Страници

30 ноември 2009 г.

Печено пиле с мащерка и лимон

едно много простичко, но много ароматно печено пиле.


Продукти за 4 порции:
1 пиле, около 1,5кг :/или бутчета, или друго пилешко месо/

една връзка мащерка /моята е прясна, но може и 2 с.л. суха/
2 лимона
1 ч.л. мед
по 1 ч.л. червен сладък и червен лют пипер /лютия е само по желание/
сол на вкус
100 мл бяло вино
100 мл вода
100 гр. масло

Приготвяне:
Мащерката се нарязва ситно /стрива/ в маслото; прибавя се солта, червения и лютия пипер и намачква добре с вилица.
С тази смес се омазва добре пилето отвън и отвътре /пилешкото месо/, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за 4-5 часа.
Лимоните се изстискват, прибавя се меда, солта, виното и водата. Разбърква се до разтапянето на меда.
Залива се пилето, отново завива и прибира за още час-два в хладилник.
Поставя се в тавата за печене, изсипва се маринатата при него, завива с фолио.
Пече се около 1,5 часа - първите 20 мин. на мах. мощност, след което намалява на 150*
Развива се фолиото и включва на грил за 7-8 мин. да зачерви.

Какво готвих днес?

В случая - какво готвих вчера smile1
Печено пиле с мащерка и лимон


Пилешки хапки с чесън и сушени домати


Пиле с шафранов ориз

Пицааааааааа yahoo


Пъстра пилешка супа

и бледичка картофена супа


За подслаждане - шоколадова тортичка с бишкоти.

Успешна седмица на всички flower

29 ноември 2009 г.

Пилешка супа



или Супа от пиле smile1  А точно така, с предварително сварено месо и готовия, прецеден бульон приготвям супа и от свинско месо, заешко, или каквото друго има. 

Продукти за 8 порции:
1/2 . пиле - ок. 800-900г. с всичко - кожа не ядем, но я правя с нея и после вадя - пуска си всичките холестеролчета и е по-вкусна innocent
2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука.
още:
1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето
ок. 1,5л вода
1 картоф
ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.



5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание

4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
1 с л царевично нишесте или препечено брашно
2 лъжици сок от 🍋 лимон
магданоз и/или  естрагон  


Приготвяне:
* Пилето поставям да се вари, като  отпенвам при завирането.
***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата smile1 и оставям да завира.
* През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето.
* Когато то е сварено го изваждам. Вадя и стръковете подправки, които изхъврлям, а пилето нарязвам.
* В бульона поставям ориза и подправката; оставям да се варят до сваряването на ориза.
* Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката
* Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка:
- разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече.
- изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане.
* Така при претопляне супата не се пресича.
* Поръсвам с по щипка магданоз и две естрагон - тази подправка много ни хареса за супи.

  
 

По желание на девойчето понякога - когато е почти готова, разделям на две, едната част правя с ориз, на другата слагам фиде, после застройка. Така  всички са доволни :)), че имат топла пилешка супа 


ПП: 25.07.24г - поне от 8 г вече правя супата само с фиде. Всички я хапват така. 

Лимонът е за приятен кисел вкус, вместо  оцет при хапването и. Защото ние слагаме по лъжичка оцет. Може  да се сложи и в застройката , може и в готовата супата. 
И една хитринка, за приятен жълтеникав цвят на супата:
Морковът (морковите) се настъргват на ситно ренде и запържват в олиото и 3-4 лъжици вода за 2-3 мин (докато се изпари водата). Едва тогава наливам вода и останалите месо и  зеленчуци, ако ще има такива Това го правя при почти всички супи. 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 



28 ноември 2009 г.

Какво готвих днес?

Хрупкави пилешки филета

Много често ме спасяват, когато бързам. Или ме домързи. Но пък и децата обожават пилешки филета. Под каква да е форма :).
Когато прибираме пилешкото месо във фризера, почти цялото количество филе мариновам, овкусявам и замразявам на порции. После вадя и пържа.


