Страници
▼
16 април 2015 г.
Хрупкави пилешки хапки с корнфлейкс на фурна
Много любими пилешки хапки. Откакто преди години открих продукта корнфлейкс, много рядко поръчваме пилешки хрупкави филенца на кръчмЕта. Предвид пърженето, или по-точно пърженето в многократно използвана мазнина :) Колкото и да е пипкава работа, предпочитам в къщи да ги направя. В началото пържех пилешки хапки с корнфлейкс ( плюс-минус картофени люспи и сусам), но откакто човеците пораснаха и се хранят добре преминахме в режим печени . И нямаме оплаквания, че остават сухи - точно толкова сочни са и печени, както пържените, но се приготвят много по-бързо.
Сместа за паниране е:
1 част галета
1/2 част царевично брашно
3 части натрошен/едросмлян натурален корфлейкс (в такава орехомелачка го меля, за да остане едър, но не и на цели люспи)
червен пипер, пармезан и сусам по желание
Ето продукти за една тава хрупкави пилешки хапки (на фурната ~32/40 см), достатъчна да нахрани 5 човека :)
2 бр. пилешки филета (пеперуди, около 1,3 - 1,5 кг)
белтъците от 2 яйца
2-3 лъжици соев сос
2-3 лъжици олио/зехтин
сол, чесън на прах, черен пипер, риган или мащерка
Смес за паниране:
1 чаша от 100мл галета
1/2 от същата чаша царевично брашно
3 чаши от същата - натрошен/едросмлян корфлейкс
1 с.л. червен пипер
и 2-3 с.л. сусам за половината от панирането
и още 2-3 лъжици олио
Приготвяне:
* Пилешкото филе се подсушава и нарязва на ивици, или хапки с големина по избор ивици 5/2см са добри за нас :)))
* В купа се разбиват белтъците със соевия сос, олиото и подправките.
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре.
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре от едната вечер за другата да се приготви, но когато няма време, може и кратък да е престоя в хладилник - докато се приготви тавата и сместа за паниране)
* Фурната се загрява на 200-220*
* Сместа за паниране се приготвя в купа.
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в тавата, застлана с хартия за печене.
И сега споделям какво правя аз :) С пулвелизатор ги напръсквам ги с 2-3 лъжици олио и поставям в загрятата вече фурна да се пекат - за около 20 минути са готови. Преди да започна да ги пръскам, ползвах силиконовата четка, да ги "понатупам" отгоре съвсем леко с мазнина.
През това време си приготвяме млечно-чеснов сос или сладко-кисел сос .
Пулвелизатори продават в магазините за левче и в домашните потреби (по левче са) и обикновено ги ползвам за равномерно намасляване на тави и форми при печене на сладкиши. Тъй като от мазнината след дълга употреба замирисват на старо, ползвам по 3-4 месеца, през които държа в хладилник) и после сменям. Ако не намеря в домашните потреби такива, при нужда си купувам празни шишета и от магазини за наливна парфюмерия :) много хубава работа вършат и има избор за големината им.
ПП: по същия начин - пилешки бонфилета, но оваляни в смес от равни части галета, счукан корнфлейкс и сусам
По същия начин правя панирано пиле на фурна и става превъзходно. Чудни хапки си приготвила, Пепи! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванео, ще пробвам и с пиле. Че у нас само крилца и филе правя, но виж, на бутчета ние възрастните :) не бихме отказали.
ИзтриванеПрегръдка и от мен, Еви!
Е, това ще се хареса у дома, Пепи - страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за чудесната идея, точна рецепта и полезни съвети...
Ще докладвам..., сърдечни поздрави и хубава вечер!
Ще чакам да споделиш, Диди и се надявам да ти хареса :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!
Пепи,този номер с пулверизатора от теб го знам и наистина е много лесно да се намаслят филетата по този начин без да се събори панировката или пък мазнината да изтече из тавата.
ОтговорИзтриванеСтрахотни хрупкавелки си приготвила,веднага влизат в графа предстоящи,госпожицата ще е във възторг :)) !
И непременно със сосче,както препоръчваш :) .
