13 март 2010 г.

Рошковци

Миналата седмица ги опитах в една бирария. Много вкусни ми се видяха - уточнявам, не бях гладна smile1. Тук не съм виждала и пробвала такива и много ме впечатлиха. С помощта на другарката Елиана flower ги разгадахме набързо и днес вече ми просветна, та ги направих. Девойчето и гостуващата приятелка ги хапваха ммммммм-ъркайки под носленца и тъй като не можеха да говорят с пълни уста, правеха оня знак с палец и показалец, изразяващ одобрение. След всичкия скептицизъм, с който гледаха какво слагам в купата да смеся smile1


и ето ги Рошковците хрупкави, вкусни, сравнително бързо се приготвят, може и от по-рано, а в момента да се изпържат.

Продукти за около 20 бр.
200гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. кисели краставички (5-6 малки)
1 голям сварен картоф (разбирайте ок 300г)
1 яйце

за панировката:
~ 100гр. корнфлейкс и 100гр. галета
3 яйца
олио или мазнина за пържене - маслена баня

Приготвяне:
* Картофът се бели, нарязва на четири и вари в микровълновата или в обикновена тенджера (което е по-бавно), а може и готово картофено пюре, което Ви е останало - 4-5 с.л.
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде
* Шунката и краставичките се нарязват на ситно.

* Намачка се сварения картоф, прибавят се шунката, кашкавала, краставичките и яйцето.
* Омесва се добре с ръка.
* Корнфлейкса се намачва добре в хартия с бутилка или точилката така, че да стане колкото оризови зърна и се смесва с галетата.

* От сместа се взема по една лъжица и с мокри ръце оформя топче, малко по-голямо от топче за пинг-понг.
* Потапя се в разбитите яйца, след това в корнфлейкса и овалва добре така, че да полепне по него.
* Нареждат се на фолио за свежо съхранение / или голяма чиния.
* Когато всички са готови започват да се пържат в загрятата през това време мазнина - поне 3-4 см. Не се пълни съда с тях, за да могат да се въртят - сами се обръщат, много бързо се пържат - по минута.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
*** Вкусни са както топли, така и студени.


Няколко съвета: * оваляните топчета са сравнително меки и трудно се поддават на овалване в яйца :)
Затова готови, оваляни, се поставят в табла/тавичка, на 1 ред във фризера за час. След престоя там много по-лесно се работи с тях.
* Вместо да се пържат, могат да се изпекат - оваляни в корнфлейкса се поставят в предварително загрята на 250* фурна за около 15 мин -  пекат до зачервяване. 

* Същите, готови, оваляни в корнфлекс, могат да се съхраняват във фирзера за време, когато ще ви се прииска изведнъж да си хапвате :) или ви сполетят гости. Пак се загрява фурната, но самите топчета се оставят на стайна Т* за около 30 мин. да се отпуснат и тогава се изпичат. 
* Може да сложите повече картофи, малко ще приличат на картофени кюфтета, но пак са различни, хрупкави и вкусни.

ПП: А много си подхождат и с млечно-чеснов сос :)

23 коментара:

  1. Пепи,
    Чудесни са!
    Много апетитни -
    сигурно са вкусни с тези продукти,
    а и панировката е много свежа.
    Поздрав и вкусна съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка :)
    Вкусна и спокойна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Хихихи, знам ги като "Войводски топки" и се сервират по 4 в една порция, уникални са, не заради бройката де :)))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са, Пепи!
    И панировката е хубава!
    А, бе, Рошковци :))
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. DSdiva, че те четири точно навяват някакви асоциации :)))))
    Дани, ама на такива си приличат, нали?
    Хубава и слънчева неделя, момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Много са идейни тия Рошковци!

    Браво на теб - изглеждат вкусноооо!

    Лека вечер Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Направила си ги досущ като в бирарията.Но нямам никакви съмнения,че твоите ще са къде,къде по-вкусни.Страхотна си Пепи.Наистина си ги направила великолепни.

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, много ми харесват. Аз скоро се преборих със страха си от панирането :) /все не ми се получаваха нещата, а кашкавал пане беше истинска кататстрофа :( /, така че още тази седмица ще ги направя :)
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мерси, Мария, хубава неделя и на теб!

    Зори, замразявай за половин час, като те притеснява панирането, така не се разтичат никога.
    Хе-хе, Йоли, ами да :) не са полуфабрикат ;*
    Хубав и слънчев ден на вас, момичета!

    ОтговорИзтриване
  10. Прелестни са, Пепи, със сигурност и много вкусни! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусни изглеждат - рошковци с рошава панировка. Приятна неделя.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за прекрасната рецепта!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, Ева, Русанка, Нюргюл :)

    Хубава и успешна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  14. страхотни са,сестра ми ги прави перфектни ^^

    ОтговорИзтриване
  15. А как става номера с печенето във фурна, за да не са панирани?

    ОтговорИзтриване
  16. Потапяш в разбитите яйца, в които обаче има и 3-4 лъжици олио.
    овалваш в корна и поставяш на хартия за печене.
    А тавата я поставяш в загрята на 200* фурна - по средата, или на вентилатор и печеш, до зачервяването и.
    Последните няколко пъти така ги правим и у нас, за по-бързо и по-чисто :)

    ОтговорИзтриване
  17. Merci, ще ги пробвам довечера и Честита Баба Марта! :-)

    ОтговорИзтриване
  18. и утре да кажеш дали сте харесали :)
    Честита Баба Марта и на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Да докладвам за рошковците на фурна :-) супер се получиха, хапнахме си ги с кеф, макар че не ми се занимаваше да намачкам корнфлейкса съвсем на дребно. А по принцип дали сместа може да се замразява във фризера и после само да се вади и да се топи в яйцето и корнфлейкса?

    ОтговорИзтриване
  20. Може, може. Стига да е повече сместа. Замразявала съм ги направо потопени в яйцата и оваляни в корна.
    И е много удобно така - вадиш, оставяш 20-30 мин. да починат и ги пържиш. Винаги можеш да разчиташ на "полуфабрикат"-а.

    ОтговорИзтриване
  21. Мнооого са вкусни!!! Благодаря за уникалната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  22. от cveteto3101
    С всяка рецепта ми събираш очите и направо се "многоумя" кое по-напред да опитам да сготвя ! :) :) :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...