Мариноване: в бяло вино и малко соев сос.
Оваляни в галета, мъничко червен пипер, черен пипер и щипка майорана.


и Крем-карамел

27 ноември 2009 г.

Какво готвих днес?

Огретен от картофи с наденица

Огретена го правя по тази рецепта   от ...... както се помня, че го правя smile1

и Вити рогчета със сирене и кашкавал, изпълнени по Бордовски
благодаря ти приятелю!



23 ноември 2009 г.

Пържено пиле с чушки, чесън и боб





Продукти:
Пилешко месо без кожа
сварен бял боб
печени чушки
маслини без костилки - черни, зелени
шепа сухи домати
зехтин/олио

сол
чили сос / на вкус/
3-4 с.л. доматен сос (не много гъст)

Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на хапки.
Маринова в малко алкохол, соев сос и подправки на вкус-мащерка, риган, майорана, черен пипер за 2-3 ч. в хладилник. В маринатата се прибавят и нарязаните сушени домати.
Отцежда се, поставя се в тиган заедно със зехтина и запържва.
Чушките и маслините се нарязват. Заедно със сварения боб, чили и доматения сосове се прибавят към хапките.
Захлупват се с капак и оставят 5-6 мин. да се задушат.


Вкусно и пикантно пържено пиле, вярвайте ми smile1

Пилешки хапки със зеленчуци в чили сос




Продуктите са:

мариновани пилешки гърди,
замразен микс от зеленчуци - грах, царевица, чушка, морков.
сварени  картофи
кетчуп /домашен/ или доматено пюре, размито с 2-3 лъж. вода, лъжица захар и лъжица оцет.
Гъби - пресни, мариновани или замразени - каквито има.

Задушавам месото, нарязано на хапки в тиган с капак, заедно с малко от маринатата /ако няма останала, с малко вода/ в зехтин или олио.
Когато остане на мазнина, прибавям замразените зеленчуци и гъбите, ако са пресни.
Малко вода - около кафяна чаша и пак под капак за 10-15 мин.
Картофите нарязвам на кубчета и прибавям,  заедно с гъбите, ако са замразени или мариновани и доматено пюре/кетчуп.
Разбърквам внимателно, д ане се накъсват или намачкват продуктите.
След 3-4 мин. е готово,  трябва му съвсем мако време, колкото да се омешат вкусовете  smile1


 

17 ноември 2009 г.

Голи сарми



Продукти за 6 порции:
около 800гр. кайма, сравнително суха (70/30)
9чаени лъжици ориз

2 белтъка, 

сол
по 1 к.л. кимион и черен пипер на вкус за овкусяване на каймата


100 мл олио/зехтин за готвене

щипка сол и черен пипер на вкус   
около 600-700 мл. зелев сок, но ако няма - същото количество вода  с 1 ч. л. лимонтозу /или сока на 1 лимон/
2 с.л. препечено брашно 

Приготвяне:

* Каймата се смесва с подправките, солта, ориза и белтъците и омесва добре.
* Оформят се кюфтетата на сравнително големи топки с влажни ръце /всъщност големината на кюфтетата е по собствена преценка/.

* Зелевия сок/водата се възвира, заедно с лимонената киселина, сол - ако е вода, зехтина /Подбира се широка тенджера, за да се съберат кюфтетата на един ред/.

* Когато заври с ключ се намалява степента на котлона и внимателно поставят вътре приготвените кюфтета.

* Оставя се да къкри на тих огън 30-40 мин.

* Брашното  се размива с малко вода и изсипва в тенджерата. Не се бърка. Достатъчно е едно-две завъртания на самата тенджера и брашняната смес се разтваря в останалия бульон на ястието.
* Сервират се кюфтетата с две-три лъжици от соса и поръсва с черен пипер.

