8 август 2010 г.

Пилешки хапки в сладко кисел сос

Отново рецепта с пилешко. Както казва Стоев-младши "У нас пилешкото никога не се повтаря". Обяснява, че не е упрек. Погледнато - след вечеря, вярвам му. Още повече, след днешното пиле с естрагон и тн.
Обикновено правя този сладко-кисел сос - (първия от този линк), но не всеки път има останала кОла, или пък повечко време, което той изисква (повече, повече - колко да е повече - оня се приготвя за 30-40 мин, този за 20)

Продукти:
4-5 пилешки филета (около 800гр.), нарязани на кубчета (пр. 2х2см, еднакви, по-бързо се приготвят, мариновани за поне 2 часа (или в тази вакумираща кутия за 20-30 мин.) с: 3-4- с.л. соев сос; 3-4 с.л. зехтин или олио, сока на половин лимон; щипка мащерка, майорана или друга любима подправка за пиле.
Пържат се в тесен и дълбок съд, докато се изпари течността. Изваждат и прибират в затворен съд, докато е готов и соса.
Когато соса, написан по-долу е готов, връщат се в съда и разбъркват 5-6 пъти, да се овкусят.

Или от изостанали пилешки печени  пържоли,  wink1 - 4  броя,  нарязани или накъсани на едро.

Сладко-киселия сос:

150 мл кетчуп (може и да не е домашен)
1 червена чушка (и 1 люта червена по желание, аз я сложих)
1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин
сока на 1 лимон
50 мл оцет
3 с.л. захар (или 4-5 хапчета подсладител)
150 мл вода
2 ч.л. царевично нишесте

Приготвяне:

* Чушките се нарязват ситно и задушават в маслото и зехтина за 3-4 мин.
* Кетчупа се разрежда с водата, сока от лимона и оцета и прибавя към чушките.
* Ври с ключ, докато остане долу-горе наполовина (долу-горе 4-5 мин.) .
* Прибавя се захарта или подсладителя, ври още 2-3 мин. и сгъстява с нишестето, разтворено с 2 с.л. вода.
* В съд с незалепващо дъно се поставят готовите късчета или хапки пилешко месо, разбъркват се 3-4 пъти да се загреят добре и заливат с готовия сос. Оставя се да клокне и отмества от котлона.

***Вкусът за сладко/кисело се регулира - повече захар или оцет, или лимонов сок
***Ако соса е много - не се прибавя всичкия. Аз не сложих цялото количество в тигана при пилешкото, но после като хапвахме си добавихме smile1

10 коментара:

  1. Е, Пепчо, ново пилешко изкушение :))
    Хубава и /дано / прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех,Пепчо.....изглежда толкова вкусно!У дома рядко се готви нещо различно от пилешко и това ще е следващото ми ястие.Усмихната и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. обичаме и пилешко,и сладко-кисели съчетания.
    Ама да беше пратила малко от кетчупа... :))
    Спорна седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти донеса, Краси :)
    Благодаря, Дани, Нанита, Краси, хубава и спорна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за споделеното вкусно удоволствие :-))

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Миленка, радвам се ,че наминаваш :)
    Хубава седмица и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Не, имитира го. Затова е в скоби.

    ОтговорИзтриване
  8. В китайските ресторанти сервират пиле с портокал в прекрасен сос. Рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам :)
      Пиле с портокал правя, но няма друг затова. Ще трябва да опитваш да налучкаш сама, или попиташ там.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...