Прегръдка от мен,другарче мило и прекрасни,ползотворни пролетни дни пожелавам на цялото семейство!!!
Благодаря, Росинко, прегръдка и от мен и хубави и спокойни да са ти почивните дни! Седмицата явно ти беше доста натоварена :)
ИзтриванеПулвелизаторите открих, след като веднъж Мише ми поръча да му купя, че му трябвало. И какво мислиш правеше с него - пръскаше някаква кожа, която трябвало да омекне... и тогава се сетих, че вместо да чакам да ида до Метро за спрей, аз мога да си ползвам такива шишенца. После пък човеците с парфюмите на шега веднъж предложиха техен :) миризлив, но и от тяхната идея се възползвах. Е, там момичето ме гледа странно, когато искам празен...
И явно ще са ми натоварени и следващите,Пепи,така се очертават поне до края на май.
ИзтриванеБлагодаря ти от цялото фемили за прекрасната рецепта!Госпожицата подскачаше доволна около мен още докато ги отъркалвах в сместа за паниране,много ни се усладиха!Снимка обаче няма,нещо съвсем го ударих през просото :) .
А за мъжките щурави идеи - нищо не може да ме изненада вече,нищо,последната наша придобивка е представи си.....шмиргел,при все,че на работа имаме :)
Много позитивна,спорна и усмихната нова седмица да ти е,другарче мило!
Ама да ти кажа, то и нашите идеи не са цвете за мирисане :) но мъжете ни са уникални :) Точно тази вечер моя стоеше и чакаше да му се размине ... една работа, дето все отлага. Ама не случи на семейство :)
ИзтриванеМного се радвам, че сте харесали хапките, Роси! Най-вече госпожицата, че знам, младите как харесват такива глезотии.
Прегръдка и хубава сряда :) утре !
Здравейте,
ОтговорИзтриванеПърво да кажа, че не пиша коментара, за да бъде публикуван, а защото много харесвам блога и грешката в името му всеки път ме дразни. Може и да е нарочна, но все пак правилното е: "моИте канибали".
Поздрави и благодаря за хубавите рецепти!
така е, нарочно е името и не е грешка :)
ИзтриванеВ говорима книжовна реч и в писмена мерена реч членуваните местоименните форми моята, твоята, моето, твоето,нашата, вашата, нашето, вашето.... имат редовно употребявани скъсени с една сричка дублети: моята – мойта, твоя – твойта, моето – мойто, твоето – твойто, нашата – нашта, вашата – вашта......... Пример "Де мойта свежа, росна зелен, / де грозда, в късен зной налян? - ....""Аз дойдох да дочакам мирен заник, / че мойто слънце своя път измина" И двете са от стихове на Д. Дебелянов. Твърде далеч съм от него, но щом книжовния език го позволява, не е грешка. Потърсете, прочетете и ще видите, че може.
Блога е на 6 години и вярвайте, не сте първия човек, който го дразни името.
На мен така ми харесва, така и ще остане :) има чар в това "мойте. А Вас ако Ви дразни толкова - не го отваряйте.
Поздрави и хубави почивни дни!
Разкошни, неустоими и хрупкави! Няма начин да не пробвам. Със сигурност ще се хареса вкъщи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат и те, Радост!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Това наистина е много вкусно. :) Знам за тези хрупкавелки от сестрата на любимия и си ги хапваме с кеф. Твоите са още по-апетитни, Пепи!
ОтговорИзтриванеУсмихнати събота и неделя ти желая! :)
защото са чужди, нали Гери :)
ИзтриванеХубава седмица на теб!
Ма вярно ли? Тази толкова тачена от подрастващите храна, имало добър начин да я предложа у дома? Е, мерси, Пепчо! Ще те споменавам с добро тия дни май;)
ОтговорИзтриванеВярно е, Мъхче и са достатъчно добри, въпреки, че не са пържени. Най-досадната работа е докато ги оваляш. Ама се ядва. Направи на човечетата и ще са ти благодарни :)
ИзтриванеИ аз обичам тези хапки, Пеп!
