Гратен, или огретен, или запеканки всякакви :) са ми любими ястия, защото има ли нещо изостанало печено/варено/задушено от предния ден, винаги може да се рециклира в някакъв гратен. Или запеканка - звучна българска дума, нали .
За нас е важно картофи и заливка да има. Другото е пълна импровизация. Както тук - след Великден - останали сварени яйца... останало печено пиле.. останали кисели краставички в буркан, защото вече има зелени салати. Ама пък добре се получи :) и бихме го хапвали и без да чакаме Великденските яйца пак.
Продукти за 6 порции:
~ 1,2-1,4 кг сварени картофи
~ 500 г сварено пилешко месо
4 сварени яйца
4-5 кисели краставички
2 средни моркова
сол
1/2 пак масло (60г) и 3-4 лъжици олио
около 250 г краве сирене
Заливка:
~ 200 мл прясно мляко
200 мл течна сметана за готвене
1 с.л. брашно
щипка сол, , копър, черен пипер
~ 200 г кашкавал и мзоцарела
Приготвяне:
* Сварените картофи се нарязват на кръгчета с дебелина не повече от 1 см.
* Пилето се нарязва на хапки.
* Тавата се намазва с разтопеното масло.
* Нареждат се плътно ред картофи, посоляват се; върху тях се разпределя пилешкото месо и нарязаните на кръгчета сварени яйца; настърганите моркови и кисели краставички и натрошеното сирене. Прибавя се и олиото.
* Върху тях . се нарежда още един ред картофи, а най-отгоре - нарязаната моцарела или настърган кашкавал.
* Всички продукти за заливката се разбъркват и с нея заливат картофите.
* Пекат се в загрята фурна на 200* за около 30-40 мин. на долна скара на фурната - до зачервяване.
Формата е с размери ~ 35/25см.
Е, как няма да се получи? Все вкусни неща си скрила в него, Пепи. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нали, Гери :) с такива продукти, няма как крайния продукт да не е добър :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, мило дете!
Запеканка - приемам я във всякакъв вид. Разкош за утилизация на всичко от вчера - наистина да има картофи и заливка.
ИзтриванеТочно така е :) и са вкусни!
ИзтриванеВкусотийки безкрай:) Ето къде ще цопна последните яйца:) Чудесен е станал,Пепи!
ОтговорИзтриванеМного си задържала яйцата ти :) Но ако трябва - свари нова доза яйца :)
ИзтриванеЗапеканките и рециклирането са едни от любимите ми спортове в кухнята. Браво, Пепчо- добра реализация!
ОтговорИзтриванеи винаги са бързии мързеливи, нали, Мъхче :)
ИзтриванеЗапеканка ми е много нелюбима дума :) ,обаче ястието е фантастично и си личи как картофките се топят в устата!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва рецептата,идеята за оползотворяване на това-онова и кадрите-супер апетитни!
Прегръдка от мен,другарче мило и вкусна сряда вечер! :)
Преди години изобщо нямаше и такава дума в нашия език :) появи се в последните 10-15 :) ама пък обобщава всичко, което се запича в тава :) Пък и в една къща винаги има за доизползване в хладилника, като не става за вечеря за 4-5 човека самостоятелно.
ИзтриванеПрегръдка и за теб, Роси и хубави почивни дни!
Що така бе, Роси? Що ти е нелюбима дума - чисто си е нашенска, макар и да прилича на русизъм, а зад нея се крият страхотни вкуснотии
ОтговорИзтриванеМного ги обичам такива ястия, все се чудя гратен ли е огретен ли е, а виж може и запеканка, ама все е вкусотия, нали?:))) Добър избор на продукти, много ми хареса! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеau gratin (о гратен) - картофена запеканка :)
ИзтриванеДумата гратен означава способ за приготвене на блюдо /ястие/. Във френската кухня Gratin биват сладки и солени. При нас основно думата върви за картофени огретени, а те могат да бъдат от тиквички, домати и тн. Доматен ми се ще да направя, Ж. Пепен мисля, че има рецепта и ще пробвам ,преди да са излезли на пазара хубавите, слънчеви домати.
Та Кате :) както и да го наречеш - все може. Важното е да вкусно на дежурните дегустатори :)
И аз обичам такива запеканки, Пепи, дръпвам си една порция!
ОтговорИзтриванеДръпвай, Веси, имаме си нова :)
ИзтриванеМного обичам този тип ястия -
ОтговорИзтриванеизкушаващо апетитна и вкусна композиция, Пепи!
Страхотна идея, /дори и без месото:)/ - благодаря ти!