Страници
▼
19 февруари 2013 г.
Бавно печено свинско месо със сос от нар
Подобно печено месо правя често и до преди година - обикновено в плик за печене или добре завито с фолио. Там то се запазва сочно, а соса, който си пуска, докато се готви маринованото предварително месо е и много вкусен завършек към него. Е, може и подходяща гарнитура да му се измисли. Най-често обаче правя гъбен сос. Ако месото е бут или филе - парчето месо го шпиковам с чесънчета, парчета морков, или го правя с карамелизиран лук, тъй като самото то е по-сухо, освен това прибавям и малко мазнина, ако трябва; печения свински врат - само овалян с подправки. А преди 2-3 години открих тук соса от нар, който със сладко-киселия си вкус е чудесна марината за всякакво месо - доказано с това печено свинско филе със сос от нар.
Много линкове вмъкнах, но това са няколкото любими ми рецепти за печене на месо, с които честно казано - много си се гордея.
Този път това месо е печено в крок-пота . А там месото винаги става сочно; този сос, на който много държа за финализиране на месото също остава, не се изпарява; само го сгъстявам с лъжичка препечено брашно или царевично нишесте.
И обикновено или запечтвам месото преди да го поставя в уреда да се готви; или както в този случая - накрая поставям в загрята фурна ,където му трябват 10 мин. за тен и за сгъстяване на соса.
Затова и рецептата е точно за него, но както се вижда от горните линкове - месото може да се постави в плик за печене (аз се подсигурявам с два броя един в друг), или завито с фолио и изпечено във фурната - 20 мин. на 200*, след което още 1.5 - 2 часа на 140*-150*. Накрая го развивам от фолиото, или прехвърлям от плика за печене в тавата - сгъстя соса с размитото нишесте или брашно и пека още 5 мин.
Необходими са:
Парче свински врат (или друго цяло парче месо, без кост е) около 1.5-2кг..
3 с.л. сос от нар
3 с.л. терияки сос (той е вид соев сос )
2 с.л. от едрозърнеста горчица
1-2 с.л. подправки - смес от кимион, черен пипер, риган, мащерка, чесън на прах/гранули ( нищо, че точно в това няма)
1 с.л. препечено брашно или царевично нишесте
Приготвяне:
* Месото се поставя в найлонов плик, прибавят се всички други продукти.
* Завързва се и оставя да се маринова за 3-4 часа в хладилник, като от време на време пакета се обръща, за да може да се "напои" добре с подправките.
* Прехвърля се заедно с маринатата в Крок-пот, включва се на ІІ-high за 6 часа. (или на І- low за 8 ч.) и тъй като зависи колко е крехко месото, времето за печене може да бъде с час по-малко.
* Препеченото брашно (нишестето) се размива с малко студена вода, прибавя към соса и керамичната част на уреда се прехвърля да се запече за 7-10 мин. в загрята на 180* фурна.
***Тъй като врата е сравнително тлъсто месо, ако се е отделила много мазнина при печенето на месото, соса е прехвърля в купа, поставя се в камерата на хладилник да замръзне, обира се част от мазнината (да остане малко все пак) и тогава се връща към месото, загрява и сгъстява.
Тук за месото ще предложа и Конфитюр от червен лук . Който пък мнооого добре си подхожда и към всякакви сирена (особено с едно козе :)))
Карамелизиран лук правя много често и както съм писала - обикновено правя по едно голямо бурканче и така си имам в хладилника, когато ми потрябва. Разликата е малка, но съществена тук има повече захар и оцет (балсамов). Затова, ако някой не харесва такъв сладникав лук, може да си направи само карамелизирания лук и да го прибави към месото по време на печене.
Ето и рецептата за конфитюр от червен лук, който направих (приготвя се точно за 20 мин, а след третото правене рецепти ви не трябва ):
Продукти
~1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус
100 г мед
2 с.л. захар
80-100 мл ябълков оцет
100 мл балсамов оцет
100 мл червено вино
Приготвяне:
* Лука се нарязва полумесци и задушава в мазнината, докато поомекне.
* Посолява се. * В отделен съд се карамелизира захарта; отдръпва се от котлона, прибавя меда, виното и двата вида оцет.
* Връща се обратно на котлона и разбърква, докато се разтвори карамела и меда разтопи (по това време обикновено е кристализирал). * Тази течност се изсипва при лука и вари на тих огън, докато се изпари течността, лукът се сгъсти и започне да се карамелизира.
