16 април 2015 г.

Хрупкави пилешки хапки с корнфлейкс на фурна


Много любими пилешки хапки. Откакто преди години  открих продукта корнфлейкс,  много рядко поръчваме пилешки хрупкави филенца на кръчмЕта. Предвид пърженето, или по-точно пърженето в многократно използвана мазнина :)  Колкото и да е пипкава работа, предпочитам в къщи да ги направя. В началото пържех пилешки хапки с корнфлейкс ( плюс-минус картофени люспи и сусам), но откакто човеците пораснаха и се хранят добре преминахме в режим печени  ;D . И нямаме оплаквания, че остават сухи - точно толкова сочни са и печени, както пържените, но се приготвят много по-бързо. 

Сместа за паниране е: 
1 част галета 
1/2 част царевично брашно 
3 части натрошен/едросмлян натурален  корфлейкс (в такава  орехомелачка го меля, за да остане едър, но не и на цели люспи) 

червен пипер, пармезан и сусам по желание


Ето продукти за една тава хрупкави пилешки хапки   (на фурната ~32/40 см), достатъчна да нахрани 5 човека :) 

2 бр. пилешки филета (пеперуди, около 1,3 - 1,5 кг)

белтъците от 2 яйца  
2-3 лъжици соев сос 
2-3 лъжици олио/зехтин 
сол, чесън на прах, черен пипер, риган или мащерка 

Смес за паниране: 
1 чаша от 100мл  галета 
1/2 от същата чаша царевично брашно 
3 чаши от същата -  натрошен/едросмлян    корфлейкс
1 с.л. червен пипер 
и 2-3 с.л. сусам за половината от панирането 

и още 2-3 лъжици олио 

Приготвяне: 
* Пилешкото филе се подсушава и нарязва на ивици, или хапки с големина по избор ивици 5/2см са добри за нас :)))
* В купа се разбиват белтъците със соевия сос,   олиото и подправките. 
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре. 
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре от едната вечер за другата да се приготви,  но когато няма време, може и кратък да е престоя в хладилник - докато се приготви тавата и сместа за паниране) 
* Фурната се загрява на 200-220*
* Сместа за паниране се приготвя в купа. 
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в тавата, застлана с хартия за печене. 

И сега  споделям какво правя аз :)  С пулвелизатор ги напръсквам ги с 2-3 лъжици олио :smile1:  и поставям в загрятата вече фурна да се пекат - за около 20 минути са готови.  Преди да започна да ги пръскам, ползвах силиконовата четка, да ги "понатупам" отгоре съвсем леко с мазнина. 

През това време  си приготвяме млечно-чеснов сос  или сладко-кисел сос . 

Пулвелизатори продават в магазините за левче и в домашните потреби (по левче   са) и обикновено ги ползвам за равномерно намасляване на тави и форми при печене на сладкиши. Тъй като от мазнината след дълга употреба замирисват на старо, ползвам по 3-4 месеца, през които държа в хладилник) и после сменям. Ако не намеря в домашните потреби такива, при нужда си купувам празни шишета и от магазини за наливна парфюмерия :) много хубава работа вършат и има избор за големината им. 


ПП: по същия начин - пилешки бонфилета, но оваляни в смес от равни части галета, счукан корнфлейкс и сусам 


50 коментара:

  1. По същия начин правя панирано пиле на фурна и става превъзходно. Чудни хапки си приготвила, Пепи! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, ще пробвам и с пиле. Че у нас само крилца и филе правя, но виж, на бутчета ние възрастните :) не бихме отказали.
      Прегръдка и от мен, Еви!

