9 декември 2009 г.

Патладжани бюрек /или тиквички бюрек/




2бр. патладжани

200-250гр. сирене
2 яйца за плънката
5 яйца за панировката
100-150гр. кашкавал
брашно
галета
подправки




Приготвяне:
* Патладжана се нарязва на кръгчета /или на филийки, но на кръгчета е по-малък и ми е по-лесен за обработка/
* Потапя се за 15-20 мин. в пресолена вода, за да пуснат горчивия сок, след което се измиват и отцеждат.
* Подсушените кръгове патладжан се нареждат  в тава, като се застъпват еднин/друг, поливат се с 3-4 лъж. олио и се запича за 10-15 мин.на силна фурна (250*) - колкото да омекне.  Или се поставят едно до друго на хартия за печене, пак поръсват с олио и така изпичат; или на грил-тиган запичат; или се изпържват, колкото да си сменят цвета. По който и да е от тези начини  може да се направи.



* Приготвя се плънка от намачканото сирене с яйцата.
* Поставя  се между две приблизително еднакви парчета патладжан по 1 лъжица от нея.  (евентуално подправки-риган или мащерка, но в повечето случаи слагам само счукана скилидка чесън и  черен пипер в плънката),
* Панира се последователно в : брашно-разбити яйца, галета, разбити яйца с настъргания вътре кашкавал (тук може да е само яйца, но с кашкавала е по-хубаво) . А добавката на сусам към галетата ги прави още по-вкусни smile1
* Пържи се в маслена баня (поне 1,5 см. олио) в силно сгорещена мазнина.
* Изваждат се на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.



Могат да се поднесат с кисело мляко, чесън и копър.
По същия начин правя и тиквички бюрек, без да ги поставям в солена вода да се отцеждат.





2 коментара:

  1. Изглежда прекрасно и ми харесва,че едното пържене може да отпадне.Ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се. И второто може, ако се изпече в силно загрята фурна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...