29 септември 2020 г.

Печено свинско месо на хапки с лук

      Замириса на есен, нали :) Хем  студено, хем дъждовно; виното е заложено и свинското си идва съвсем на място. Ястия  със свинско месо при мен много :) тези свински хапки обаче са малко по-различни и нещо средно между друсания кебап и това  пържено свинско месо с карамелизиран лук По-мързеливи са, но не слагам месото сурово в тавата, а първо го задушавам/запържвам за кратко в тиган - така запечатано, повече ми харесва. Лукът слагам в края, за да остане леко хрупкав,  който пак е вкус :) но различен, от предварително карамелизирания. 

Продукти за 4 порции: 

~ 1.3 кг свинско месо
~ 2-3 с.л. соев сос
4-5 с.л. олио
~ 500 г лук
~ 100мл бяло вино и 100мл вода
1 с.л. масло
щипка риган, две кимион и три черен/шарен пипер :)
сол на вкус (1//2 ч.л.)

Гарнитурата е от черен ориз с манатарки и пълнозърнест басмати със стафиди.

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки :) големина по желание, но да са приблизително еднакви, за да се готвят равномерно.
* Посолява се и задушава в мазнината, под капак, в широка тенджера/тиган, докато месото остане на мазнина и съвсееем леко се зачерви. Наблягам на широката тенджера, или тиган, защото ако са тесни, месото вътре ще се вари, вместо да е добре разпръснато по цялото дъно на по-широкия съд.
* Прехвърля се в тава, наливат се виното, соевия сос и водата, покрива се добре с фолио и пече в предварително загрята на 200* фурна за 30 мин.
* Тавата се изважда, развива се фолиото и прибавят нарязаният на тънки полумесци лук, маслото и подправките.
* Връща се във фурната и пече още 15 мин, през което време месото се разбърква 2-3 пъти.

Ами това е :) После си избирате някоя гарнитура и вечерята е готова.

6 коментара:

  1. Рецептата ми допада в този вариант. Запечено предварително месото запазва соковете му, макар и в тавичка без запичане да е добре, това е различно. Много вкусно си го сервирала, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, различно е просто печеното в тавичка :) Пробвай.
      Прегръдки на теб!

      Изтриване
  2. Пепи,
    да споделиш и рецептата за гарнитурата.Изглежда много апетитно.Страхотно предложение,чудесно се привличат гарнитурите и месото.Само една салата липсва.
    Поздрави, леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гарнитурата си е направо да се нахрани човек с нея :) Ще я споделя, тези дни. Имам да приготвя със снимка още един ориз/пилаф с арпа фиде и ще ги публикувам.

      Изтриване
  3. Вкусничко, ще приготвя някой път по твоя начин.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...