ОтговорИзтриванеНали, Веси, освен децата и ние ги харесваме :)
ИзтриванеЩом казваш, че са вкусни, вярвам ти, ще се правят:). Изглеждат по-вкусно от най-вкусните:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Кате :)
ИзтриванеЗдравейте често надничам скришом тук и доста неща съм изпробвала, за което много благодаря ,но не ми стана ясно при печене 20мин.с вентилатор или не, ще съм ви благодарна за отговора.Това е следващото което ще правя у дома.Слънчев ден на Вас и семейството Ви.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря :)
ИзтриванеПекат се без вентилатор, няма нужда от него, за да не се и сушсват много хапките
Благодаря Ви за отговора .Спорна и слънчева седмица.
ОтговорИзтриванеСлед като опитах хрупкавите пилешки пръчици в крайбрежното кръчме (пържено избягвам в тия заведения,но.... ) ,веднага си помислих ,че е просто невъзможно да не открия рецепта в твоя блог ,на който много съм се доверявала и всичко ми се е получавало винаги :)) Имам два въпроса ,четох из нета и други рецепти ,всеки се хвали ,но твоето мнение е важно за мен ,правила ли си марината на филенцата с майонеза (различна от твоята ) и какво би ми препоръчала .И ....ако ги панирам предварително по твоята рецепта и замразя във фризера за улеснение (да имам готови за гости ) ,дали ще са пак толкова хрупкави...и времето за печене си мисля .че би трябвало да се увеличи .Ох ,тия дни ще имам гости и си мисля ,да ги изненадам ...
ОтговорИзтриванеЗнам ,че ще ми отговориш ,затова merci d'avance.:))) Много съм щастлива ,че без много познания за компа може да се контактува без проблем в твоя блог ,който е в полза за нас ,особено за мноого възрастни ,като мен
Ина
Привет :) Да си жива и здрава, Ина!
ИзтриванеМайонезата ги задържа сочни филетата, защото е сухо мес и съм слагала в маринатата, но не и цяла опаковка, или оваляни само в майонеза. Дори за мен е мазно :) 2-3 лъжици към общата смес. И да, не се пържат, но и за печени ми е множко. А корна напръсквам със спрей с олиото, за да се навлажни и стане приятно хрупкав, не сух..
Сега за гости :) Моето предложение е да си ги направиш предния ден, наредиш на пластове в кутия, между тях - фолио, или стреч... и така съхраняваш, до момента на печене. Хладилника ще изсмуче влагата на корна, пак ще станат, ако ги наБлажниш :) повече , но от дългото печене той ще съхне пак - и парчетата филе трябва да са дебели не повече от 1см. Ако е за пържене - правила съм, стават. Но за печенето не съм сигурна дали ще са добре така.
Поздрави и на теб!
Благодаря ти за отговора ,не разбрах за съхранението във фризер или хладилник ,ако е в хладилника няма ли да се навлажни корна..
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ина
в хладилник, като е затворен в кутия, ще се овлажни съвсем леко. Но докато се пече ще стане хрупкав пак корна.
ИзтриванеКакто винаги много отзивчива ;)))Благодаря ти !
ОтговорИзтриванеХубав ден !
Ина
Здравейте! Тази рецепта вече ни стана любима в къщи...мъжът ми както не обичаше панирани работи, сега само стои и чака първи да си вземе от хапките :))
ОтговорИзтриванеА според вас дали по същата технология ще стане да се панират и изпекат и други парчета от пилето - примерно бутче разрязано на 2-3 части, и дали предварително трябва да се сварят по-големите парчета, или направо панировка и във фурната :) Благодаряяя :))
Здравей и на теб :) Ще стане и с други части на пилето, правила съм пилешки крилца, разрязани на частите по ставите, но сварявам предварително за малко - не да са съвсем сварени, за купено пиле - около 15 мин. са достатъчни. Ще станат и бутчетата така. Ако ти се играе - обезкости на едри парчета и направо панирай, ако ли не - свари ги за малко.
ИзтриванеМоляяяяяяяя :)))
Здравейте!
