едно много простичко, но много ароматно печено пиле.
Продукти за 4 порции:
1 пиле, около 1,5кг :/или бутчета, или друго пилешко месо/
една връзка мащерка /моята е прясна, но може и 2 с.л. суха/
2 лимона
1 ч.л. мед
по 1 ч.л. червен сладък и червен лют пипер /лютия е само по желание/
сол на вкус
100 мл бяло вино
100 мл вода
100 гр. масло
Приготвяне:
Мащерката се нарязва ситно /стрива/ в маслото; прибавя се солта, червения и лютия пипер и намачква добре с вилица.
С тази смес се омазва добре пилето отвън и отвътре /пилешкото месо/, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за 4-5 часа.
Лимоните се изстискват, прибавя се меда, солта, виното и водата. Разбърква се до разтапянето на меда.
Залива се пилето, отново завива и прибира за още час-два в хладилник.
Поставя се в тавата за печене, изсипва се маринатата при него, завива с фолио.
Пече се около 1,5 часа - първите 20 мин. на мах. мощност, след което намалява на 150*
Развива се фолиото и включва на грил за 7-8 мин. да зачерви.
Страници
▼
30 ноември 2009 г.
Какво готвих днес?
В случая - какво готвих вчера
Печено пиле с мащерка и лимон
Пилешки хапки с чесън и сушени домати
Пиле с шафранов ориз
Пицааааааааа
Пъстра пилешка супа
и бледичка картофена супа
За подслаждане - шоколадова тортичка с бишкоти.
Успешна седмица на всички
Печено пиле с мащерка и лимон
Пилешки хапки с чесън и сушени домати
Пиле с шафранов ориз
Пицааааааааа
Пъстра пилешка супа
и бледичка картофена супа
За подслаждане - шоколадова тортичка с бишкоти.
Успешна седмица на всички
29 ноември 2009 г.
Пилешка супа
или Супа от пиле А точно така, с предварително сварено месо и готовия, прецеден бульон приготвям супа и от свинско месо, заешко, или каквото друго има.
Продукти за 8 порции:
1/2 . пиле - ок. 800-900г. с всичко - кожа не ядем, но я правя с нея и после вадя - пуска си всичките холестеролчета и е по-вкусна
2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука.
още:
1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето
ок. 1,5л вода
1 картоф
ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.
5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание
4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
1 с л царевично нишесте или препечено брашно
2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука.
още:
1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето
ок. 1,5л вода
1 картоф
ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.
5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание
4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
1 с л царевично нишесте или препечено брашно
2 лъжици сок от 🍋 лимон
магданоз и/или естрагон
Приготвяне:
* Пилето поставям да се вари, като отпенвам при завирането.
***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата и оставям да завира.
* През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето.
* Когато то е сварено го изваждам. Вадя и стръковете подправки, които изхъврлям, а пилето нарязвам.
* В бульона поставям ориза и подправката; оставям да се варят до сваряването на ориза.
* Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката
* Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка:
- разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече.
- изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане.
* Така при претопляне супата не се пресича.
* Поръсвам с по щипка магданоз и две естрагон - тази подправка много ни хареса за супи.
По желание на девойчето понякога - когато е почти готова, разделям на две, едната част правя с ориз, на другата слагам фиде, после застройка. Така всички са доволни :)), че имат топла пилешка супа
ПП: 25.07.24г - поне от 8 г вече правя супата само с фиде. Всички я хапват така.
магданоз и/или естрагон
* Пилето поставям да се вари, като отпенвам при завирането.
***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата и оставям да завира.
* През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето.
* Когато то е сварено го изваждам. Вадя и стръковете подправки, които изхъврлям, а пилето нарязвам.
* В бульона поставям ориза и подправката; оставям да се варят до сваряването на ориза.
* Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката
* Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка:
- разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече.
- изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане.
* Така при претопляне супата не се пресича.
* Поръсвам с по щипка магданоз и две естрагон - тази подправка много ни хареса за супи.
По желание на девойчето понякога - когато е почти готова, разделям на две, едната част правя с ориз, на другата слагам фиде, после застройка. Така всички са доволни :)), че имат топла пилешка супа
ПП: 25.07.24г - поне от 8 г вече правя супата само с фиде. Всички я хапват така.
