Страници

17 ноември 2024 г.

Печени телешки бузи с бира

       Една наслада за небцето! Телешките бузи са си  крехко месо, което обикновено готвя на телешко варено. Този път го реших да е печено, заради другите два вида чорби, които днес сготвих - три щяха да са много :-). Най-лесно и бързо - с бира, в плик за печене, бавно и на ниски градуси. 

Продукти за 4 порции: 
~800-900г парче месо телешки бузи 
60-70г масло 
300мл светла бира 

смес за намазване: 
3 с.л. олио 
1 скилидка чесън 
2 щипки сол 
1-2  иглички розмарин 
щипка риган 
5-6 стръка магданоз 
2-3 листенца кервиз/целина 

Приготвяне
* Всички подправки се пасират до гладко. 
* Парчето месо се намазва със сместа и оставя в хладилник, покрито с фолио за свежо съхранение за ок 12ч. 
* Изважда се и прехвърля в плик за печене (по-умно е направо да си се постави в плика за печене и с него в хладилника :-) )
* Върху него се разпределя маслото; до него се налива бирата. 
* Пликът се завързва здраво. Когато пека в такива пликове, обикновено използвам два - един в друг. Случвало ми се някой да се пукне, затова се презастраховам. 
* Поставя се в загрята на 200* фурна  и пече ок 10-15 мин - докато се види, че бирата в плика е завряла. 
* Фурната се намалява на 150* и пече ок 2,5 часа. 


14 ноември 2024 г.

Дробчета с чили сос и куркума

 

       В блога имам много рецепти за дробчета ; май нямаме човек от семействата, който да не ги обича. А на мен ми се налага да ги ям по-често. Моите любими са заешки /  пилешки дробчета с лук на тиган  и дроб с чесън и лимон . И тава-джигер обичам, но майстори са им южните съседи (колкото и да гледах, разбрах, че тайната е  в много тънкото нарязване и пържене на маслена баня на много, много силен огън - това в апартаментски условия няма как да постигна) Затова и си хапвам, когато ходим там. Тези са онези :-)  с лук, само че задушени и за да останат по-сочни им добавих малко зеленчуци и  доматен сос. 
Продукти за 4 порции: 
~ 700г дробчета (пилешки, или заешки, времето за приготвяне и на двата вида е еднакво)
2 моркова 
2 зелени чушки 
5 с.л. доматен сос 
5 с.л. сладко кисел сос ( този го правя, но има подобен и по магазините - тайландски)
~300 г  домати от консерва,  отцедени от водата 
200 мл бяло вино 
1 ч.л. риган 
1 с.л. куркума на прах 
50 г масло 

брашно за овалване на дробчетата
за карамелизирания лук: 3 големи глави лук (ок 500г) , 50 мл бяло вино, 50 мл олио  3 с.л. оцет, 1 с.л. захар и щипка сол 

Тук лукът не го пържа. Нарязан на полумесеци го кипвам във вряща вода за 4-5 мин. После го отцеждам, изваждам в касерола/или малка тенджера и задушавам с всички продукти за него - под капак!, докато остане на мазнина. Веднага го измествам от котлона. 

Приготвяне
* Фурната се включва да загрява на 200*.
* На дъното на тавата се налива бялото вино, намачканите консервни домати, прибавят се доматения и сладко киселия сос, зеленчуците и лукът. 
* Дробчетата се  нарязват на по-дребни парчета ( 2 или 3 части), овалват  в брашното, изтупват  и нареждат върху продуктите в тавата. 
* Поръсват се с куркумата. 
* Тавата се покрива с фолио и пекат в загрятата фурна ок 20 мин. 
* Изваждат се, заливат се със соса от тавата,  разпределя се отгоре им маслото и отново връщат във фурната  за 5 мин. 

Всяка туршия е добре дошла гарнитура за тях. 

 

4 ноември 2024 г.

Печени сладки картофи и червено цвекло със сирене и песто

 

       Продължавам с предложенията за сладки картофи  (батати). Този картоф, с вкус повече на морков, или тиква, отколкото на картоф,  е   беден на въглехидрати и за доста хора безвкусен, но ние му "хванахме цаката" и хапваме със сирене, с песто, с печени домати. Освен, че е подходяща гарнитура за всяко месо е достатъчно хранителен и за основно хранене.  Този път е с добавка на червено цвекло, което освен на сок и салати, от време на време добавям, когато пека кореноплодни.  Разнообразие да има :-) 
Продукти за 3-4 порции: 

