Банички като банички. Сигурно има безброй в нета, но тези са си мои и са с мая. Което ги прави по-пухкави от тези, с готовите кори, или добрата стара мамина баница със сирене - но без мая в тестото. На вкус наподобяват месеница (тутманик, масленица), но с повече коричка.
За хора, които не ги мързи да точат в къщи. Или дори не-можещи да прехвърлят из ръцете си съвсем тънки кори.
Продукти:
350 мл вода
50 мл. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
30 гр. прясна мая за хляб
около 750 гр. брашно
Още:
400-500-600 гр. сирене (колкото повече-толкова по-вкусно)
400-500-600 гр. сирене (колкото повече-толкова по-вкусно)
1 пак. масло (125гр, което трябваше да е мас. Тестените изделия с мас са несравними, въпреки мисълта, .......... че е мас. Просто има неща - като курабиите и месеницата, които без мас губят своя чар :))))
1 жълтък, 3- лъж. прясно мляко, 2 лъж. олио
Приготвяне:
* В малко топла вода се разтваря маята и захарта, прибавят се 3-4 лъж. брашно, разбърква, завива със свежо фолио или влажна мека кърпа и се оставя за 10-на минути да шупне.
* Останалото брашно се поставя в дълбока купа, прави се кладенче и в него поставя шупналата вече мая.
* Прибавят се оцета, олиото, водата и се измесва тесто - по някое време сместа се прехвърля на работен плот или маса, докато се получи мека, но не лепнеща топка тесто.
* Прибавят се оцета, олиото, водата и се измесва тесто - по някое време сместа се прехвърля на работен плот или маса, докато се получи мека, но не лепнеща топка тесто.
* Връща се в купата, завива с влажна кърпа или стреч фолио и оставя на топло да втаса (около 15-20 мин), докато удвои обема си.
* Отново леко се примесва и се разделя на 6 топки. Тук вече мама точи всяка една от тези топки на голяма, тънка кора, която после завива на баничка, но тъй като аз не се справям с тънкото-до-прозрачност точене на голяяяяма кора, аз разделям всяка топка на още две.
* Отново леко се примесва и се разделя на 6 топки. Тук вече мама точи всяка една от тези топки на голяма, тънка кора, която после завива на баничка, но тъй като аз не се справям с тънкото-до-прозрачност точене на голяяяяма кора, аз разделям всяка топка на още две.
* Работния плот се поръсва съвсем леко с брашно, а след като кората е готова - разточена (дори тук там да е накъсана) - се поръсва с разтопеното масло, натрошеното сирене и завива на руло.
* Рулото се завива на охлювче, а следващата кора - се увива около него така, че да го обгърне. Ако трябва- се поиздърпва малко с ръце, да се удължи. И както се сещате - ако тези двете са една кора - тук се получава едно охлювче.
* Така се оформят и следващите топки тесто - на охлювчета; поставят се в голямата тава на фурната :))) около 40/40 см. като се разпределят равномерно (не се допират)
* Така се оформят и следващите топки тесто - на охлювчета; поставят се в голямата тава на фурната :))) около 40/40 см. като се разпределят равномерно (не се допират)
* Жълтъка се разбива с олиото и млякото и намазват баничките.
* Поставят се в студена фурна, включва се на 100*, след 15 мин. се увелича на 220* и пече до зачервяване.
* Поставят се в студена фурна, включва се на 100*, след 15 мин. се увелича на 220* и пече до зачервяване.
* След като се извадят могат да се напръскат с вода; завият, за да омекнат, а могат и да не се завият - така онази коричка остава хрупкава :) А какво по-вкусно от топла, препечена коричка със сирене :))
***По желание - може да се поръсят към края на печенето с малко сирене или кашкавал.
***Тези вити банички преди години, когато майка ги научи, ги правеше във вид на триъгълници - кората наляво, надясно.... прегъваше, докато получи триъгълник.. Разбирате, че разлика във вкуса няма, тъй като пак са индивидуални банички със собствено крайче :)
***Тук може да видите на Жоро витите по подобие щирници
***Тук може да видите на Жоро витите по подобие щирници