      Изтриване
  2. Е, това ще се хареса у дома, Пепи - страхотно изглежда!
    Много благодаря за чудесната идея, точна рецепта и полезни съвети...
    Ще докладвам..., сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да споделиш, Диди и се надявам да ти хареса :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Пепи,този номер с пулверизатора от теб го знам и наистина е много лесно да се намаслят филетата по този начин без да се събори панировката или пък мазнината да изтече из тавата.
    Страхотни хрупкавелки си приготвила,веднага влизат в графа предстоящи,госпожицата ще е във възторг :)) !
    И непременно със сосче,както препоръчваш :) .
    Прегръдка от мен,другарче мило и прекрасни,ползотворни пролетни дни пожелавам на цялото семейство!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Росинко, прегръдка и от мен и хубави и спокойни да са ти почивните дни! Седмицата явно ти беше доста натоварена :)
      Пулвелизаторите открих, след като веднъж Мише ми поръча да му купя, че му трябвало. И какво мислиш правеше с него - пръскаше някаква кожа, която трябвало да омекне... и тогава се сетих, че вместо да чакам да ида до Метро за спрей, аз мога да си ползвам такива шишенца. После пък човеците с парфюмите на шега веднъж предложиха техен :) миризлив, но и от тяхната идея се възползвах. Е, там момичето ме гледа странно, когато искам празен...

      Изтриване
    2. И явно ще са ми натоварени и следващите,Пепи,така се очертават поне до края на май.
      Благодаря ти от цялото фемили за прекрасната рецепта!Госпожицата подскачаше доволна около мен още докато ги отъркалвах в сместа за паниране,много ни се усладиха!Снимка обаче няма,нещо съвсем го ударих през просото :) .
      А за мъжките щурави идеи - нищо не може да ме изненада вече,нищо,последната наша придобивка е представи си.....шмиргел,при все,че на работа имаме :)
      Много позитивна,спорна и усмихната нова седмица да ти е,другарче мило!

      Изтриване
    3. Ама да ти кажа, то и нашите идеи не са цвете за мирисане :) но мъжете ни са уникални :) Точно тази вечер моя стоеше и чакаше да му се размине ... една работа, дето все отлага. Ама не случи на семейство :)
      Много се радвам, че сте харесали хапките, Роси! Най-вече госпожицата, че знам, младите как харесват такива глезотии.
      Прегръдка и хубава сряда :) утре !

      Изтриване
  4. Здравейте,
    Първо да кажа, че не пиша коментара, за да бъде публикуван, а защото много харесвам блога и грешката в името му всеки път ме дразни. Може и да е нарочна, но все пак правилното е: "моИте канибали".
    Поздрави и благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е, нарочно е името и не е грешка :)
      В говорима книжовна реч и в писмена мерена реч членуваните местоименните форми моята, твоята, моето, твоето,нашата, вашата, нашето, вашето.... имат редовно употребявани скъсени с една сричка дублети: моята – мойта, твоя – твойта, моето – мойто, твоето – твойто, нашата – нашта, вашата – вашта......... Пример "Де мойта свежа, росна зелен, / де грозда, в късен зной налян? - ....""Аз дойдох да дочакам мирен заник, / че мойто слънце своя път измина" И двете са от стихове на Д. Дебелянов. Твърде далеч съм от него, но щом книжовния език го позволява, не е грешка. Потърсете, прочетете и ще видите, че може.
      Блога е на 6 години и вярвайте, не сте първия човек, който го дразни името.
      На мен така ми харесва, така и ще остане :) има чар в това "мойте. А Вас ако Ви дразни толкова - не го отваряйте.
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Разкошни, неустоими и хрупкави! Няма начин да не пробвам. Със сигурност ще се хареса вкъщи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти харесат и те, Радост!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Това наистина е много вкусно. :) Знам за тези хрупкавелки от сестрата на любимия и си ги хапваме с кеф. Твоите са още по-апетитни, Пепи!
    Усмихнати събота и неделя ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. защото са чужди, нали Гери :)
      Хубава седмица на теб!

