На рожден ден без торта не може, нали :) А за рожден ден у нас тортата трябва да е шоколадова. Ама много шоколадова. Затова и този път бях решила да направя доста популярната в интернет тройно шоколадова торта (или торта "три шоколада" - за да е пълно удоволствието от трите вида шоколад, вложени в тортата. И тъй като доста се колебах по различни рецепти, просто си направих мой вариант :) използвайки блата (естествено) от най-шоколадовата торта на Ирина, който е основен за всяка торта у нас през последните две години. Тук го срязах на две и ползвах едната половина, ако някой реши да прави тортата - да си прецени - останалия блат е достатъчно сочен да се хапва и като сладкиш, или да си направи половин доза от блата за форма с диаметър 28см.
Тортата се прави лесно, не е трудна, единственото "пипкаво" нещо по правенето е престоя в хладилник след слагането на всеки пласт крем, който трябва да стегне, преди да се сложи следващия.
Продукти:
За блата - тук или половината продукти, или срязвате на две и ползвате едната част, или поставяте още един блат между двата шоколадови крема, което ще направи тортата малко по-висока :)
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр)
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр)
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )
За светлия шоколадов крем:
200 г млечен шоколад
200 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана
5 г желатин
За белия шоколадов крем
200 г бял шоколад
50 мл. прясно мляко
200 мл кондезирано мляко (подсладено е)
250 мл течна НЕсладка сметана
5 г желатин
За тъмния шоколадов крем:
250 г черен шоколад с над 70% какао
150 мл течна сладкарска сметана
За украса:
филирани бадеми, фунийки от шоколад с крем като тези кошнички
Приготвяне на блата:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока - получ исе около 12 см - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува. Изпече се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.
* Оставя се да се охлади напълно (една нощ).
*** Ако сте направили половината доза - това е по блата. Ако сте направили цялата доза - с много остър, широк, дълъг и тънък нож блата се срязва на две части.
Приготвяне на кремовете:
Светъл шоколадов крем:
* Начупения шоколад се поставя в касерола или малка тенджера и се залива с прясното мляко. Загрява се, докато се разтопи, но без да се прегрява сместа.
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне.
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква - тук се внимава да не е гореща сместа, за да не се прегрее желатина. Тази смес се оставя да се охлажда.
* Сметаната (добре охладена) се разбива до твърди върхове.
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.
* Във формата за торта се поставя блата и залива с шоколадовия крем.
* Прибира се в хладилник за час, докато стегне хубаво.
Бял шоколадов крем:
* Шоколадът се начупва в прясното мляко и ~ 50 мл от сметаната и загрява, докато се разтопи шоколада.
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне.
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква. Отмества се от котлона, прибавя се кондензираното мляко и оставя да изстине напълно.
* Сметаната (добре охладена) се разбива до твърди върхове.
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.
* Готовия крем се изсипва и разпределя равномерно върху шоколадовия пласт. Прибира се в хладилник за час и половина-два.
Тъмния шоколадов крем:
който си е шоколадов ганаш
* Сметаната се сипва в касерола, начупва се шоколада и загрява до толкова, колкото да се разтопи. Бърка се, докато се получи гладка, хомогенна смес.
* Оставя се да се охлади малко и се залива върху белия шоколад на тортата.
* Поръсва се с филираните бадеми и украсява по желание.
Тортата е трепач, Пепи!Вкусът й е уникален, да е жив и здрав рожденикът!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Траянка :) Поздрави предадени :)
ИзтриванеТака е, Пепче, не може на рожден ден без торта. А твоят шоколадов шедьовър със сигурност е направил празника още по-красив! Честита рожденичка! :)
ОтговорИзтриванеСъс закъснение :) но от сърце благодарим!
ИзтриванеЕстествено че на такъв празник най-подхожда шоколадова торта! Мога само да си представя този троен шоколадов вкус!
ОтговорИзтриванеВесели Великденски празници!
Да е жив и здрав рожденикът и пътят му да е сладък и наситен с вълнуващи преживявания - точно като прекрасната торта, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!
благодаря ти, Гери!
ИзтриванеВпечатляващо вълшебство от шоколад, Пепи -
ОтговорИзтриванепрекрасна торта за прекрасен повод - поздравления за теб и рожденика!
Здраве, хубав късмет и успехи, много любов, сбъднати мечти и щастие!
Сърдечно благодаря за хубавите пожелания, Диди!
ИзтриванеОще веднъж да е сладък живота на прекрасната Жул както е сладка и изкусителна тази торта,Пепи!Сега се питам как ще се заспива при вида на разреза,особено като знаеш колко си падам по кремести торти....ох и ах...
ОтговорИзтриванеЧе и ембарго на тестени и десерти съм си сложила от вчера насам до бала,мъка ми е как ще издържа :))
Страхотна е станала,наистина много,много шоколадова,разкош!
ауу Роси, това с ембаргото е вече сериозна работа :) Направо те мисля как ще издържате :) А като се ограничи човек с някои храни, най-много му се хапват :)
ИзтриванеБлагодаря ти, другарче мило!
Правих вчера блата за първи път, но вместо кафе, сложих какао. Не знам дали е заради това, но не ми се получи. Не се раздигна изобщо. Исках да я направя за рождения ден на детето.
ОтговорИзтриванеКафето се отразява на вкуса, не на бухването на блата. Няма как да не се вдигне, имаш по лъжица и четвърт сода и бакпулвер, а докато се пече блата се вдига около 3 пъти. Провери по списъка с продуктите, да не си пропуснала нещо, или да си сложила повече брашно (някои така правят, защото се притесняват от течната смес) но точно толкова е брашното и повечето брашно прави блата по-сбит.
ИзтриванеОстави го този за бонбонки, или за десерти в чаша (прибери блата в хладилник, държи седмици) и пробвай отново, но спазвай рецептата. Ако не искаш да слагаш кафе, сложи просто гореща вода, не заменяй с какао-
Аз правя блата с дикаф кафе за децата и става. :)
Изтриване