11 февруари 2010 г.

Сурово солена риба

Тази вечер правих пица, като тя беше основно за девойчето, а ние трябваше да вечеряме розовата маринована херинга, която  бях купила преди седмица и която много ми харесваше. И пак ми харесва де, и  на вид и на вкус. 
Но авджи Стоев като я видя в чинията заяви "Няма да ми хареса, какво друго има за ядене? 
И яде пица.
И двамата с девойчето обожават сурова риба, но оказва се само тази,  която аз  правя. 



За целта си купвам големи скумрии - по възможност охладени, но може и  замразени  .
Големи по около 500-600г поне.
Изчиствам и измивам добре (и измъквам всички големи гости, които се показват във вътрешността, понякога и средната кост). Подсушавам на кухненска хартия.
Осолявам обилно отвън и отвътре и оставям на наклонена повърхност да се отцеди за 12ч.  на студено (в хладилник). Подсушавам.



Следва: отново обилно осоляване и отново на наклонената повърхност на студено за 24ч. Отново подсушавам.
Сега вече напук на всички технологии за осоляване и сушене на риба, аз я завивам в хартия /бяла, безконечна принтернаsmile1, или друга по-плътна хартия ,която ще поеме влагата на рибата/ опаковам добре с няколко пласта и прибирам в хладилник. 
След още 24 часа вадя, сменям хартията, защото рибата я е намокрила от осоляването, осолявам - за последно! и пак завивам добре в хартия /може и абсорбираща, но да е много плътна. 
Вече оставям около 10 дни в хладилника, като първите 3-4 дни сменям хартията, за да може да бъде  в суха такава. 

Следва хапване -  остъргвам добре с ножа, ако има останала сол по кожата, режа на шайби.. 
Задължително сервиране в чинията с лимон, маслини, зехтин и лук. 

Така я съхранявам до месец. Повече не съм пробвала, но и винаги мога да си направя. 
Същата така осолена нося на мамини -  те я нарязват на шайби и поставят в буркан със зехтин да се "облажи".

Да си призная обаче, ние я чакаме в повечето случаи до 6-7-ия ден. И хапваме. Знам, че трябва още време, за да узрее добре месото, но кой да го чака, като обикновено правя две-три риби :)

19 коментара:

  1. Това е нещо, което ще пробвам:)...имам два въпроса,моля, - при първите две осолявания студеното място хладилник ли е и какво имаш предвид под безконечна хартия?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Диди, хладилник е. Сега, когато е много студено навън я оставям там, но такъв студ е рядкост, затова - в хладилник.
    Ако те притеснява, че ще замирише хладилника на риба, покрий с една торбичка, но не стегнато по рибата, просто да "не диша" в хладилника.
    Безконечната хартия е онази, която се поставяше на старите принтери, които чегъркаха по един час, докато изпишат една справка - с малките дупчици встрани, за да се хваща на ролката на принтера.
    Тя не е важна, просто аз такава имам /още малко/ и затова я ползвам, че е плътна.
    Ползвай някоя друга хартия, може и хартия за печене, но повече пластове, защото е по-тънка.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    това е итересна технология за приготвяне - изкушава ме, а и обичаме риба.
    Благодаря, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно! Това ще се хареса на баща ми!
    Да си и жива и здрава и още такива мурафети да споделяш!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, Ина,
    благодаря ви :)
    Хубави почивни дни и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Добре, ще пробвам, но ако вмириша хладилника на риба кого ще обвинявам :)) Ей заради това я завивам.

    ОтговорИзтриване
  7. Има друга подобна по-вкусна рецепта. Рибата не се приготвя цяла, а се отделя филето с остър нож по-дължина на рибата като средната кост се маха. Филенцата се държат 24 ч. в морска сол. Може направо да се посипят, а може да се разтвори солта във вода, както се прави маринованата риба. Като се извади от солта се измива. Приготвяте си смес от малко подправки по ваш вкус /чесън на прах, риган, босилек и т.н./ и овалвате филето в нея. После навивате на ролце всяко парче, завързвате с конец и увивате в хартия. 7-10 дни в хладилника да си поеме аромата от подправките и ха на здраве;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, ама на кого :))
      Звучи интересно, ще пробвам с едно филе за себе си, защото обичам подправки, но върху другите двама любимци няма да правя опити.

      Изтриване
  8. Опитай и 1-2 равни лъжици захар, освен солта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно. Не съм и сетила да сложа тук, а на сьомгата слагам.
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Така е по-вкусно.

      Изтриване
  9. За пръв път осолявам скумрия и четейки по сайтовете за пресоляване, бях малко скептичен. Солих изцеждах, пак солих... накрая в хартия. Смених два три пъти хартията и накрая стана ама същото както на снимките горе. Чак не ми се вярваше (щото по едно време рибата омекна). Така като гледам ,цаката е в обезводняването на рибата.
    Обаче нали съм си експериментатор, смятам да пробвам и другите методи , които сте писали тук в отговорите. Смятам че ще се получи .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да - солта изсмуква водата и тя се изсушава :) Няма как да стане друга, освен като на снимката, защото нали съм я правила де :)
      Мъж ми сега е решил драстично да намали солта и снощи осоли съвсем леко една скумрия. Ще видя какво ще стане с нея, но си мисля, че по средата месото ще е съвсем безсолно и ще споделя.
      А се надявам Вие да споделите другите опити, които направите с рибата :)

      Изтриване
    2. Отначало се уплаших ,че първото ми посоляване беше малко. После посолих повечко,но крайният резултат е че солта не се усеща . В смисъл че може да се яде нормално без да накъртя солен вкус.

      Изтриване
  10. Още една рецепта, много сполучлива... Рибата се почиства старателно,измива се и се поставя в тавичка, коремчето и се пълни с морска сол, залива се със силна саламура - около 2л вода с разтворена морска сол толкова,че като пуснете едно яйце то да се покаже колкото монета от 50 ст. След 24 часа, старата саламура се узхвърля и се прави нова , в която рибата престоява пак 24 часа.Измива се добре с течаща студена вода, подсушава се възможно най-добре, разтваря се коремчето и, и се поставят напречно 2-3 клечки за зъби,за да бъде отворено.На опашката и се завързва връзка /канапче/ покрива се с тензух или марля- да не я кацат мухи и се закача на проветриво место за около 6 - 7 дни, след което е готова за консумация. Това е рецептата за така наречената " веяна" скумбрия или "веян" паламуд.

    ОтговорИзтриване
  11. Между всяко осоляване рибата мие ли се или само се подсушава?Не става ли много солена така?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...