      Изтриване
  7. Ма вярно ли? Тази толкова тачена от подрастващите храна, имало добър начин да я предложа у дома? Е, мерси, Пепчо! Ще те споменавам с добро тия дни май;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Мъхче и са достатъчно добри, въпреки, че не са пържени. Най-досадната работа е докато ги оваляш. Ама се ядва. Направи на човечетата и ще са ти благодарни :)

      Изтриване
  8. И аз обичам тези хапки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Веси, освен децата и ние ги харесваме :)

      Изтриване
  9. Щом казваш, че са вкусни, вярвам ти, ще се правят:). Изглеждат по-вкусно от най-вкусните:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте често надничам скришом тук и доста неща съм изпробвала, за което много благодаря ,но не ми стана ясно при печене 20мин.с вентилатор или не, ще съм ви благодарна за отговора.Това е следващото което ще правя у дома.Слънчев ден на Вас и семейството Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря :)
      Пекат се без вентилатор, няма нужда от него, за да не се и сушсват много хапките

      Изтриване
  11. Благодаря Ви за отговора .Спорна и слънчева седмица.

    ОтговорИзтриване
  12. След като опитах хрупкавите пилешки пръчици в крайбрежното кръчме (пържено избягвам в тия заведения,но.... ) ,веднага си помислих ,че е просто невъзможно да не открия рецепта в твоя блог ,на който много съм се доверявала и всичко ми се е получавало винаги :)) Имам два въпроса ,четох из нета и други рецепти ,всеки се хвали ,но твоето мнение е важно за мен ,правила ли си марината на филенцата с майонеза (различна от твоята ) и какво би ми препоръчала .И ....ако ги панирам предварително по твоята рецепта и замразя във фризера за улеснение (да имам готови за гости ) ,дали ще са пак толкова хрупкави...и времето за печене си мисля .че би трябвало да се увеличи .Ох ,тия дни ще имам гости и си мисля ,да ги изненадам ...
    Знам ,че ще ми отговориш ,затова merci d'avance.:))) Много съм щастлива ,че без много познания за компа може да се контактува без проблем в твоя блог ,който е в полза за нас ,особено за мноого възрастни ,като мен
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Да си жива и здрава, Ина!
      Майонезата ги задържа сочни филетата, защото е сухо мес и съм слагала в маринатата, но не и цяла опаковка, или оваляни само в майонеза. Дори за мен е мазно :) 2-3 лъжици към общата смес. И да, не се пържат, но и за печени ми е множко. А корна напръсквам със спрей с олиото, за да се навлажни и стане приятно хрупкав, не сух..
      Сега за гости :) Моето предложение е да си ги направиш предния ден, наредиш на пластове в кутия, между тях - фолио, или стреч... и така съхраняваш, до момента на печене. Хладилника ще изсмуче влагата на корна, пак ще станат, ако ги наБлажниш :) повече , но от дългото печене той ще съхне пак - и парчетата филе трябва да са дебели не повече от 1см. Ако е за пържене - правила съм, стават. Но за печенето не съм сигурна дали ще са добре така.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за отговора ,не разбрах за съхранението във фризер или хладилник ,ако е в хладилника няма ли да се навлажни корна..
      Поздрави и на теб!
      Ина

      Изтриване
    3. в хладилник, като е затворен в кутия, ще се овлажни съвсем леко. Но докато се пече ще стане хрупкав пак корна.

      Изтриване
  13. Както винаги много отзивчива ;)))Благодаря ти !
    Хубав ден !
    Ина

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте! Тази рецепта вече ни стана любима в къщи...мъжът ми както не обичаше панирани работи, сега само стои и чака първи да си вземе от хапките :))
    А според вас дали по същата технология ще стане да се панират и изпекат и други парчета от пилето - примерно бутче разрязано на 2-3 части, и дали предварително трябва да се сварят по-големите парчета, или направо панировка и във фурната :) Благодаряяя :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :) Ще стане и с други части на пилето, правила съм пилешки крилца, разрязани на частите по ставите, но сварявам предварително за малко - не да са съвсем сварени, за купено пиле - около 15 мин. са достатъчни. Ще станат и бутчетата така. Ако ти се играе - обезкости на едри парчета и направо панирай, ако ли не - свари ги за малко.
      Моляяяяяяяя :)))

