Страници

26 октомври 2011 г.

Паста от хрян


Пиша тази рецепта с изключително ясното съзнание, че ви подвеждам към голямо реване. Ако решите да я пробвате CryCry   Така няма да се чувствам самотна в единствената неприятна част от приготвянето на тази вкусна паста. 
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок  ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано) 


Продукти:
2-3 парчета хрян (корени, около 100-120гр. да не са тънки, или нарязани на ивици, както често ги продават) 
сока на 1 лимон
1 средно голяма кисела ябълка 
150 мл прясно мляко 
2 сухи филии бял хляб (дебели ~ 2см) без корите 
сол на вкус
50 гр. цедено мляко (или заквасена сметана )
~70-80 мл. зехтин или олио. 

Приготвяне: 
* Корените хрян  се измиват добре с четка. 
* Настъргват се на ситно ренде в купа  exclaim тук се плаче. Хряна е много, много по-лют от лука. Докато се стърже, външната кора се отделя (доста е влакнеста и трудно се рендосва), затова аз просто я  оставих за туршията, която ще правя през следващите дни.
* Ябълката - избелена и почистена,  също се настъргва на ситно ренде, така, че да излиза като пюре. Веднага се  залива с лимоновия сок.
* Филиите хляб се заливат с млякото, накисват се за 5 мин.. В купата се прибавя само натрошения,  накиснат  и добре изцеден хляб. 
* Прибавя се щипка сол (ако трябва, накрая се посолява още) и всичко разбърква добре с вилица. 
* Сместа се прехвърля в дълбока купа за пасатор. 
* Прибавя се зехтина/олиото.
* Включва се вече пасатора и бааавно изтегля нагоре (както при майонезата), докато сместа побелее  и поеме мазнината. 
* Прибавя се и цеденото мляко и разбърква, докато се  поеме от сместа. 

Съхранява се в хладилник в затворена кутия или бурканче.  Ако естествено не го сложите веднага на масата :)))


Лека нощ и хубаво утре!

24 октомври 2011 г.

Пилешки хапки с ананас



"Тоз картоф какъв е жилав"  каза г-ца Стоева, която започна да обядва без да ни дочака, примряла от глад. А мен ме би някой през устата да признавам, че това не е картоф, а ананас girl_haha . Така  тези парченца, които се виждат в чинията бяха изцедени до капка, но щастливо изхвърлени в малката купичка до тях.... Признавам, и аз не останах очарована от ананаса, но то е, защото не обичам този плод. Но пък сока му придаде невероятен аромат на месото. И най-неочакваното е, че половинЪт ги хареса. А може би защото той обича този плод :)) 

След кратко проучване рецептите на Юлка и Нина-Леля Ог, съобразих с домашните предпочитания и се получи ето това вкусно пиле и  както казвам на един приятел - у нас нещата се ядат до втръсване, когато ни хареса нещо.   Пък и да продължа съчетанието на месо и плодове от тези дни :)) следващия път - дюля :) с месо.

Продукти: 
650-700гр.  пилешко филе
4 с.л. соев сос, 4 с.л. зехтин/олио 
сока на половин лимон
1 с.л. къри на прах (пише, че е индийско, но дали е...) 
1 ч.л. чесън на прах 
1 ч.л. сол

и още: 
100 мл. готварска сметана
1 консерва компот от ананас ( ~500гр) 
1 ч.л. нишесте 
черен/шарен пипер, кората на горната  половина лимон

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки (за Н.: 3/1/1см)
* В купа се смесват  сока на лимона, соевия сос, зехтина и подправките; пилешките хапки и разбърква добре.
* Оставят се за 30-40 мин. в хладилник.
* Загрява се тиган (по възможност по-широк), изваждат парчетата пиле и поставят  в него.
* Останалата марината се смесва със сока от компота. 
* Хапките се запържват  за 2-3 мин., след което започва да се прибавя  по малко от течността и половината от парченцата ананас (другата половина през това време пасирате и правите на кремче, или просто изяждате, ако го обичате) . По малко, за да не стане варено пилешко месо exclaim
* След наливане на последната част от течността (отнема около 10 мин. на силен котлон) се прибавя сметаната и  оставя да покъкри 3-4 мин.
* Сосът се сгъстява с нишестето, размито в 2 с.л. вода  и отстранява от котлона. 
* Поръсва се с пипера и предварително настърганата кора на лимона.