2бр. сладки картофи/батати
1 средна глава червено цвекло
2 с.л. подправка - смес от: сол, риган, мащерка, босилек, чесън на прах, едро смлян червен пипер и сушени чушки. Или ползвам подправки за брускети, от които винаги си примъквам по 2-3 пакета от Италия и ръся повече на яйца и картофи, отколкото на брускети. Когато свършат си правя смес от горните продукти. 
4-5 с.л олио/зехтин
сол, ако в подправката няма

3 с.л песто от босилек
~ 200г сирене (предпочитам да е с козе)
нарязани запечени ядки - белени бадеми, или индийско кашу и зърна нар


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* Картофите/бататите се мият хубаво с гъба, или четка (защото невинаги ги беля) и нарязват на шайби с дебелина ок 1,5-2см.
* Червеното цвекло се измива, бели и нарязва на шайби с дебелина ок 1 см.
* Всички кръгчета зеленчуци се нареждат на хартия за печене в тава.
* Поръсват се с подправките, олиото и сол, ако трябва.
* Тавата се покрива плътно с лист алуминиево фолио и поставя във вече загрялата фурна.
* Пекат се 10-на мин така, после градусите се намаляват на 160 и пекат още 30-40 мин. Не добавям вода, защото фолиото ги задушава добре и за това време омекват не само сладките картофи (на които малко им трябва), но и червеното цвекло.
* Сиренето се нарязва на тънки плочки с големина приблизителна на резените картофи и цвекло.
* Нареждат се ветрилообразно (или както искате :) ), като се редуват.
* Отгоре се покапват - повече или по-малко, по желание :) с пестото и поръсват с ядките и зърната нар.
Вкусни са както топли, така и студени :) по думи на Мише, който си събира 2дни от тях за обяд.

Още една идея за сладките картофи - напоследък,  когато правя картофена салата, слагам от двата вида - обикновени и батати. Първо обикновените, да се варят 10-на мин (на тях им трябва повече време), после прибавя и сладките картофи. Докато са топли нарязвам, поръсвам сол, зехтин, много сок от лимон, пресен лук и магданоз :) мда... любимата ми подправка. Но тук я ям.


И още една ще споделя идната седмица и няма да досаждам повече с тези сладки картофи. И тъй като сме в ловен сезон, да напомня за тази много добра рецепта за глиган с батат и карамелизиран лук



3 ноември 2024 г.

Заешко месо с булгур

 

       Малко повече  рецепти с булгур и сладки картофи ще видите  в следващите месеци, но се налага да ограничаваме хапването на ориз и обикновените картофи. Брашното и захарта са ясни. За булгура имах леки притеснения, че Мише няма да хареса, но прояви разбиране и заяви, че ако не съм му казала, че е булгур, можело да мине за ориз. Ама не дай си боже пък разбере;D затова си казах. Оставям го по-сочен, не като ориза и трябва да Ви кажа, че резултатът е много вкусен. И сарми с булгур много обичам, но най-любимата "манджа" с булгур ми е и  дроб-сармата с агнешко и супата с агнешка карантия и булгур. Ей тук трябваше да са повече зелении, не така  икономично :-) но когато реших да го готвя се сетих, че половината листа от пакета вече бях ползвала за салата. 

Продукти за 4 порции: 
~900г заешко месо 

2,5 ч. ч. бульон   
1 ч.ч. едър булгур 
200г почистен спанак 
40 мл олио и 40 г масло 
3-4 стръка  зелен лук 
1 ч.л. червен пипер 
сол на вкус (1 равна ч.л.)
5-6 стръка (малки, не огромни), или голяма щипка сух  джоджен 

Приготвяне
* Месото се нарязва на дребни парчета и сварява в подсолена вода до готовност. Слагам го в 2 л  вода; когато заври намалявам степента на котлона и оставям да къкри тихо. Когато е готово, бульонът е обикновено наполовина и ми е достатъчен, но ако е по-малко - допълвам с гореща вода. Когато започне да завира обирам пяната и гледам да не останат парцалчета в бульона, но ако все пак пропусна - готовият бульон го прецеждам преди да ползвам. 

* Спанакът се почиства, измива и бланшира за минутка във вряла вода. 
* Отцежда се и изстисква от водата (внимателно, че тя е вряла. )

* Лукът се почиства и нарязва на дребно. 
* Запържва се за минутка  в загретите масло и олио. 
* Прибавя се измитият булгур, червения пипер,  разбърква се, прибавят се свареното месо и  бульонът. 
* Десет минути след като закъкри се  прибавят нарязаният бланширан спанак и джодженът. 
* Готви се "на тих огън" :) т.е. да ври кротко докато булгурът омекне и поеме водата - този булгур е едър и му трябват 15-на мин, после затварям тенджерата, изключвам котлона и оставям така за още 30 мин. да са задуши.