Лимонът е за приятен кисел вкус, вместо оцет при хапването и. Защото ние слагаме по лъжичка оцет. Може да се сложи и в застройката , може и в готовата супата.
И една хитринка, за приятен жълтеникав цвят на супата: Морковът (морковите) се настъргват на ситно ренде и запържват в олиото и 3-4 лъжици вода за 2-3 мин (докато се изпари водата). Едва тогава наливам вода и останалите месо и зеленчуци, ако ще има такива Това го правя при почти всички супи.
28 ноември 2009 г.
Какво готвих днес?
Хрупкави пилешки филета
Много често ме спасяват, когато бързам. Или ме домързи. Но пък и децата обожават пилешки филета. Под каква да е форма :).
Когато прибираме пилешкото месо във фризера, почти цялото количество филе мариновам, овкусявам и замразявам на порции. После вадя и пържа.
Мариноване: в бяло вино и малко соев сос.
Оваляни в галета, мъничко червен пипер, черен пипер и щипка майорана.
и Крем-карамел
Много често ме спасяват, когато бързам. Или ме домързи. Но пък и децата обожават пилешки филета. Под каква да е форма :).
Когато прибираме пилешкото месо във фризера, почти цялото количество филе мариновам, овкусявам и замразявам на порции. После вадя и пържа.
Мариноване: в бяло вино и малко соев сос.
Оваляни в галета, мъничко червен пипер, черен пипер и щипка майорана.
и Крем-карамел
27 ноември 2009 г.
Какво готвих днес?
Огретен от картофи с наденица
Огретена го правя по тази рецепта от ...... както се помня, че го правя
Огретена го правя по тази рецепта от ...... както се помня, че го правя
благодаря ти приятелю!
25 ноември 2009 г.
23 ноември 2009 г.
Пържено пиле с чушки, чесън и боб
Продукти:
Пилешко месо без кожа
сварен бял боб
печени чушки
маслини без костилки - черни, зелени
шепа сухи домати
зехтин/олио
сол
чили сос / на вкус/
3-4 с.л. доматен сос (не много гъст)
Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на хапки.
Маринова в малко алкохол, соев сос и подправки на вкус-мащерка, риган, майорана, черен пипер за 2-3 ч. в хладилник. В маринатата се прибавят и нарязаните сушени домати.
Отцежда се, поставя се в тиган заедно със зехтина и запържва.
Чушките и маслините се нарязват. Заедно със сварения боб, чили и доматения сосове се прибавят към хапките.
Захлупват се с капак и оставят 5-6 мин. да се задушат.
Вкусно и пикантно пържено пиле, вярвайте ми
Пилешки хапки със зеленчуци в чили сос
Продуктите са:
мариновани пилешки гърди,
замразен микс от зеленчуци - грах, царевица, чушка, морков.
сварени картофи
кетчуп /домашен/ или доматено пюре, размито с 2-3 лъж. вода, лъжица захар и лъжица оцет.
Гъби - пресни, мариновани или замразени - каквито има.
Задушавам месото, нарязано на хапки в тиган с капак, заедно с малко от маринатата /ако няма останала, с малко вода/ в зехтин или олио.
Когато остане на мазнина, прибавям замразените зеленчуци и гъбите, ако са пресни.
Малко вода - около кафяна чаша и пак под капак за 10-15 мин.
Картофите нарязвам на кубчета и прибавям, заедно с гъбите, ако са замразени или мариновани и доматено пюре/кетчуп.
Разбърквам внимателно, д ане се накъсват или намачкват продуктите.
След 3-4 мин. е готово, трябва му съвсем мако време, колкото да се омешат вкусовете
17 ноември 2009 г.
Голи сарми
Продукти за 6 порции:
около 800гр. кайма, сравнително суха (70/30)
9чаени лъжици ориз
2 белтъка,
сол
по 1 к.л. кимион и черен пипер на вкус за овкусяване на каймата
100 мл олио/зехтин за готвене
щипка сол и черен пипер на вкус
около 600-700 мл. зелев сок, но ако няма - същото количество вода с 1 ч. л. лимонтозу /или сока на 1 лимон/
2 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Каймата се смесва с подправките, солта, ориза и белтъците и омесва добре.