Аз го поднесох feeding с лимоновия ориз на Дани, (трябваше да е ризото),   който много добре си пасна с пилешките хапки, а успях да приготвя и успоредно с тях :)) 

Докато писах всичко това, не спрях да си тананикам (в никакъв случай на глас,  че съм музикално бедствие) една стара песничка от детско филмче, което в продължение на години беше единствения шанс на един вече млад мъж да се събуди и тръгне за детската градина. 

Поздрав, Ники smile3503

19 октомври 2011 г.

Свинско филе с ябълки и сметаново-горчичен сос


Още една рецепта от сп. Good food, която  много ни хареса в къщи  bowuu
Аромата на салвия от това лято се добре много прие, карамелизираните ябълки - отдавна обичаме, а факта, че в соса има сметана  и такива сосове не са на почит, бе преглътнат от потъмняването на соса от бульона, карамелизирането и горчицата.  Е, това, че в някои чинии на част от домочадието липсваха  ябълките е друг въпрос.
С две думи - много вкусно! И с още няколко - бързо за приготвяне, стига да сте се сдобили с хубаво парче филе. От мен - бонфиле Love 



Продукти за 4 порции:
50 г   масло и 30-40 мл. зехтин/олио
 4-5 малки кисели ябълки  (или 2-3 нормални)
щипка захар
600 г. свинско бон филе
250 мл. пилешки бульон
2 с.л.  горчица
150 мл. готварска сметана
шепа листа от салвия (тази подправка може да се замени с любима, макар тогава да се измени вкуса на соса)
сол (ако бульона е безсолен) и щедра щипка черен пипер


Приготвяне:
* Филето се нарязва на медальони (недебели, по 1см.)  и се поръсва  със сол и черен пипер.
* Ябълките се нарязват на четвъртинки и  почистват от  семките.
* Сотират се в маслото и захарта за по 2-3  мин. от всяка страна, докато започнат да се карамелизират. 
* Изваждат се в чиния.
* В тигана (колкото по-широк, толкова по-добре) се налива зехтина и запържват филетата за по 2-3 мин. от двете страни (до леко зачервяване).
* Горчицата се разбърква с малко от бульона и заедно с него прибавя към филетата. 
* Оставя се да къкри, докато се изпари наполовина. 
* Прибавят се листата салвия, връщат се ябълките и налива сметаната. 
* Обръщат се филетата, изчакват се още 3-4 мин. всичко да покъкри и отстранява от котлона. 
* Поръсва се с черния пипер, внимателно разбърква соса и сервира :))) с чаша бира. А докато аз публикувам рецептата, станало време за вино newsm53



17 октомври 2011 г.

Кошнички от кори за баница

 
Всичко започна от Спаначените кошнички на Гуинет, премина разбира се през Ели Драгомирова и кошничките с праз и сирене  и приключи с хладилника, където от седмица се мъдреха два стръка праз, а в камерата - замразена кутия със задушени гъби, които падаха при всяко отваряне на вратата. 
Въпросните подстрекателки с кошничките можете да ги видите горе, в линковете. 