* В сезона на киселото зеле ги готвя със  зелев сок, но тъй като лятото такъв сок няма :) ползвам вода с лимонтозу, или лимон.

***Вкусно и лесно. А най-вече не виждаш отсреща седящия на масата как развива всяка сармичка (и изхвърля листа, бил той зелев или лозов), която предварително е била завита внимателно и със старание.

15 ноември 2009 г.

Шкембе чорба

в някои случаи - Бульон Трезве smile1 

Продукти за 6 порции: 
около 1кг шкембе
80 г масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко  /***или 300г кисело мляко + 1 белтък/
2-3 с.л. препечено  брашно
1 с.л. червен пипер /или 1 ч л - зависи от предпочитанията/
сол на вкус


0,5л. истински бульон от кости :) по желание.

Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в 2л. студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му - пробвайте с вилица парче от него - ако се къса лесно - готово е; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.  


-----По време на варенето водата се изпарява. След като заври, намалете степента на котлона и оставете да се готви тихо - на  ниската степен,  количеството извряла вода е по-малко. В крайна сметка, когато е готово, сварено шкембето, в тенджерата трябва да имате около 2л. чорба - бульон с парченцата месо. Ако е извряла повече вода - добавете вряла вода и оставете за кратко да кипне с нея, преди да прибавите млякото. 


* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата. 


Другия вариант на довършване на чорбата, след като е сварено и нарязано шкембето, който често правя :

* От бульона се изважда 1/2 ч.ч. и оставя да се охлади, а в тенджерата се прибавя  прясното мляко.
* Готви се още 4-5 мин. 
* Брашното /задължително предварително препечено - имам си в буркан/  се размива с отделения бульон, докато се разтвори добре - да не остават бучици. 
* Налива се на тънка струя в тенджерата и разбърква. 
* В тиган, или касерола се загряват маслото и олиото. Прибавя се червения пипер, запържва се за 5-6 сек. и налива към чорбата в тенджерата. При тази запръжка аромата на масло е по-наситен :)  
***Вместо прясно мляко може  да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка: 
300г кисело мляко се разбиват с белтъка. Малко по малко се прибавя от врелия бульон и разбърква енергично. Когато количеството стане 3 пъти повече - се връща в тенджерата при чорбата, при непрекъснато разбъркване. 

Този вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото. Не е рецепта "класик", но  става. А най-много ми харесва комбинацията от прясно и кисело мляко - 300 мл прясно мляко и 200-250 г кисело мляко.  

Сервира се със счукан чесън и оцет.  И лют червен пипер Wink
 

Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /може само кост,  без месото/. Аз като един прибран човек си имам домашен бульон, който използвам.

Червена туршия


Продуктите са ориентировъчни:

1 зелка от около 1 кг 
500г карфиол (или разменете дозите, както Ви харесва :))
1 глава червено цвекло - малка - около 200г
7-8 моркова
листа целина
парче хрян
6 с.л. захар по желание /за любителите на сладникавите туршии/
3 с.л. сол

Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват  със солта.
Морковите, карфиолът и целината също се почистват, нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда - толкова, че като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя на сравнително топло място за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
До седмия ден е готова.
Ако е на хладно място - става за 10-14 дни.

Ако се кипне маринатата и залее с гореща  - става готова за 3 дни.
При сервиране се поръсва с малко зехтин/олио

*** Ако е по-голямо количество, когато е станала туршията се прибавя натриев бензоат, или калиев сорбат  (за спиране на ферментацията) - 1 г на 1 кг. материал и се запечатва в буркани, като те вече се поставят на хладно място. Така приготвено издържа до пролетта.



Няколко години по-късно: Предпочитаме да оставим туршията само солена, ферментирала, без захарта. 
Нарязваме  продуктите, намачкваме, пълним в буркани и притискаме хубаво. Разтварям 40 г сол в литър вода и заливам. Ако трябва още - правя нова доза вода и сол, за да се напъни съдът. 