* Оформят се кюфтетата на сравнително големи топки с влажни ръце /всъщност големината на кюфтетата е по собствена преценка/.
* Зелевия сок/водата се възвира, заедно с лимонената киселина, сол - ако е вода, зехтина /Подбира се широка тенджера, за да се съберат кюфтетата на един ред/.
* Когато заври с ключ се намалява степента на котлона и внимателно поставят вътре приготвените кюфтета.
* Оставя се да къкри на тих огън 30-40 мин.
* Брашното се размива с малко вода и изсипва в тенджерата. Не се бърка. Достатъчно е едно-две завъртания на самата тенджера и брашняната смес се разтваря в останалия бульон на ястието.
* Сервират се кюфтетата с две-три лъжици от соса и поръсва с черен пипер.
* В сезона на киселото зеле ги готвя със зелев сок, но тъй като лятото такъв сок няма :) ползвам вода с лимонтозу, или лимон.
***Вкусно и лесно. А най-вече не виждаш отсреща седящия на масата как развива всяка сармичка (и изхвърля листа, бил той зелев или лозов), която предварително е била завита внимателно и със старание.
около 800гр. кайма, сравнително суха (70/30)
9чаени лъжици ориз
2 белтъка,
сол
по 1 к.л. кимион и черен пипер на вкус за овкусяване на каймата
100 мл олио/зехтин за готвене
щипка сол и черен пипер на вкус
около 600-700 мл. зелев сок, но ако няма - същото количество вода с 1 ч. л. лимонтозу /или сока на 1 лимон/
2 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Каймата се смесва с подправките, солта, ориза и белтъците и омесва добре.
* Оформят се кюфтетата на сравнително големи топки с влажни ръце /всъщност големината на кюфтетата е по собствена преценка/.
* Зелевия сок/водата се възвира, заедно с лимонената киселина, сол - ако е вода, зехтина /Подбира се широка тенджера, за да се съберат кюфтетата на един ред/.
* Когато заври с ключ се намалява степента на котлона и внимателно поставят вътре приготвените кюфтета.
* Оставя се да къкри на тих огън 30-40 мин.
* Брашното се размива с малко вода и изсипва в тенджерата. Не се бърка. Достатъчно е едно-две завъртания на самата тенджера и брашняната смес се разтваря в останалия бульон на ястието.
* Сервират се кюфтетата с две-три лъжици от соса и поръсва с черен пипер.
* В сезона на киселото зеле ги готвя със зелев сок, но тъй като лятото такъв сок няма :) ползвам вода с лимонтозу, или лимон.
***Вкусно и лесно. А най-вече не виждаш отсреща седящия на масата как развива всяка сармичка (и изхвърля листа, бил той зелев или лозов), която предварително е била завита внимателно и със старание.
15 ноември 2009 г.
Шкембе чорба
в някои случаи - Бульон Трезве
Продукти за 6 порции:
около 1кг шкембе
80 г масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко /***или 300г кисело мляко + 1 белтък/
2-3 с.л. препечено брашно
1 с.л. червен пипер /или 1 ч л - зависи от предпочитанията/
сол на вкус
0,5л. истински бульон от кости :) по желание.
Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в 2л. студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му - пробвайте с вилица парче от него - ако се къса лесно - готово е; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.
-----По време на варенето водата се изпарява. След като заври, намалете степента на котлона и оставете да се готви тихо - на ниската степен, количеството извряла вода е по-малко. В крайна сметка, когато е готово, сварено шкембето, в тенджерата трябва да имате около 2л. чорба - бульон с парченцата месо. Ако е извряла повече вода - добавете вряла вода и оставете за кратко да кипне с нея, преди да прибавите млякото.
* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата.
Другия вариант на довършване на чорбата, след като е сварено и нарязано шкембето, който често правя :
* От бульона се изважда 1/2 ч.ч. и оставя да се охлади, а в тенджерата се прибавя прясното мляко.
* Готви се още 4-5 мин.
* Брашното /задължително предварително препечено - имам си в буркан/ се размива с отделения бульон, докато се разтвори добре - да не остават бучици.
* Налива се на тънка струя в тенджерата и разбърква.