В мое изпълнение звучат така: 

Кошнички с праз и сирене 


Продукти за 12бр. (формата за мъфини. Може и в малки огнеупорни чашки или купички) 

8 бр. фини  кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. сирене
30-на гр. синьо сирене
2 стръка праз (средни)
3 яйца
20мл прясно мляко + 100 гр. заквасена сметана (1/2 малка кофичка)
1-2  щипки черен пипер
няколко чери доматчета или маслинки за  цвят :)) 

Приготвяне: 
* Празът се нарязва на съвсем ситно. 
* Смесва се с настърганото на едро сирене, едното яйце, единия белтък. 
* Маслото се разтопява. 
* Корите се разделят на 2 части по 4бр. , а всяка част се нарязва на квадрати или правоъгълници с големина ок 10/10 см. - така, че поставени в гнездото на формата за мъфини краищата да остават да стърчат навън и нагоре. 
* Намазват се гнездата с масло и поставят намазаните 2 х 2 квадрата кори, като ъглите им се разминават.  
* Пълнят се с 2 с.л. от плънката с праз.  Поставят се отгоре по половин или едно доматче, маслинка.
* Разбъркват се останалото  яйце, жълтъка, млякото, сметаната и черния пипер и сипва от тази смес върху празената по 1 с.л. Отгоре се начупва и синьото сирене и пекат в загрята фурна на 180* до зачервяването им. 

Кошнички с гъби и сиренА 


Продукти пак за една мъфин-форма с 12 гнезда: 
8 бр. фини  кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. гъби - по 100 печурка и кралска печурка ....разлика във вкуса им не намерих, но то аз не съм и критерий за гъби.
1/2 пак. масло за задушаване на гъбите, 100 мл.бяло вино, черен пипер, щипка риган и сол на вкус
50 гр. кашкавал, 50 гр. топено сирене; 50 гр. меко сирене тип Фета; 100 мл готварска сметана. 

Приготвяне: 
* Корите се приготвят както за горните. 
* Гъбите се нарязват на ситно и задушават в маслото, заедно с виното и подправките, докато останат на мазнина. 
* Смесват се с настърганите кашкавал, сирене и сметана и пълнят кошничките с тази смес.  Отново може доматче отгоре и пекат в загрята фурна на 180 до зачервяването им.

Много приятни за закуска, за предястие или просто за хапване, когато ги мернете в чиния :)))  Но следващия път предпочитам да направя и хапваме спаначените :) със сирене.
Може да пробвате и с дебелите кори, както на Гуинет.


13 октомври 2011 г.

Запеканка с пиле, кайма и картофено пюре.

 
и някои  прилики  с  познатата ни мусака, Овчарски пай  и Селски пай ( Шепърд пай и Котидж пай,  които от своя страна са съответно с агнешка и телешка кайма).  Всъщност големи са приликите, разликата е малка - във вида на месото и подправките. И в това, че у нас беше обилно поръсен и запечен  с кашкавал. 

Подстрекателката е Мина, да се чувства виновна сега LaughingLaughing  Защото аз отдавна го виждам този пай из отчетните теми на девойките, но заради дебелия пласт картофено пюре отгоре, който  се вижда - някак си го пропусках.  А тя, като доказан подстрекател, bouquet  беше заложила и на  веселото клипче с Гордън Рамзи и си обещах съвсем скоро да го направя. 
"Скоро" се оказа още следващия ден, когато извадих кайма да правя мусака за в колет ............ и тя се оказа недостатъчна.  Така се сетих за предложението на Мина, извадих и сварено обезкостено пилешко месо и сложих от всички гореспоменати рецепти по малко.


Получи се почти Овчарски пай, тип Запеканка (какво звучно име LaughingLaughing  ) ужасно вкусно както топло, така и студено. А се и приготвя сравнително бързо.

Продукти за 6 порции: (броя на порциите е относителен, зависи от големината им. Количеството на продуктите е ориентировъчно, в никакъв случай-задължително.)
400 г кайма (да поясня вида, тъй като гледам на горните е пояснен - 50/50 глиган и свинско.)
300 г сварено пилешко месо 
1 глава лук
1 голяма чушка
1 голям морков
1 голям домат 
и след всичко това още 1 с.л. от универсалната ми зеленчукова подправка 
50-60 мл. мазнина (олио) 
250 мл пилешки бульон 
100 мл бяло вино
сол exclaim, черен пипер и по 1-2 щипки риган и чубрица 

За картофеното пюре: 
7-8 средни картофа  ( около 600-700 гр) 
100 мл готварска сметана (или прясно мляко) 
1/3 пак. масло (30-40гр) 
сол, черен пипер,
30-40 г  настърган пармезан, който никак не е задължителен.

