Замириса на есен, нали :) Хем студено, хем дъждовно; виното е заложено и свинското си идва съвсем на място. Ястия със свинско месо при мен много :) тези свински хапки обаче са малко по-различни и нещо средно между друсания кебап и това пържено свинско месо с карамелизиран лук По-мързеливи са, но не слагам месото сурово в тавата, а първо го задушавам/запържвам за кратко в тиган - така запечатано, повече ми харесва. Лукът слагам в края, за да остане леко хрупкав, който пак е вкус :) но различен, от предварително карамелизирания.
Продукти за 4 порции:
~ 1.3 кг свинско месо
~ 2-3 с.л. соев сос
4-5 с.л. олио
~ 500 г лук
~ 100мл бяло вино и 100мл вода
1 с.л. масло
щипка риган, две кимион и три черен/шарен пипер :)
сол на вкус (1//2 ч.л.)
Гарнитурата е от черен ориз с манатарки и пълнозърнест басмати със стафиди.
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки :) големина по желание, но да са приблизително еднакви, за да се готвят равномерно.
* Посолява се и задушава в мазнината, под капак, в широка тенджера/тиган, докато месото остане на мазнина и съвсееем леко се зачерви. Наблягам на широката тенджера, или тиган, защото ако са тесни, месото вътре ще се вари, вместо да е добре разпръснато по цялото дъно на по-широкия съд.
* Прехвърля се в тава, наливат се виното, соевия сос и водата, покрива се добре с фолио и пече в предварително загрята на 200* фурна за 30 мин.
* Тавата се изважда, развива се фолиото и прибавят нарязаният на тънки полумесци лук, маслото и подправките.
* Връща се във фурната и пече още 15 мин, през което време месото се разбърква 2-3 пъти.
Ами това е :) После си избирате някоя гарнитура и вечерята е готова.
Рецептата ми допада в този вариант. Запечено предварително месото запазва соковете му, макар и в тавичка без запичане да е добре, това е различно. Много вкусно си го сервирала, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Кате, различно е просто печеното в тавичка :) Пробвай.
ИзтриванеПрегръдки на теб!
Пепи,
ОтговорИзтриванеда споделиш и рецептата за гарнитурата.Изглежда много апетитно.Страхотно предложение,чудесно се привличат гарнитурите и месото.Само една салата липсва.
Поздрави, леки почивни дни !
Гарнитурата си е направо да се нахрани човек с нея :) Ще я споделя, тези дни. Имам да приготвя със снимка още един ориз/пилаф с арпа фиде и ще ги публикувам.
ИзтриванеВкусничко, ще приготвя някой път по твоя начин.
ОтговорИзтриванеСега му е времето :)
Изтриване