* В тиган, или касерола се загряват маслото и олиото. Прибавя се червения пипер, запържва се за 5-6 сек. и налива към чорбата в тенджерата. При тази запръжка аромата на масло е по-наситен :)
Сервира се със счукан чесън и оцет. И лют червен пипер
Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /може само кост, без месото/. Аз като един прибран човек си имам домашен бульон, който използвам.
Продукти за 6 порции:
около 1кг шкембе
80 г масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко /***или 300г кисело мляко + 1 белтък/
2-3 с.л. препечено брашно
1 с.л. червен пипер /или 1 ч л - зависи от предпочитанията/
сол на вкус
0,5л. истински бульон от кости :) по желание.
Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в 2л. студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му - пробвайте с вилица парче от него - ако се къса лесно - готово е; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.
-----По време на варенето водата се изпарява. След като заври, намалете степента на котлона и оставете да се готви тихо - на ниската степен, количеството извряла вода е по-малко. В крайна сметка, когато е готово, сварено шкембето, в тенджерата трябва да имате около 2л. чорба - бульон с парченцата месо. Ако е извряла повече вода - добавете вряла вода и оставете за кратко да кипне с нея, преди да прибавите млякото.
* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата.
Другия вариант на довършване на чорбата, след като е сварено и нарязано шкембето, който често правя :
* От бульона се изважда 1/2 ч.ч. и оставя да се охлади, а в тенджерата се прибавя прясното мляко.
* Готви се още 4-5 мин.
* Брашното /задължително предварително препечено - имам си в буркан/ се размива с отделения бульон, докато се разтвори добре - да не остават бучици.
* Налива се на тънка струя в тенджерата и разбърква.
* В тиган, или касерола се загряват маслото и олиото. Прибавя се червения пипер, запържва се за 5-6 сек. и налива към чорбата в тенджерата. При тази запръжка аромата на масло е по-наситен :)
***Вместо прясно мляко може да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка:
300г кисело мляко се разбиват с белтъка. Малко по малко се прибавя от врелия бульон и разбърква енергично. Когато количеството стане 3 пъти повече - се връща в тенджерата при чорбата, при непрекъснато разбъркване.
Този вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото. Не е рецепта "класик", но става. А най-много ми харесва комбинацията от прясно и кисело мляко - 300 мл прясно мляко и 200-250 г кисело мляко.
Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /може само кост, без месото/. Аз като един прибран човек си имам домашен бульон, който използвам.
Червена туршия
Продуктите са ориентировъчни:
1 зелка от около 1 кг
500г карфиол (или разменете дозите, както Ви харесва :))
1 глава червено цвекло - малка - около 200г
7-8 моркова
листа целина
парче хрян
6 с.л. захар по желание /за любителите на сладникавите туршии/
3 с.л. сол
Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват със солта.
Морковите, карфиолът и целината също се почистват, нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда - толкова, че като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя на сравнително топло място за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
До седмия ден е готова.
Ако е на хладно място - става за 10-14 дни.
Ако се кипне маринатата и залее с гореща - става готова за 3 дни.
При сервиране се поръсва с малко зехтин/олио
500г карфиол (или разменете дозите, както Ви харесва :))
1 глава червено цвекло - малка - около 200г
7-8 моркова
листа целина
парче хрян
6 с.л. захар по желание /за любителите на сладникавите туршии/
3 с.л. сол
Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват със солта.
Морковите, карфиолът и целината също се почистват, нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда - толкова, че като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя на сравнително топло място за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
До седмия ден е готова.
Ако е на хладно място - става за 10-14 дни.
Ако се кипне маринатата и залее с гореща - става готова за 3 дни.
При сервиране се поръсва с малко зехтин/олио
*** Ако е по-голямо количество, когато е станала туршията се прибавя натриев бензоат, или калиев сорбат (за спиране на ферментацията) - 1 г на 1 кг. материал и се запечатва в буркани, като те вече се поставят на хладно място. Така приготвено издържа до пролетта.
Няколко години по-късно: Предпочитаме да оставим туршията само солена, ферментирала, без захарта.
Нарязваме продуктите, намачкваме, пълним в буркани и притискаме хубаво. Разтварям 40 г сол в литър вода и заливам. Ако трябва още - правя нова доза вода и сол, за да се напъни съдът.
