На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо. Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели. Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета. И на сравнително малките екземпляри.
Почистените от ципи и мазнини езици се поставят в дълбока тенджера, заливат със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона.
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и чаша вино.
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и чаша вино.
Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят. От бульона оставям 100-на мл***; другия го изхвърлям.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане. Само дето аз не я харесвам и не ползвам отдавна.
Вярно, че предварителната подготовка се оказва дълъг процес, но затова пък не е трудоемък; може да се приготви материала от предния ден (или сварени, нарязани на филии и замразени) , а когато сме решили да ги хапваме - само запържат/запекат с масло, поднесат студени с някакъв сос, желират - както при Гуинет, може да се панират или .....предложения още много. Сега ще похапнем език в масло и с чесън :) или без чесън. Въпрос на вкус.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане. Само дето аз не я харесвам и не ползвам отдавна.
Вярно, че предварителната подготовка се оказва дълъг процес, но затова пък не е трудоемък; може да се приготви материала от предния ден (или сварени, нарязани на филии и замразени) , а когато сме решили да ги хапваме - само запържат/запекат с масло, поднесат студени с някакъв сос, желират - както при Гуинет, може да се панират или .....предложения още много. Сега ще похапнем език в масло и с чесън :) или без чесън. Въпрос на вкус.
Език в масло и чесън
Количеството на продуктите е относително, зависи колко езика (и колко големи) се приготвят.
Обикновено правя два броя, в широк тиган.
Обикновено правя два броя, в широк тиган.
Парче масло (1/3 пак) с 1 лъж. олио се загрява в тигана, поставят се филиите език и запържва за по 2-3 мин от двете страни (ако се пържи повече се "стяга").
Към края се прибавят счуканите (пресовани) няколко (5-6) скилидки чесън, обръщат се парчетата език още веднъж в маслото, запържват отново 1-2 мин. и изваждат.
Към края се прибавят счуканите (пресовани) няколко (5-6) скилидки чесън, обръщат се парчетата език още веднъж в маслото, запържват отново 1-2 мин. и изваждат.
*** Понякога, ако бульона е светъл и не много солен, това количество го прибавям в тигана към загрятото масло, но после изчаквам, докато се изпари и езика остане само на мазнина. Така става още по-крехък, а пърженето е вече избегнато. Поръсването с подправки е по желание - обикновено го ръся само с черен пипер, в редки случаи (когато се сетя) - и с червен пипер)
Друг вариант е да се запекат филиите език в силно загрята фурна и залеят с разтопено масло с червен пипер.
Друг вариант е да се запекат филиите език в силно загрята фурна и залеят с разтопено масло с червен пипер.
Сервира се топъл. Чашата вино е съвсем задължителна. Ако имате и хрянова паста, удоволствието е двойно
Следващото ми предложение за готов, сварен език е
Свински език със сос от каперси и сметана,
Признавам си, у дома език не съм правила :( това е ястие, което си поръчвам само по кръчмите, но ах, този сос от каперси, ах колко ми харесваааа, Пепи!
ОтговорИзтриванеОх,тая вкусна снимка е безмилостна! "Деликатните" у дома не хапват език и аз жална-милна въздишам пред снимката:))) И да попитам, защо не харесваш тенджерата под налягане- от майстор като тебе съветите са добре дошли.darkslayer
ОтговорИзтриванеНе ми харесва манджата, приготвена в нея. Харесва ми, когато е готвено на кротък :)) огън, по-вкусно ми е. Особено, когато си говорим за месо. Имам чувството, че дори да се разпада на конци, не поема миризмите на манджата.
ОтговорИзтриванеКогато се омъжих я ползвах много, безценен помощник е, но малко по малко спрях да я ползвам.
Предпочитам да варя месо от предната вечер, за да си помогна за вечерята, но да е в нормална тенджера и да ври тихо.
Или да приготвя всичко и да сложа в глиненото гърне/гювеч.
А език съм си правила и само за себе си :) Е, като е ядат...ако искат. Но последния път девойката видя снимката, че стои на монитора и пита "Кога, как и защо на мен няма?"
Соса е чуден, Иве! И на всичко върви, да ти кажа :)
Ииии, тъкмо се върнах от магазина, 5 пъти се чудих дали да купя език и не го купих. Утре пак ще ходя няма начин :)
ОтговорИзтриванеЗа последно го правих май преди 5 години и много му се услади на мъжа ми (той не беше ял преди). Сега направо яд ме хвана, че не го купих.
Ще го пробвам със соса от каперси и ще дам отзив :)
Не мисля да показвам тези рецепти на любимия, но понеже и той ти е фен, Пеп :) най-вероятно ще си ги види сам :)
ОтговорИзтриванеПепи, невероятен фен съм на език!!!!
ОтговорИзтриванеИ този пащърнак щях да го търся в Ст. Загора :)
Ох, сега няма да имам търпение да си купя!!!!!!