около 200 г кашкавал


Приготвяне: 
* Ситно нарязаните лук, чушка и настърган морков се запържват за 7-8 мин. в мазнината, прибавя се настъргания домат,  каймата и всичко задушава, като през това време каймата се размачква, за да се омеси добре със зеленчуците.
* Прибавя се нарязаното на ситно пилешко месо, виното и задушава, докато остане на мазнина. 
* Посолява се, поръсват се подправките и налива бульона.
* Когато и той изври, сместа се прехвърля и разстила в тавичка за печене и трябва да заеме по-малко от половината височина (това за преценка, че аз напълних догоре и ми кипя) 
* Картофите се сваряват обелени, нарязани на големи  кубчета,  в подсолена вода, която да не ги покрива, а да бъде на 2/3 от нивото им (това си е мой извод, че така сварени картофите не стават много воднисти на вкус) 
* Отцежда се водата им и още горещи  се намачкват с преса за картофи, прибавя се маслото, сметана, черния пипер, пармезана  и разбърква добре на пухкаво пюре. 


 * Разпределя се върху сместа с каймата равномерно - дебелината на пласта да бъде около 2см.  Ако пюрето е много (зависи от големината на тавата - не го слагайте - не  трябва то да доминира)
* Запича се на два пъти - първо само  "по пюре" - да си смени леко цвета картофения пласт (10-15 мин), после поръсва  едро настъргания кашкавал - в загрята на 200* фурна, докато хване отгоре златиста  коричка и се разнесе приятен, мек аромат от фурната на печени картофи с масло и кашкавал. :))))))))
 * Отваряте си бутилка студена бира, или наливате чаша вино и се наслаждавате на това простичко, но вкусно ястие. 


ПП: Няколко години по-късно :) вече не слагам пилешко месо. Само смляно месо.  Поради липса на добро пилешко месо, намалихме консумацията му, а ако имам хубаво не го "хабя" да го слагам в разни запеканки. 

11 октомври 2011 г.

Качамак, полента, царевичен грис. Гарниран.

За полентата, съвременния качамак и царевичния грис  съм си изкала всички негативни мнения :) Въпреки това обаче, продължавам да го приготвям от време на време у дома, най-вече, когато ми трябва нещо, което да се сложи в кутия за обяд, или да се приготви набързо и поеме някакви изостанали колбаси, шунки или сирена от хладилника.

Ето нагледен пример как изглежда една порция, а "добавките" отгоре могат да бъдат най-различни.


За 2 такива порции. Ако сте злояди  Grin може да стигне за трима.

130 гр. царевичен  грис
500 мл. вода
100 мл прясно мляко
щипка сол

150 гр. бекон или някакво пушено (или пилешко) месо - шарено
сирене - различно, маслини без костилки,
1 с.л. масло

Приготвяне:

* Кипва се водата, прибавя се щипката сол и  сипва царевичния грис.
* Бърка се енергично - около 4-5 мин. на не много силен огън,  а прясното мляко се налива по малко на 3-4 пъти през това време. Ако става много гъсто, може да се добави още малко вода или мляко, те тук два различни вида грис  ми поемат различно количество вода.
* Охлажда се леко и разпределя в две (3) чинии,  а отгоре  лъжицата се правят нагъсто вдлъбнатини, в  които да се задържат добавките  smile1
* Бекона (месото)  се нарязва на ситно, запържва за 2-3 мин.  в маслото, прибавят се маслините, разпределя се отгоре върху полентата, поръсват се и сирената. 

