8 август 2010 г.

Пилешки хапки в сладко кисел сос

Отново рецепта с пилешко. Както казва Стоев-младши "У нас пилешкото никога не се повтаря". Обяснява, че не е упрек. Погледнато - след вечеря, вярвам му. Още повече, след днешното пиле с естрагон и тн.
Обикновено правя този сладко-кисел сос - (първия от този линк), но не всеки път има останала кОла, или пък повечко време, което той изисква (повече, повече - колко да е повече - оня се приготвя за 30-40 мин, този за 20)

Продукти:
4-5 пилешки филета (около 800гр.), нарязани на кубчета (пр. 2х2см, еднакви,  за да се готвят равномерно -  мариновани за поне 2 часа в: 
3-4- с.л. соев сос; 3-4 с.л. зехтин или олио, 1 белтък, 2 с.л. царевично нишестесока на половин лимон; щипка мащерка,  майорана или друга любима подправка за пиле.
( Или от изостанали пилешки печени  пържоли,  wink1 - 4  броя,  нарязани или накъсани на едро) .

Сладко-киселия сос:

150 мл кетчуп (може и да не е домашен)
1 червена чушка (и 1 люта червена по желание, аз я сложих)
1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин
сока на 1 лимон
50 мл оцет
3 с.л. захар  
150 мл вода
2 ч.л. царевично нишесте

Приготвяне:
* Пилешкото месо се пържи  в тесен и дълбок съд, докато се изпари течността. 
* Изважда се  и прибира в затворен съд, докато е готов и соса.

* Чушките се нарязват ситно и задушават в маслото и зехтина за 3-4 мин.
* Кетчупа се разрежда с водата, сока от лимона и оцета и прибавя към чушките.
* Ври с ключ, докато остане долу-горе наполовина (долу-горе 4-5 мин.) .
* Прибавя се захарта, ври още 2-3 мин. и сгъстява с нишестето, разтворено с 2 с.л. вода.
* В дълбок, широк :) тиган   се поставят готовите късчета или хапки пилешко месо  и заливат с готовия сос. Изчаква се да заври, оставя се така тихо да покъкри 2-3 мин. и отмества от котлона. 

***Вкусът за сладко/кисело се регулира - повече захар или оцет, или лимонов сок.
***Може да си прибавите запържени (след пилешките хапки в същия тиган) гъби и моркови на лентички, които да смесите накрая с пилешкото и соса -  много е вкусно :) и с тях. 
***Ако соса е много - не се прибавя всичкия. Аз не сложих цялото количество в тигана при пилешкото, но после като хапвахме си добавихме smile1

14 коментара:

  1. Е, Пепчо, ново пилешко изкушение :))
    Хубава и /дано / прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех,Пепчо.....изглежда толкова вкусно!У дома рядко се готви нещо различно от пилешко и това ще е следващото ми ястие.Усмихната и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. обичаме и пилешко,и сладко-кисели съчетания.
    Ама да беше пратила малко от кетчупа... :))
    Спорна седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти донеса, Краси :)
    Благодаря, Дани, Нанита, Краси, хубава и спорна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за споделеното вкусно удоволствие :-))

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Миленка, радвам се ,че наминаваш :)
    Хубава седмица и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Не, имитира го. Затова е в скоби.

    ОтговорИзтриване
  8. В китайските ресторанти сервират пиле с портокал в прекрасен сос. Рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам :)
      Пиле с портокал правя, но няма друг затова. Ще трябва да опитваш да налучкаш сама, или попиташ там.

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Да подам биричка :)
      Много са вкусни, наистина :)

      Изтриване
  10. Какво значи "да ври с ключ".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като ври, да прави онези големи балони, които се виждат, когато ври водата - силно

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...