Баницата с готови кори е известна от времето, откакто готовите кори са пуснати на пазара, сигурно за улеснение на жените, макар че, така голяма част от тях не могат да точат. Защо пък и да точат, след като сега има изобилие от кори на родния пазар. Не само фини, а и къпани, дърпани, домашно точени..... видовете вече са двуцифрено число. Разлика в качеството винаги има, ама това е друга тема.
Аз съм от тия, дето могат да точат, но почти не го правя - първо поради липса на време, второ - щом ми е създадено удобство, защо да не се възползвам И аз съм човек, с нужда от почивка :)
"Надупената" баница се появи преди няколко години - поне аз я научих малко, преди да открия нет-а. Много ми хареса, защото така баницата винаги остава пухкава. Само дето трябва да внимавам в коя тава я правя - ако е тефлонова или неръждаема - изсипва се, със сигурност на плота.
Продукти:
1 пакет кори Фамилия (500гр) (тавата е правоъгълна с р-ри ок 20/ 40см)
400-500гр. сирене (или 2/3 сирене, 1/3-извара)
5-6 яйца
3-4 л. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
150 мл газирана вода
1 пак. масло (125гр)
Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва добре с масло.
* Поставят се по 3-4 кори, между тях се ръси сирене.
* Киселото мляко се разбърква със содата и на 2-3 пъти се намазват корите. Нарязва се - форми по желание.
* Разбъркват се яйцата с разтопеното масло, прибавя се газираната вода и се сипва сместа върху баницата - с лъжица, в нарезите, за да поеме и там.
* Разклаща се добре тавата и поставя да се пече на 180-190*.
* Когато е готова се изважда. И тъй като не искаме да е омекнала, а с хрупкава коричка, аз не я завивам, а оставям така да поизстине, преди да я нападнем - у нас задължително :) с айран.
До тук баницата е традиционна и достатъчно пухкава.
Но ако ще е "Надупена баница" следва:
* Веднага щом се извади се обръща тавата с баницата върху 4 чаши (купички) - в четирите края на тавата.
* Не се завива, само се оставя така да изстине. Не се пръска. Така остава бухнала, както е до момента на приключване на печенето. Няма опасност от падане на баницата, но е добре отдолу да се подложи нещо, защото се овлажнява плота/масата, над която е обърната тавата.
С готови кори е и баницата, която правя с късмети
за Нова година. Е, нея не я надупвам на купичките :) Напоследък вместо
да завивам късметите във фолио и поставям в баницата, завивам
късметчетата и поставям на коктейлни клечки. А според желанието на
любимците баницата бива видоизменяна от баница със сирене, до баница със
сирене и спанак. Но дряновото клонче вътре е задължително :)