26 октомври 2011 г.

Паста от хрян


Пиша тази рецепта с изключително ясното съзнание, че ви подвеждам към голямо реване. Ако решите да я пробвате CryCry   Така няма да се чувствам самотна в единствената неприятна част от приготвянето на тази вкусна паста. 
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок  ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано) 


Продукти:
2-3 парчета хрян (корени, около 100-120гр. да не са тънки, или нарязани на ивици, както често ги продават) 
сока на 1 лимон
1 средно голяма кисела ябълка 
150 мл прясно мляко 
2 сухи филии бял хляб (дебели ~ 2см) без корите 
сол на вкус
50 гр. цедено мляко (или заквасена сметана )
~70-80 мл. зехтин или олио. 

Приготвяне: 
* Корените хрян  се измиват добре с четка. 
* Настъргват се на ситно ренде в купа  exclaim тук се плаче. Хряна е много, много по-лют от лука. Докато се стърже, външната кора се отделя (доста е влакнеста и трудно се рендосва), затова аз просто я  оставих за туршията, която ще правя през следващите дни.
* Ябълката - избелена и почистена,  също се настъргва на ситно ренде, така, че да излиза като пюре. Веднага се  залива с лимоновия сок.
* Филиите хляб се заливат с млякото, накисват се за 5 мин.. В купата се прибавя само натрошения,  накиснат  и добре изцеден хляб. 
* Прибавя се щипка сол (ако трябва, накрая се посолява още) и всичко разбърква добре с вилица. 
* Сместа се прехвърля в дълбока купа за пасатор. 
* Прибавя се зехтина/олиото.
* Включва се вече пасатора и бааавно изтегля нагоре (както при майонезата), докато сместа побелее  и поеме мазнината. 
* Прибавя се и цеденото мляко и разбърква, докато се  поеме от сместа. 

Съхранява се в хладилник в затворена кутия или бурканче.  Ако естествено не го сложите веднага на масата :)))


Лека нощ и хубаво утре!

20 коментара:

  1. Ооо, всичко е по мой вкус.
    Идеална комбинация. Рибата изглежда ужасно вкусно. Я, да й погледна рецептата аз.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, този сос-паста ми звучи много вкусно и ще го опитам!Обичаме хрян у дома, а СиС,съпровождащи стъргането, с което се занимавам аз,приемам като един вид профилактика :-)
    НЯкой ден ще напиша къде слагаме ние у дома хряна.Довечера обаче, ще пробвам твоята рецепта,а имам и рибка.
    Благодаря,че сподели рецептата!

    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Aх,Пепи,ако знаеш как ме съблазняваш!!!Ще търся корен хрян!
    Но аз не плача :))) ... ползвам на синковеца очилата за плуване :)))))
    Весел и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Такава хрянова паста съм опитвала много отдавна и я бях заправила дори :-) Но сега си припомних, че беше ужасно вкусен деликатес! Пепи, голяма си изкусителка :-)

    Поздрави от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Рони, рибата е страхотна. Ние си правим така редовно скумрия и рядко (защото обикновено все няма) паламуд.

    Бети, ще те следя :) Хрян ползвам сравнително от скоро (няколко години) и то само за трушии.

    Веси, сетих се за очила, но ... на младежа май на село ги захвърлихме. Кой да се сети, че ще потрябват тук.

    Миленка, заменям бурканче за парче торта :)))

    Благодаря ви, дами, хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, трябва да ти кажа, че и с вратни пържолки става, а днес и с броколи си го хапнах! Голяма вкусотийка! Много ти благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, много съблазнително звучи :)
    Имам хрян в бурканче с цвекло от Руския магазин,
    но отвоята е чудесна !
    И с рибка...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много харесвам хрян и уасаби. Но едва ли ще направя тази паста. И аз като Дани имам готова от Берьозка :)
    Твоята е страхотна, Пеп :) както всичко, което приготвяш.

    ОтговорИзтриване
  9. Гуинет, радвам се, че се престраши :)

    Дани, а с цвеклото не е ли тъмно на цвят? Или не е с червено цвекло?
    Хайде, със Зори не сте такива хора, запрятайте ръкави и прочистете дробовете :)

    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Много интересна рецепта . Лека вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Бих си ревала с кеф, ако после мога да и се насладя;-)
    Много апетитно изглежда, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  12. Изключително много ми хареса това Пеп!Ама много!

    ОтговорИзтриване
  13. Трябва да е много апетитна тази паста, жалко, че при мен няма хрян, (даже не го познават като подправка)иначе с кеф бих си го направила :))

    ОтговорИзтриване
  14. Хубава нова седмица на теб, Нели!

    Мъх, вярно е, после насладата изтрива всякакви ревящи спомени :)

    Йоли, излекува ли хемата?

    Жалко, Жани, ако имаш познат, който си пътува насам - поръчай му да ти вземе. Не само за пастата, но и има едни страхотни пецени чушки на Ели, които се мариноват с хрян.

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Станислава, отивам :)

    ОтговорИзтриване
  17. Вкусно! Вкусно! Да се почерпя викам аз , като си мацна на една печена филийка. :Р Нали може? :)

    ОтговорИзтриване
  18. Готово, Даре! Мацвай! Вземи си и парченце език, че много е вкусен :))

    ОтговорИзтриване
  19. защо да стържа хряна на ръка, не може ли направо в блендера всичко заедно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако блендера ти е с остър нож и ще ти го нареже ситно - може. Но моя го прави на пихтия, пюре, а това неми харесва -предпочитам да усещам малките парченца.
      Или както ти харесва :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...