***Ако не е с бекон, а само със сирене и маслини- слагам повече масло, още при варенето на гриса. 
***Може да се гарнира с наденици, задушен лук, печени домати, печени чушки, различни видове сирене.
***А тук е предложението на Жоро Бордовски за качамак на фурна.

10 октомври 2011 г.

Кюфтета от печени червени чушки



Ели Драгомирова  цяло лято се чуди дали ще станат Кюфтета от печени червени чушки,  вместо да се цапа да панира чушки на бюреци :))
Аз пък съвсем наготово ги приготвих по нейната рецепта и тъй като съм много доволна от резултата - споделям тук, да си имам, знае ли се, някой младеж в миг на.... вдъхновение може да реши да си направи :))
Чудесни са, особено с млечно-чеснов сос.  Не знам дали го има в нейната рецепта,  но  аз го правя така: равни части мляко и майонеза, сол, копър и чесън на вкус.
Може и  със бира drinks

Изключила съм  киселото мляко от рецептата на Ели, ето какво остана:

Продукти:
5-6 големи печени червени чушки
250 гр. натрошено сирене
2 яйца
2 скилидки чесън
3-4 с.л. галета
1 с.л. олио
1 равна ч.л. сода бикарбонат
магданоз
сол*  и черен пипер на вкус

Мазнина за пържене

Приготовяне:
* Чушките  се отцеждат мнооого добре  (на кухненска хартия или в  гевгир, цедка) и  нарязват на ситно .
* Прибавят се яйцата, натрошеното сирене, галетата със содата,  олиото,  ситно нарязания магданоз и пресованият чесън.  Подправя се  черен пипер на вкус, а * сол се прибавя, ако трябва. Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето. Оставя се да престои сместа 20-30 мин.
* Във вряща мазнина - поне 1 см. в тиган; се изсипва със супена лъжица от сместа.
* Пържат се бързо от двете страни и изваждат на кухненска хартия да се отцедят.
* Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечен-чеснов сос с копър.

7 октомври 2011 г.

Пикантен тост с рулца от раци и лайм

Или брускети,  както и да ги нарека - факт е, че са бързи и много вкусни. 
И единствения начин, по който ми харесаха рулцата от раци.  След няколко проби през годините, бях ги отписала и не-купувала.
Които всъщност не са рулца от раците, а сурими -  продукт, направен от остатъци при преработката на бяло месо на различни риби. Месото се мели, добавят се пластификатори, допълнителни аромати, формова се и оцветява, за да бъде ефектът пълен.
 



Продукти: 
1 малка франзела*
2 ск. чесън**
3-4 с.л. зехтин
щипка сол и малко черен пипер

1 малка опаковка (100гр; 7 бр) рулца от раци***
1 червена люта чушка, 1 малка зелена чушка*****
1 с.л. магданоз****, черен/шарен пипер, сол на вкус
сока и кората на 1 лайм
2 с.л. зехтин 

Приготвяне:
* Франзелата се нарязва на филийки, не  по-дебели от  1.5 см. 
* Скилидките чесън се пасират със солта или счукват и смесват със зехтина. 
* Намазват се филийките със сместа, поръсват се с черен пипер, поставят се в тава и запичат в загрята на 200* фурна до съвсем леко зачервяване.
* През това време "рулцата"  се настъргват на едро ренде, чушките се почиства от семената и също настъргват на едро;  изцежда се сока на лайм, настъргва се кората, прибавя зехтина, пипера, солта, ситно нарязания магданоз и всичко разбърква внимателно.
* Изваждат се филийките, разпределя се сместа отгоре и сервират веднага. 
 girl_haha или след като се разпредели сместа да се залеят с малко зехтин. В такъв случай същия се изключва от продуктите за пълнежа. 


