25 май 2010 г.

Огретен


Продукти:
~1-1,2кг сварени картофи (когато имам повече време ги варя обелени, в подсолена вода; но може и с кората. Посоляват се на пластовете)
300-400гр. сирене
60-80 мл. олио или масло
сол

1 ч.л. копър - сух или пресен, черен пипер

Заливка:
~ 250 мл прясно мляко 
1 равна с.л. брашно или царевично нишесте 
3-4 яйца, щипка сол 

~150-200 гр. кашкавал  по желание



Приготвяне:
* Картофите се сваряват - не до разваряване, а да останат малко твърди.
* Нарязват се на кръгчета (или резени) и нарежда плътен ред в тава, в която вече е сложено олиото, или разтопеното масло. 
* Върху този пласт  се натрошава  сиренето (2/3 части) - ситно, или едро е въпрос на избор :)
* Следва нов ред картофи и останалото  сирене.
* Така приготвена тавата се поставя в загрятата на 190-200* вече фурна (за да стане по-бързо готов огретена) и пече 10-15 мин.
* Заливката:
* Разбиват се яйцата, прибавя се прясното мляко и брашното; щипка-две сол и заливат картофите.  Ако ще се поръсва с кашкавал - сега е момента :)
* Връща се във фурната, на по-долна скара  и пече  около 15-20 мин. на 180* (до зачервяването на кашкавала) .

Ако се настърже и кашкавал отгоре за запичане (горните снимки) , става разкош. И вече доста се отделя от истинския огретен, но..... важно е да му е вкусно на човек.
Правила съм и със сурови картофи:  в този случай добавям малко (около 100 мл) вода при нарязаните картофи; пекат се около 30 мин., а сиренето натрошавам и прибавям към заливката. (долната снимка)
Когато е изстинал огретена се реже лесно  и се оформят хубави краища.
Но когато е горещ това е мисия невъзможна..... Какво пък,  вкусно  е
smile1
Тук вече с наденица... и това се случва, някой път. За да няма недоволни :) .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...