(Мила ми Жул, ето рецептата, извинения за дългото закъснение, но снимките, маме, трябваше да отлежат. Спокойно, тарханата отлежава два пъти повече... )
2 ч.ч. (от по 250мл) червена леща
3 моркова
1 средна глава лук
1/4 до 1/2 ч.л. смлян кимион (започнете с четвърт лъжица, ако харесвате аромата - тогава до половин)
1/2 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. куркума
2 с.л. брашно
1 с.л. доматена паста (пюре)
3-4 с.л. олио /зехтин
1/2 печена червена чушка (или 1 с.л. пиперково пюре, ако имате готово)
сол на вкус (1 равна с.л.)
1-2 с.л. сок от лимон по желание
2-3 с.л. краве масло и 1 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер (моят е пушен, едър, турски)
Приготвяне:
* Лукът и морковите се измиват, белят и пак измиват. Нарязват се на дребни кубчета (морковите може и по-едро, защото ще се пасират, но принципно дребните кубчета се сваряват по-бързо)
* Задушават се в мазнината и същото количество вода, докато лукът стане прозрачен - задушаването става под капак, за да може лукът да омекне.
* Прибавят се подправките - куркума, кимион, черен пипер, сол и брашното.
* Разбърква се добре (тук дишайте дълбоко, ароматът е страхотен ) .
* Добавят се доматената и пиперкова паста (или пасираната червена чушка)
* Прибавя се измитата и отцедена леща. Всичко заедно се "пържи" още 1-2 минути - разбърква се през цялото време.
* Налива се водата - 2 литра и тенджерата се затваря с капак.
* Когато започне да завира се вижда образуването на пяна - пяна се образува не само при варенето на месо, но и при варенето на зеленчуци. Тази пяна обикновено я обирам и изхвърлям.
* Оставя се да къкри тихо, докато лещата се свари (по-скоро развари) добре - поема по-голямото количество вода. Хубавата леща обикновено се сварява за 15 мин,, но в зависимост от качеството и, може да бъде и повече минути. Затова се проверява дали е сварена.
* Тенджерата се отмества от котлона и супата се пасира. По желание се прибавя прясно изцеденият лимонов сок.
* В малка касерола, или метална купичка се загрява маслото с олиото. Прибавя се червения пипер и щом зацвърчи се отмества от котлона.
* Лъжица-две от кавърдисаното масло се поръсват/заливат върху готовата мерджемек чорба.