      Изтриване
  15. Здравейте!
    Приготвяла съм много от рецептите ви и винаги с отличен резултат. Поздравявам ви и продължавайте да ни радвате с интересни и вкусни идеи :)
    Синът ми е голям фен на пилешките хапки и със сигурност ще ги хареса. Искам да попитам под фолио ли ги печете или без.
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  16. Не, не се пекат под фолио, защото ще се задушат. Това е целта - фурната макс. загрята, да се пекат бързо и да стават хрупкави :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно се получиха!Едни хрупкави... и без да се занимаваш да ги пържиш на котлона :)))) Благодаря ви много ,Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотни са, наистина, опитахме ги при едниприятели заедно с млечно-чесновия сос! Предстои днес най-после и аз да ги приготвя! Продължавай със страхотните рецепти, защото аз вече изнемогвам всеки ден да се чудя какво да приготвя...че и с едно малко човече покрай мен време не остава :)

    ОтговорИзтриване
  19. Много се радвам, момичета, че ви харесват :)
    Най-важното е, че са хрупкави, без да стоиш до котлона :)

    ОтговорИзтриване
  20. Извинявай може ли да разясниш панировката? :)

    ОтговорИзтриване
  21. Извинявай, може ли да разясниш след като изкараш от хладилника филенцата панировката как я приготвяш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продуктите за панировката са все сухи - смесват се в купа.
      Вземаш филенце от тези, маринованите в купата в хладилник и го овалваш в тази суха панировка и нареждаш на хартията да се пекат. Това е.

      Изтриване
  22. Пише се "за моИте канибали" Хубави рецепти. Ще пробвам лесните ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на бас, че може и така. Проверено и доказано. Благодаря , че си направихте труда да го забележите.

      Изтриване
  23. Труд не съм си правила, просто ми боде очите. Не му е тук мястото ама ако може да ми кажете къде го пише това правило, че и така може. Просто няма да ми боде очите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. **В говорима книжовна реч и в писмена мерена реч членуваните местоименните форми моята, твоята, моето, твоето, моите, твоите, .........имат редовно употребявани скъсени с една сричка дублети: моята – мойта, твоя – твойта, моето – мойто, твоето – твойто, нашата – нашта, вашата – вашта, нашето – нашто, вашето - вашто,
      Примери: "Де мойта свежа, росна зелен,
      де грозда, в късен зной налян?" - Димчо Дебелянов
      =Аз дойдох да дочакам мирен заник,
      че мойто слънце своя път измина" пак Д. Дебелянов
      "Липите шъпнат твойто име" - Николай Лилиев

      и още доста.
      Вярно, че в блога няма реч и е на светлинни години от цитатите на Дебелянов, П.Петков Славейков, Лилиев, Смирненски и други класици в българската поезия, но филолозите казват, че може. Проверено е. Проверете и Вие. И не отваряйте блога, щом Ви боде очите.

      Изтриване
  24. Рецептата е страхотна. Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Пепи!
    Тази вечер ще пробвам твоят вариант на панировка, много ми хареса! Въпросът ми е следният: Тъй като аз винаги съм ги правила пържени (знам си, че е вредно, ама ми е много вкусно!), дали има разлика във вкуса, когато са на фурна? Малко се притеснявам да рискувам, защото имам един голям, но много капризен и мрънкащ канибал!
    Благодаря предварително!
    - Надето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :)
      Прави ги спокойно, моите канибали не намират разлика :) Пекат се бързо, на висока Т* са, пак са хрупкави, но не толкова мазнички :)
      Ще чакам да кажеш после как са станали при теб.

      Изтриване
  26. Благодаря за страхотната рецепта! Гостите останаха очаровани и я раздадох на всички дами! Поздрави и сърдечни пожелания за нови кулинарни върхове!
    Камелия

    ОтговорИзтриване
  27. Dobar den. Prekrasna recepta. Imam vapros - ne moje lida se izpolzva cialo iaice za panirovkata? Zashto samo beltaka? Blagodaria.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Жълтъците се "пенят" докато се готвят - ако сте забелязали, като пържите бухти, или панирате нещо с яйце как образува пяна. Затова ползвам само белтъци за овалването. Оставете си жълтъците са някоя супа.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...