Вместо в тенджера, може да се поставят в голям буркан, или малко бидонче за туршии. Капачките не се затварят плътно, защото при ферментацията ще се надуят - слагам парче марля, ластика и всеки ден притискам материала отгоре. Бурканите поставям в тава, защото излиза от саламурата.
Мъжка салата
добре де, Мишова салата е
любима на авджи Стоев, до ден днешен неопитана от мен.Твърди, че е вкусотия, а аз му вярвам.
Една голяяма връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
2-3 лъж. зехтин
3 пълни супени лъжици цедено мляко
50г сирене
черен пипер
* Магданозът се нарязва съвсем ситно.
* Сиренето се намачква, чесънът счуква и всичко се обърква до хомогенна смес.
На любителите на магданоза - добър апетит
любима на авджи Стоев, до ден днешен неопитана от мен.Твърди, че е вкусотия, а аз му вярвам.
Една голяяма връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
2-3 лъж. зехтин
3 пълни супени лъжици цедено мляко
50г сирене
черен пипер
* Магданозът се нарязва съвсем ситно.
* Сиренето се намачква, чесънът счуква и всичко се обърква до хомогенна смес.
На любителите на магданоза - добър апетит
8 ноември 2009 г.
Картофено руло с шунка и разни работи
Продукти: (приблизително)
около 1 кг картофи
2 яйца
подправки - чубрица, копър и черен пипер
1/2 пак. масло
50мл прясно мляко
200г сирене
сол на вкус
за плънката:
300г шунка или колбас
5-6 бр. кис. краставички
250-300г гъби
200-300г кашкавал
3-4 с.л. майонеза или крема сирене
2-3 сварени или мариновани моркова
галета
Приготвяне:
* Картофите се сваряват, обелват и намачкват докато са топли. (или просто се варят обелени в мв-та, така по-лесно се смесват с маслото и яйцата)
* Прибавят се яйцата, маслото и прясното мляко и обърква добре
* Прибавят се и подправките и начупеното на едро сирене, посолява се
* Гъбите се сваряват за 3-4 мин в подсолена вода (аз правя това в микровълновата, докато приготвям другите продукти)
* Застила се правоъгълна тава за печене с хартия и поръсва с галета.
* Разстила се картофената смес по хартията - дебелина не повече от 1.5 см и поставя в загрята фурна на 220* да се запече за около 15-20 мин.
* През това време се нарязват шунката/колбасът, краставиците, морковите, гъбите и кашкавалът.
* Разбъркват се с майонезата/крема сиренето и поставят върху картофената смес и запича за още 8-10 мин
* Изважда се и заедно с хартията поставя на кърпа.
* Докато е топло се завива на руло и стяга добре с ръце, като при завиване хартията се изтегля навън и издърпва.
* Завива се стегнато в кърпата и оставя да постои 10 мин, за да поизстине малко.
* Развива и се реже - колкото е по-студено, толкова по-лесно се реже.
* С плънката обикновено импровизирам - слагам каквото имам в хладилника, но това са основните продукти.
Честит имен ден, Мишице
Архангеловден
Честит имен ден, Мише! Жив и здрав да си, за другото ще се разберем някак
Днес, на 8 ноември се чества християнският празник Архангеловден. Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.
Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
Честит имен ден, Мише! Жив и здрав да си, за другото ще се разберем някак
Брускети с ароматна лимонова паста и риба
За лимоновата паста:1 лимон, почистен изцяло от семките и кората, до последната бяла люспа
7-8 ск. чесън
100гр масло
1 връзка копър
30-40 мл зехтин
пармезан
сол на вкус
гарнирани по желание, това са моите:пушено филе от сьомга
маринована херинга
домат
маслини без костилка
каперси
щипка черен и щипка бял пипер
Приготвяне:* Копърът и лимона се нарязват се едри парчета и заедно с чесъна, разтопеното масло и зехтина се пасират до получаването на хомогенна смес.
* Пастата може да се съхранява в хладилник, ако е повече.
* Намазват се с дебел пласт приготвените филии или формички хляб и поставят под грил да се запекат.
* След 1-2 мин /леко да се зачервят/ се изваждат и поръсват с пармезана.
* Връщат се и запичат още 20-30 сек.
* Може да се намажат сухари с готова паста, без да се запичат, тъй като тя е достатъчно ароматна и пакантна.