През последните години патладжана е много обичан зеленчук у нас - на патладжанено ветрило, патладжан-бюрек , кьопоолу, пържени, на салата от патладжани; на предястие-топчици със сирене, с доматено-чеснов сос или от последната проба - Маринован патладжан , с пържено месо, или в Печената паста........... много още ястия с него. Ето още една лятна манджа, която направо заминава в графа "любими" -много ни се услади Пък и сезон му е.........
Продуктите са ориентировъчни, за 6 порции. Малко според големината на тавата (20/40см), но колкото събере.
Продуктите са ориентировъчни, за 6 порции. Малко според големината на тавата (20/40см), но колкото събере.
5-6 малки патладжана - около 1.2-1.4 кг.
3-4 зелени/червени чушки
3-4 средни домата
2-3 малки глави лук
ок.200гр. бамя (може и без нея, но пък на нас ни харесва, а сега има и прясна)
60-80 мл зехтин/олио
сол на вкус
2-3 средни домата ( около 500гр.)
1 равна ч.л. захар, щипка сол
6-7 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
* Патладжаните се белят, нарязват на кръгове с дебелина 1.5-2 см, посоляват и нареждат под наклон, да се отцедят за 30-40 мин. ***
* Чушките, лука и доматите се почистват и нарязват на шайби, дебели ок. сантиметър.
* Бамята се почиства от "мустачките" и отрязва дръжката до "шапката" им, не цялата, за да не се разлигави.
* След като са си пуснали кафявата горчилка, патладжаните се измиват обилно под течаща вода, подсушават леко и започват да се нареждат всички зеленчуци прави в тавата - ред патладжани, ред чушки, ред домати........... и така до свършването им. Кръгчетата лук се поставят в отворите на чушките (има достатъчно място), а бамята се набутва между зеленчуците.
* Бамята се почиства от "мустачките" и отрязва дръжката до "шапката" им, не цялата, за да не се разлигави.
* След като са си пуснали кафявата горчилка, патладжаните се измиват обилно под течаща вода, подсушават леко и започват да се нареждат всички зеленчуци прави в тавата - ред патладжани, ред чушки, ред домати........... и така до свършването им. Кръгчетата лук се поставят в отворите на чушките (има достатъчно място), а бамята се набутва между зеленчуците.
* Посолява се леко, ако трябва (патладжаните са вече солени), залива с олиото и не повече от 30-40 мл вода. (всички зеленчуци си пускат водата при печенето), завива се с фолио и пече в загрята фурна 10-15 мин. на 200* и още 30 мин. на 180*
* Останалите 3 домата се белят, пасират (или стържат на ситно ренде), заедно със солта, захарта и скилидките чесън.
* Развива се фолиото и така приготвения сок се изсипва върху патладжаните; поръсват се със ситно нарязан магданоз и запичат за още 10-15 мин.(докато остане на мазнина)
* При сервиране се поръсва с малко пресен магданоз (по желание)
Изглежда божествено, Пепи!
ОтговорИзтриванеЧакам рецептата и ще се възползвам от това изкушаващо предложение.
Усмихнат ден :)
Пепи, много апетитна рецепта. Много обичам патладжани, във всякаква форма:))
ОтговорИзтриванеХубав ден
Ох, че апетитно изглежда. Пепи :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно е!
Поздрави :)
Пепи,
ОтговорИзтриванемного вкусно изглежда и с патладжан,
и за мен е в графа - любими.
Поздрав и прохладно лято, Диана
Благодаря ви, Дани, Ани, Инче.
ОтговорИзтриванеНаистина много беше вкусно :)))
С пожелания за хубава вечер на вас, ако беше и по-прохладна.........
Дианка, благодаря ти,не за първи път имаме сходство във вкусовете :) Радвам се.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдка :)
Обожавам патладжан ...но твоя по горе направо ми причини голямо слюнкоотделяне.
ОтговорИзтриванеПепи ще го пробвам непремено.
УСПЕХ И ПОЗДРАВИ
Много изкушаващо предложение. И аз много обичам бамя, така че определно ще я включа и нея. Вече се облизвам...ммм
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти хареса и на теб, Цвети :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Зиче, благодаря ,че се отби :)
ПП: Ти само на снимка, а аз като го знам колко беше вкусен........... напълних днес сутринта торба с патладжани за почивните дни :)))