш да правиш, никой не може да ти отнеме! Поздрави!

    П.С.: Интернет никога не е бил анонимен. ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи я не се ядосвай! Съгласна съм с всичко горенаписано, но злобата в българина си е дълбоко заложена в манталитета му. Минах в началото и аз от там и те разбирам напълно.Просто забраних анонимните коментари нека пишат хора, само които имат смелост да се легитимират. Не си струва да се ядосваш за такива неща...особено когато като мен работиш в учреждение с 800 човека персонал...знаеш ли какво се казва "змиярник"? Ми не ми пука вече, пуснала съм пердетата и ги гледам съвестно нещата, другото майната му. Хората винаги ще говорят и го правят основно такива, които са некадърни, неграмотни и тесногръди...просто това им е начина да оцелеят и да ги забележат.
    Прегръдка и горе главата!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, Ева, точно затова завърших така поста си снощи.
    Благодаря ви за хубавите думи момичета. Утрото наистина е по-мъдро от вечерта, а днес и слънцето е на това мнение :) Накарахме ме да се усмихна и да кажа - пак и отново - майната му на този човек.
    Хубав и слънчев ден на вас!

    Райна, извади луковичките тогава, когато узрее семето отгоре на цветчето, изсуши на сянка и прибери в кутия или хартиена кесия на тъмно място.

    ОтговорИзтриване
  9. Добре,че те познавам що за човек си. Винаги си стояла над тези неща. Направи така и този път.Знаеш,че няма да е за последно....пак ще се появят подобни случаи. Просто подмини с усмивка. Такива хора са жалки милите и са достойни само за съжаление.Не можем да им се сърдим,че са такива нещастници.Те се самоизяждат вътрешно,наистина сами си го правят.А пък ние ще пием по бира и ще се смеем над това... и то още утре.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, мила, не си хаби нервите. Има достатъчно по-важни и значими събития и хора, които се и ще се нуждаят от теб, тъй че погледни отгоре и подмини.
    Не знам дали сега е моментът, но научавам от теб доста неща, за което искрено ти благодаря.
    Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, не си заслужава вниманието и нервите, които сте отделили за коментарите под статията. Хората са казали: "Накажи глупака с мълчание!". Просто не обръщай внимание на такива хапливи коментари и ги подминавай с усмивка.
    Всички знаем колко добра кулинарка си и мисля, че това е най-важното :)
    Продължавай в същия дух!

    Прегръдки с пожелание за много усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Тони, за мен е важно в къщи мнението на близките ми и приятелите ми. Не държа да доказвам, че съм добър кулинар, но винаги се радвам, когато дадена рецепта се харесва.
    Както и доволните погледи на децата и половинката, когато някоя манджа или сладкиш много им харесва.
    Не готвя, за да се доказвам, а готвя, защото ми харесва да го правя. И да знам, че се харесва приготвеното от мен. А съм и благодарна, за вашите рецепти, които споделяте.

    Всъщност ходих и си купих вестника. В рубриката се мъдрят едни прекрасни понички, които ще останат на хартията.
    Не мисля повече да отварям он-лайн изданаието и да чета нечия злоба за това, че има прекалено свободно време на някой ограничен "човек".
    Ина, Йоли, Тони, усмивка и за вас :)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    исках да започна с - УСМИХНИ СЕ!!!
    Прочетох, че вече са ти предложили това!
    Подобни публикации целят предизвикателство,
    а дали ще те наранят - зависи само от теб!
    УСМИХНИ СЕ -
    ти богата с приятели и
    хора, които те ценят и уважават!
    УСМИХНИ СЕ, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Мисля, че няма как да се имунизираме против злобата, завистта и ограничеността на хората. Но можем да направим нещо мноого по-ефикасно - да бъдем безразлични! :-) Майка ми винаги ми казва, че безразличието е по-страшно от омразата.
    Всъщност, всеки нормален човек би се ядосал на подобни плиткоумни хора, но няма смисъл. Както са казали дамите по-горе, УСМИХНИ СЕ и да не ти пука! В крайна сметка, ти си на страниците на вестника, не анонимният "остроумник" :-)

    Аа, и да не забравя да кажа, благодаря за рецептата за поничките. Не я бях срещала и определено ще я опитам!

    ОтговорИзтриване
  15. Хе, хе Пепи, на този свят има и дребни душици, но какво да се прави и те трябва да живеят, иначе какъв би бил светът, изпълнен само с добронамерени хора, скучничко!
    Пък така, разнообразие,пъстър свят!
    А наше право е, дали да им дадем зелена улица, или да ги оставим да плуват по течението....:)
    Прегръщам те

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи,момичетата преди мен са го написали,а и ти си знаеш - такива неща се подминават по възможност с безразличие.Пиша "по възможност",защото знам,че за емоционалните хора не е лесно.Напълно те разбирам,защото и аз съм усещала злобата през Интернет,и с изненада съм установявала,че много боли от нея...Но рано или късно го изхвърляме от ума си - значи не си е струвало да се ядосваме.Усмихни се сред близките и приятелите,издишай чуждата отрова от себе си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Ако можехме да впрегнем енергията, генерирана от злобата и зависта, нямаше да имаме нужда от Белене :) За съжаление...
    Всички други преди мен са го казали - не се ядосвай, усмихни се. Хората, които те харесват са много повече от злобните анонимни.
    Голяма прегръдка от мен, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви, момичета, на всички!
    Усмихнахте ме, наистина.
    Оказа се, че този човек не коментира само моите рецепти, а е "удостоил" и други хубави рецепти с мнението си.
    Права си, Изи, дребни душици са. Да живеят. Или по-скоро да съществуват, щом нямат кураж да се покажат с истинските си имена.

    За мен вече е приключен този въпрос.
    Трябва и ще го подмина.
    Деня ми беше хубав - благодарение и на вас, на вашите мили думи.
    Приготвих едни куфар с любими "манджи" на младежа, а утре имам среща и с добри приятели.
    Голяма прегръдка за всички ви и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Изобщо не обръщай внимание! При мен един и същи човек си прави няколко фалшиви профила, за да пусне по един злобен коментар в блога ми. На които никога не отговорих, което го побърква. Влиза на ден по 100 пъти в блога ми. Чопли го нещо, злобата няма почивен ден.
    Има ли хейтъри, значи си успяла в нещо, в което те не са! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи вдигни глава и не обръщай внимание на такива злобни подмятания, живота ме е научил, че винаги ще има такива хора, не обръщам внимание и не отговарям на такива злобни подмятания, не си струва...:-)
    Много здраве и приятни моменти сред близките, това е най важно..:-)

    ОтговорИзтриване
  21. Много ми харесват твоите рецепти и с нетърпение очаквам следващата.Продължавай смело напред и подминавай злобните коментари с безразлечие.

    ОтговорИзтриване
  22. Биа, Лати, Русанка,
    Благодаря ви! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Има една поговорка:
    ,, ПО-ДОБРЕ НА ХОРАТА В УСТАТА ,ОТ КОЛКОТО В КРАКАТА,,
    Съгласна съм с мнението на останалите,към такива хора трябва да си безразлична и да продължаваш така както си я караш,явно има защо да злобеят !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...