Източник: сп. GoodFood

Легенда на звездичките: 
* На снимката тостовете са от филии хляб, изрязани с ринг. Първия път правих с франзела, но поради късния нощен час не бяха удостоени с фотосесия.  Вкусът им определено не пострада от това.  И пак на първата направена партида пропуснах, че трябва да се сложи зехтин в сместа, затова поръсих зехтина отгоре, на готовите брускети. Ами - и така е вкусно.
**В рецептата на списанието чесън няма. Но какво е препечен хляб със зехтин без чесън :))
***В оригинал - месото е рачешко  (или се препоръчва консерва с рачешко месо). Няколко пъти съм яла раци (павури) и не съм впечатлена от тях. Смисъл да ида до другия край на града за  раци и да ги чопля като семки :)) не видях. 
**** В оригинал предложението е кориандър или магданоз. Знаейки  привързаността ми към магданоза, първия път ги направих без, но втория реших, че мога да се жертвам и пробвам със. Е, две девойчета ги хапнаха без да смръщват нослета, но следващия път бих си ги похапвала без него.
*****Червената люта чушка е  сравнително малка. Аз имам едни от мама - Златен медал (не са тези от снимката, тези са едни като иглички )  , но опрашени и лютят обилно. Така че сложих от тях, а при стъргането пуснаха малко сок, който оцвети леко сместа. Зелената чушка е от мен за колорит girl_haha  

6 октомври 2011 г.

Свинско филе със сос от нар

Може ли парче свинско филе да бъде кулинарен елексир? Според мен може. Всяко парче филе. Освен да изглежда божествено вкусно, ако успееш да го уловиш в целия му блясък, ако се приготви с подходяща марината, ароматни подправки  и щипка любов   може и да бъде истински елексир за стомахчето :)) 
Или поне да бъде гост на КУЛИНАРЕН ЕЛЕКСИР.  



Рецептата за това вкусно парче филе, допълвано с невероятно вкусния сос на печено месо и сос от нар ще намерите в блога на  сладкодумната  ми домакиня Роси - Елексирчето, където тя както винаги  ни посреща със сладки приказки, представяйки нещо съвсем прозаично като ..... свинското месо. 

Благодаря ти за поканата, Роси!Kiss Благодаря за приятелствотоKiss Благодаря за разбирането, съчувствието и съпричастността, когато ти оплаквам "големи си ядове"Kiss



А ето и самата рецепта 

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СОС ОТ НАР




За 4 порции са ни необходими:

2 парчета  свинско филе  по около 700-800 гр.
около 150 гр. дребни моркови и 1 глава чесън

За мариноване:

50 мл. соев сос
70-80 мл сос от нар ( в БГ има много гръцки или турски магазини, в които може да се намери, освен някои вериги големи хипермаркети)
1 ч.л. мед
50-60мл. червено вино
сол на вкус

десетина листа салвия

още 50-60 мл. вода, черен/шарен пипер и 1 с.л. царевично нишесте.

Приготвяне:

* Всички продукти за мариноването  се  поставят в бурканче с винт,  затваря добре и разклаща хубаво, да се смесят.
* Парчетата  филе се почистват от много тлъстото по тях  и шпиковат с  морковите и почистените скилидки чесън.
* Поставят се в плик за печене (аз ползвам два един в друг,  двойно подсигуряване :)) , сипва се смесената в буркан марината и прибавят листата салвия.
* Връзва се и прибира в хладилник за поне 2-3 часа.
* След това плика се прехвърля в тава за печене и поставя в студена фурна, като бавно се увеличават градусите; през 10 мин. по 20-30* увеличава, докато стигне на 180* . Пече се около час.
* Изважда се тавата от фурната и оставя 10 мин. да почине месото. 
* Срязва се плика, филетата  се прехвърлят в чиния/и за сервиране, а соса се отцежда в малка тенджерка или тиган.
* Прибавя се водата и кипва сместа за около 1-2 мин. Нишестето се размива с 1-2 лъжици вода и налива в соса при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти леко.  Поръсва се с пиперите и заливат парчетата месо при сервиране.