Продукти:
1 кг чушки Сиврия (или други тънки подобни, но точно сорта Сиврия са много вкусни :)
500 г. цедено кисело мляко
5-6 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан копър
сол
олио за пържене
1 ч.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън още по желание
Приготвяне:
* Чушките се измиват и почистват от дръжките (срам ме е да пиша, но на тези тънките вадя семената с ножчето за ябълките)
* Чушките се измиват и почистват от дръжките (срам ме е да пиша, но на тези тънките вадя семената с ножчето за ябълките)
* Срязват се на две през дължината и подсушават (или първо срязват на две и от едната половина се вадят семената - еднакво лесно е, тъй като семето е малко и е в горната част на чушките).
* През това време се подготвя млечният сос - цеденото мляко се посолява и разбърква с пасираните скилидки чесън и копъра :)
* В тиган/тенджера с капак се загрява олиото - около 1,5 см.. Чушките се пържат от двете страни, при затворен капак - когато се налага обръщане - съдът с тях се отмества от котлона, изчаква минутка и тогава отваря. Иначе пръскат жестоко, ако ги пържите без капак. Изваждат се в купа и посоляват.
* Върху тях се изсипва млякото и объркват. * Отделят се 3-4 лъжици олио от пърженето и отново загрява. Прибавя се червения пипер и с тази запръжка се заливат чушките. Отгоре може да се поръсят с още ситно нарязан чесън.
* Оставят се в хладилник да се оохладят :) 30 мин. са напълно достатъчни.