Вместо в тенджера, може да се поставят в голям буркан, или  малко бидонче за туршии. Капачките не се затварят плътно, защото при ферментацията ще се надуят - слагам парче марля, ластика и всеки ден притискам материала отгоре. Бурканите поставям в тава, защото излиза от саламурата. 

Мъжка салата

добре де, Мишова салата е smile1

любима на авджи Стоев, до ден днешен неопитана от мен.Твърди, че е вкусотия, а аз му вярвам.

Една голяяма връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
2-3 лъж. зехтин
3 пълни супени лъжици цедено мляко
50г сирене
черен пипер


* Магданозът се нарязва съвсем ситно.
* Сиренето  се намачква, чесънът счуква и всичко се обърква до хомогенна смес.

На любителите на магданоза - добър апетит smile1

8 ноември 2009 г.

Картофено руло с шунка и разни работи


Продукти: (приблизително)

около 1 кг картофи
2 яйца
подправки - чубрица, копър и черен пипер
1/2 пак. масло
50мл прясно мляко
200г сирене
сол на вкус

за плънката:
300г шунка или колбас
5-6 бр. кис. краставички
250-300г гъби
200-300г кашкавал

3-4 с.л. майонеза или крема сирене 
2-3 сварени или мариновани моркова 

галета



Приготвяне:
* Картофите се сваряват, обелват и намачкват докато са топли. (или просто се варят обелени в мв-та, така по-лесно се смесват с маслото и яйцата)
* Прибавят се яйцата, маслото и прясното мляко и обърква добре
* Прибавят се и подправките и начупеното на едро сирене, посолява се
* Гъбите се сваряват за 3-4 мин в подсолена вода (аз правя това в микровълновата, докато приготвям другите продукти)
* Застила се правоъгълна тава за печене с хартия и поръсва с галета.
* Разстила се картофената смес по хартията - дебелина не повече от 1.5 см и поставя в загрята фурна на 220* да се запече за около 15-20 мин.
* През това време се нарязват шунката/колбасът, краставиците, морковите, гъбите и кашкавалът.
* Разбъркват се с майонезата/крема сиренето  и поставят върху картофената смес и запича за още 8-10 мин
* Изважда се и заедно с хартията поставя на кърпа.
* Докато е топло се завива на руло и стяга добре с ръце, като при завиване хартията се изтегля навън и издърпва.
* Завива се стегнато в кърпата и оставя да постои 10 мин, за да поизстине малко.
* Развива и се реже - колкото е по-студено, толкова по-лесно се реже.

* С плънката обикновено импровизирам - слагам каквото имам в хладилника, но това са основните продукти.

Честит имен ден, Мишице

Архангеловден


Днес, на 8 ноември се чества християнският празник Архангеловден. Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.
Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Честит имен ден, Мише! Жив и здрав да си, за другото ще се разберем някак air_kiss

Брускети с ароматна лимонова паста и риба


За лимоновата паста:1 лимон, почистен изцяло от семките и кората, до последната бяла люспа smile1
7-8 ск. чесън
100гр масло
1 връзка копър
30-40 мл зехтин
пармезан
сол на вкус

гарнирани по желание, това са моите:
пушено филе от сьомга
маринована херинга
домат
маслини без костилка
каперси
щипка черен и щипка бял пипер

Приготвяне:
* Копърът и лимона се нарязват се едри парчета и заедно с чесъна, разтопеното масло и зехтина се пасират до получаването на хомогенна смес.
* Пастата може да се съхранява в хладилник, ако е повече.
* Намазват се с дебел пласт приготвените филии или формички хляб и поставят под грил да се запекат.
* След 1-2 мин /леко да се зачервят/ се изваждат и поръсват с пармезана.
* Връщат се и запичат още 20-30 сек.
* Може да се намажат сухари с готова паста, без да се запичат, тъй като тя е достатъчно ароматна и пакантна.