ОтговорИзтриванеПриготвяла съм много от рецептите ви и винаги с отличен резултат. Поздравявам ви и продължавайте да ни радвате с интересни и вкусни идеи :)
Синът ми е голям фен на пилешките хапки и със сигурност ще ги хареса. Искам да попитам под фолио ли ги печете или без.
Благодаря :)
Не, не се пекат под фолио, защото ще се задушат. Това е целта - фурната макс. загрята, да се пекат бързо и да стават хрупкави :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Чудесно се получиха!Едни хрупкави... и без да се занимаваш да ги пържиш на котлона :)))) Благодаря ви много ,Поздрави :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, наистина, опитахме ги при едниприятели заедно с млечно-чесновия сос! Предстои днес най-после и аз да ги приготвя! Продължавай със страхотните рецепти, защото аз вече изнемогвам всеки ден да се чудя какво да приготвя...че и с едно малко човече покрай мен време не остава :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, момичета, че ви харесват :)
ОтговорИзтриванеНай-важното е, че са хрупкави, без да стоиш до котлона :)
Извинявай може ли да разясниш панировката? :)
ОтговорИзтриванеИзвинявай, може ли да разясниш след като изкараш от хладилника филенцата панировката как я приготвяш
ОтговорИзтриванеПродуктите за панировката са все сухи - смесват се в купа.
ИзтриванеВземаш филенце от тези, маринованите в купата в хладилник и го овалваш в тази суха панировка и нареждаш на хартията да се пекат. Това е.
Пише се "за моИте канибали" Хубави рецепти. Ще пробвам лесните ;)
ОтговорИзтриванена бас, че може и така. Проверено и доказано. Благодаря , че си направихте труда да го забележите.
ИзтриванеТруд не съм си правила, просто ми боде очите. Не му е тук мястото ама ако може да ми кажете къде го пише това правило, че и така може. Просто няма да ми боде очите.
ОтговорИзтриване**В говорима книжовна реч и в писмена мерена реч членуваните местоименните форми моята, твоята, моето, твоето, моите, твоите, .........имат редовно употребявани скъсени с една сричка дублети: моята – мойта, твоя – твойта, моето – мойто, твоето – твойто, нашата – нашта, вашата – вашта, нашето – нашто, вашето - вашто,
ИзтриванеПримери: "Де мойта свежа, росна зелен,
де грозда, в късен зной налян?" - Димчо Дебелянов
=Аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина" пак Д. Дебелянов
"Липите шъпнат твойто име" - Николай Лилиев
и още доста.
Вярно, че в блога няма реч и е на светлинни години от цитатите на Дебелянов, П.Петков Славейков, Лилиев, Смирненски и други класици в българската поезия, но филолозите казват, че може. Проверено е. Проверете и Вие. И не отваряйте блога, щом Ви боде очите.
Благодаря.
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна. Благодаря ви.
ОтговорИзтриванеМоля :)
ИзтриванеЗдравей, Пепи!
ОтговорИзтриванеТази вечер ще пробвам твоят вариант на панировка, много ми хареса! Въпросът ми е следният: Тъй като аз винаги съм ги правила пържени (знам си, че е вредно, ама ми е много вкусно!), дали има разлика във вкуса, когато са на фурна? Малко се притеснявам да рискувам, защото имам един голям, но много капризен и мрънкащ канибал!
Благодаря предварително!
- Надето
Здрасти :)
ИзтриванеПрави ги спокойно, моите канибали не намират разлика :) Пекат се бързо, на висока Т* са, пак са хрупкави, но не толкова мазнички :)
Ще чакам да кажеш после как са станали при теб.
Благодаря за страхотната рецепта! Гостите останаха очаровани и я раздадох на всички дами! Поздрави и сърдечни пожелания за нови кулинарни върхове!
ОтговорИзтриванеКамелия
Dobar den. Prekrasna recepta. Imam vapros - ne moje lida se izpolzva cialo iaice za panirovkata? Zashto samo beltaka? Blagodaria.
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) Жълтъците се "пенят" докато се готвят - ако сте забелязали, като пържите бухти, или панирате нещо с яйце как образува пяна. Затова ползвам само белтъци за овалването. Оставете си жълтъците са някоя супа.
Изтриване