10 февруари 2010 г.

Пържено свинско месо с патладжани

Патладжаните за мен са като бахура - или добро, или нищо за тях. Обичам ги целогодишно. Днес, разхождайки се из списъка ми с разни рецепти, видях тази и се сетих, че отдавна не съм правила. Но скоро, скоро ще и дойде реда, най-вероятно преди много други smile1



Продукти за 4 порции:
500гр свинско крехко месо ( врат или филе)
4-5 малки патладжана (общо към 600гр)
3 средни домата
5-6ск. чесън
6-7 с л олио
1 ч л кимион
1ч л черен пипер
сол на вкус
щипка захар

Приготвяне:
* Патладжана се обелва и нарязва на дребни кубчета , поставя във вода с 1 с л сол и притиска, за да не изплува
* Месото се нарязва на неголеми хапки - колкото кубче мая и осолява на вкус
* Поставя се в олиото да се запържва
* Доматите се обелват и нарязват на ситно (или ползва чаша домати от консерва)
* Когато месото се зачерви, се изважда с решетъчна лъжица в друг съд, поръсва с кимиона и черния пипер и затваря с капак.
* Мазнината се изцежда и в същия тиган се задушават доматите (да поизврат наполовина), посоляват на вкус и прибавят счуканите скилидки чесън и захарта.
* Оставя се така 2-3 мин. и изсипва соса при месото. Пак се затваря с капак.
* Кубчетата патладжан се измиват и запържват в отделената мазнина до почервеняване
* Когато са готови се изваждат при месото и соса.
* Всичко се обърква добре, връща в тигана и задушава 1-2 мин.

Пикантно, вкусно и бързо smile1 Черния пипер може да се намали.

2 коментара:

  1. Много обичам патладжан в комбинация с домати, а так с месцето сигурно е още по-вкусно.
    Благодаря за вкусните гозбици и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, ще се радвам да пробваш така :) с месце и да кажеш дали ти харесва.
    Прегръдка и от мен лека нощ!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...