След години идва такъв момент, че децата обичат крем-супите, а съпружеската половинка си обича обикновените супи. Ясно е, че това няма да ме спре да готвя крем-супа :) винаги мога да я споделя с децата. През последните две години фаворит ни е крем-супата от тиквички , но зимата е редно да включим и тиквата. По възможност да не бъде от най-сладките :)
Продукти:
2 картофа - ок. 350-400г
2 моркова
резен от глава целина ***
400 г обелена, почистена тиква
1 малка глава лук
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
1 л. вода и 1 ч.л. сол
черен пипер
200 мл течна готварска сметана
2 с.л. масло
пармезан, крутони за сервиране
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на дребно и задушава за 5-6 мин. в олиото и двете лъжици масло.
* Налива се водата и прибавят почистените и нарязани на едро моркови, парче целина, картофи и тиква. Посолява се.
* Варят се до омекване на всички зеленчуци. След като заври течността в тенджерата - котлонът се намалява, за да къкри тихо.
* През това време мааалка част от водата трябва да е извряла. Водата за супата не е много, но ще прибавим и сметана :) а някои зеленчуци са доста водни и не им трябва повече вода.
* Тенджерата се отмества от котлона и супата се пасира до гладкост.
* Налива се сметаната, разбърква се, прибавят се другите 2 лъжици масло и се връща на котлона за още 3-4 мин
* Сервира се с крутони и настърган пармезан по желание и поднася топла-топла :)
***Целината е резен от глава. И друг път съм писала, че ползвам този зеленчук-подправка, но тъй като е с доста силен аромат - не прекалявам с него. Хубав е печен с други кореноплодни зеленчуци, хубав е на супи и яхнии. Купувам си глава, почиствам, нарязвам на парчета и прибирам в камерата - когато ми потрябва - вадя по парченце.