* Прехвърля се в бурканче (бурканчета) и съхранява до седмица гарантирам, за повече - не знам :)
Много полезна подробна публикация, Пепи! За месото и аз така, начини различни, но този лук още не съм правила, макар че обикновено слагамм една глава нарязана на четири при месото...Впечатли ме с този лук още на снимките във фейсбук и сигурно ще го включа и аз към месото.Благодаря и поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, когато слагах лук без да съм го задушила, или карамелизирала предварително ми миришеше на суров. И младежите го избутваха. Откакто (вече 2-3 години) го карамелизирам първо - му се оказаха големи почитатели. Пробвай първо така, а после и конфитюра.
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Пепи, обожавам този лук, както и конфитюра :)
ОтговорИзтриванеА с това сочно месо се поокапах :)
Хубава вечер!
А на теб хубав ден, Дани!
ИзтриванеИстински пир мога да направя с месото, лука и сиренето, Пеп! Огладанях... Прегръдки и хубаво утре! :)
ОтговорИзтриванеИ аз огладнявам, като видя месо, Еви :)
ИзтриванеО, не милост нямаш, Пепчо! Толкова е вкусно това месце и гарнитурата му и снимките ти даже са вкусни... Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеАбе снимките не са много хубави. Или поне не са на фона на вкуса на това месце.
ИзтриванеБлагодаря, КАте!
Пепи, това е превъзходно месо, а в комбинация с нара е наистина превъзходно, а идеята за карамелизиране на лука е превъзходна, не ми беше хрумвало да го затварям в буркан, преди да прочета при теб! Лека нощ и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеАми аз затварям, за на правя всеки път, да си спестявам труда :) Слагала съм и в камерата, да стои замразен, ако няма да го ползвам.
ИзтриванеХубав ден на теб!
Този пусти сос от нар така и не ми попадна в полезрението толкова време.
ОтговорИзтриванеНо и някой разреден конфитюр ще ми свърши работа в краен случай.
Страхотно месце,какъв тен само,и верно си е много сочно!
Абе друго си е Пепи да ти го приготви-просто е идеално!
Лека нощ и усмихнато утре,мила! :)
Примерно конфитюр от кайсии. Или оня от сини сливи, който правихме.
ИзтриванеРоси, а ти и от Гърция не си купи, когато ходи, как не се сетих да ти поръчам.
Благодаря ти, хубав и спокоен ден да ти е днес!
Поредното вкусно приготвено и поднесено месце! Пепа, много те бива!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеСтарая се, а към месото имам афинитет, знаеш :)
Изглежда много вкусно и с този сос от нар ме впечатли много.И до лука не съм стигнала, но ще му дойде реда някой ден:)))
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНаправи и лука и месото :) няма да съжаляваш.
Гледката изтръгна тъжна въздишка от гърдите на едно от моите канибалчета.Милото,на диета е и за деня мръвчица не се полага.Но му обещах...и се заклех, че ще стана и аз примерна канибалска майка.
ОтговорИзтриванеХубав ден , Пепчо!!!
Трябва, Вили :)
ИзтриванеЩом е за детенце ;) просто е задължително.
Хайде, като мине диетата. Не оставяй да се надява.
Хубав ден и на теб да е!
Пепи, имам сос от нар, който използвам само за овкусяване на салати.
ОтговорИзтриванеЗадължително ще си направим печено свинско, мариновано в сос от нар. Ще пиша, да знаеш.
С поздрав от Кулата!
А аз пък не съм се сещала да слагам на салати :)
ИзтриванеМерси, Нинка, сега ще си взема поука!
Поздрав и на кулата!
.. наздраве и да ви е сладко :-*
ОтговорИзтриванеТази рецепта може ли да се получи с говеждо месо и в гЮвеч, нямам крок-пот? Мерси :)
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Приятелката, която гостих с него го приготви още на следващата седмица в глинения гювеч и сега го прави редовно.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеконфитюр от лук може ли да се направи с бял лук, вместо червен, и съответно какво трябва да се промени в продуктите?
Благодаря Ви :)
Пак става, продуктите са същите , но самият лук е с различна плътност и ще стане малко по кашав :)
ИзтриванеАко имате възможност потърсете воден, шалот или лилавия