Пиша тази рецепта с изключително ясното съзнание, че ви подвеждам към голямо реване. Ако решите да я пробвате Така няма да се чувствам самотна в единствената неприятна част от приготвянето на тази вкусна паста.
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано)
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано)
Продукти:
2-3 парчета хрян (корени, около 100-120гр. да не са тънки, или нарязани на ивици, както често ги продават)
сока на 1 лимон
1 средно голяма кисела ябълка
150 мл прясно мляко
2 сухи филии бял хляб (дебели ~ 2см) без корите
сол на вкус
50 гр. цедено мляко (или заквасена сметана )
~70-80 мл. зехтин или олио.
Приготвяне:
* Корените хрян се измиват добре с четка.
* Настъргват се на ситно ренде в купа тук се плаче. Хряна е много, много по-лют от лука. Докато се стърже, външната кора се отделя (доста е влакнеста и трудно се рендосва), затова аз просто я оставих за туршията, която ще правя през следващите дни.
* Ябълката - избелена и почистена, също се настъргва на ситно ренде, така, че да излиза като пюре. Веднага се залива с лимоновия сок.
* Филиите хляб се заливат с млякото, накисват се за 5 мин.. В купата се прибавя само натрошения, накиснат и добре изцеден хляб.
* Прибавя се щипка сол (ако трябва, накрая се посолява още) и всичко разбърква добре с вилица.
* Сместа се прехвърля в дълбока купа за пасатор.
* Прибавя се зехтина/олиото.
* Включва се вече пасатора и бааавно изтегля нагоре (както при майонезата), докато сместа побелее и поеме мазнината.
* Прибавя се и цеденото мляко и разбърква, докато се поеме от сместа.
Съхранява се в хладилник в затворена кутия или бурканче. Ако естествено не го сложите веднага на масата :)))