Хубава вечер!
Много елегантни и апетитни са и двете рецепти, Пепи! Истински деликатес, придружени с финес и неустоим вкус! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеАх,че ароматно-о-о-о!
ОтговорИзтриванеДа ти кажа ли какво ми причини публикацията ти или сама си знаеш вече :( -разби ми сърцето от раз!
ОтговорИзтриванеПепи,че ще го сънувам е повече от сигурно,но и че ще се пробвам да си направя у дома дори само за мен ,също вече е решено!!!
Аххххх,Пепи,Пепи,напълни ми очите с тези снимки!
Приятен утрешен ден,мила! :))
Маргарита, ако сме си в къщи и няма да излизаме, предпочитам този с чесъна :) По крехък е, имай го предвид. Нищо де, пак ще купиш. Щом има често при вас. Тук само на два магазина го виждам и то не винаги.
ОтговорИзтриванеЗори, половинът ти би се справил отлично с приготвянето му :), показала си неведнъж; нека гледа.
Иххх, Дани! Много ме е яд, че беше лошо времето. Като се разделихме, ние с Норче и Таня минахме през пазара (видимо от отчетите на г-жа Нора) - имаше тук там пащърнак, макар и не много хубав, но поне щеше да го пробваш. Ще трябва да го измислим някак.... Лека нощ на теб!
Евка, благодаря ти! За мен зимата е хубав сезон - имаме не само домашни, но и глигански :))) които са по-малки, но и по-нежни. Деликатеси :-) Прегръдка и хубаво утре!
Ароматно е, Нели, точно като за вечеря :)
Роси, сърцетуп? :))
Направи за себе си. Пък може и на друг да хареса. Стоев твърдеше преди години, че не яде език, но сега пък твърди, че нищо такова не е твърдял :)) Дори на Жул хареса.
Хубав утрешен ден и на теб!
Изглежда страхотно и в двата варианта, Пепи,
ОтговорИзтриванечудесни са и допълненията с пастата и соса.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Много изкушаващо...Заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)
ОтговорИзтриванеПепи, обичам го това чудо. Сосчето от хрян вече го пробвах - уникално вкусен е и с езичето ще върви добре. И другото сосче си го бива:)) А втората снимка може да ме накара да забравя всички принципи на диетата! Лошо момиче такова!:))
ОтговорИзтриванеПепи,а не си ли попадала да продават някъде сварен и избелен език, за палачорки като мен?Нали уж вече имало сварено шкембе,никой ли не се сети и език да продава сварен и замразен?
ОтговорИзтриванеРоси, сварено шкембе отдавна има - продава се или вакумирано, или в месарски магазини на големи "черва" като преди години саздърмата. И други работи продават сварени, но точно езици - не.
ОтговорИзтриванеГуинет :) първата и втората снимка са ми фаворити... съдържанието им де. Обожавам езика, приготвен така. Но и другия сос е хубав. Ти май него не си пробвала :) Хайде, след края на д.... да е!
Благодаря, Маги! Сега ще ида да си я взема :)
Благодаря ти, Дианка, радвам се, че ти допадат тези предложения!
Хубави почивни дни на вас, дами!~
Пепи,заповядай при мен да получиш награда!
ОтговорИзтриванеПепи аз залагам на този с маслото и чесъна! Като я гледам тази снимки и ми се прииска да си сипя една чаша червено винце и да си бодна от езика за мезе:) За тази вечер май ще си остана само с червеното винце, но за утре ще видим:)
ОтговорИзтриванеАз съм от тези, които ползват тенджера под налягане, но не и за месо. И аз като теб предпочитам да си го готвя на бавен огън. И без това толкова рядко ядем месо у нас, че си е цяла съсипия да го бодна в тенджерата под налягане...
Лулу, на правилния заложи :)) Наздраве!
ОтговорИзтриванеАз... някой път ще ти прошепна за какво последно използвах тенджерата под налягане.
Понякога тормозя моите хора още след вечеря да ги питам "утре какво ще вечеряме", а те отказват да отговарят с мотива, че са наранени и не могат да мислят.... А не правят сметка, че трябва да приготвя "заготовката" от предната вечер.
Нинка, благодаря, сега ще видя!
Стана върховен мерси за рецептата
ОтговорИзтриванеМоля, радвам се, че сте харесали :)
ИзтриванеМултикукър с функция под налягане може да се настрои така, че да има вкуса на бавно сготвено. На моя се регулира температурата (от 90 до 200) и степента на налягане (ниска, средна,висока)
ОтговорИзтриванеПредпочитам слоууккъра :) за бавно готвене. Вътрешния му съд е керамичен.
ИзтриванеА рецептата за соса с каперси може ли
ОтговорИзтриванеПоследният израз "невероятно вкусен сос с каперси" е и линк към рецептата за соса натиснете там и ще я видите
Изтриване