Имам си станимашки сармички, Сарми с пилешко месо, дори сарми-нудисти, но не и тези, които обикновено правя всеки път.
Сега не само, че изпробвах как ще се получат в новата бавно готвеща тенджера Crock-pot, но им е сезон на сармите (а всъщност ги правя целогодишно - когато киселото зеле е готово, отделям цели здрави листа , завивам стегнато и в торбичка във фризера, или в буркани и стерилизирани за 10-на минути. Пипкава работа, но пък има винаги. Лозовите листа също - бланширам в подсолена вода, изцеждам и навивам по 15-на на руло). А за тенджерата ми беше интересно при бавното и дълго готвене (цяла нощ, за 8 часа) дали ориза няма да се превърне в оризово пюре. Ама не би. Доказано - всяко зрънце си остана целичко и на мястото.
Приемайки предложението да споделям своите впечатления от Crock-pot, първото нещо, което приготвих в нея беше гювеч с джолан и зеленчуци, тъй като знаех какъв искам да бъде резултата, който ще излезе. Допаднахме си :) още от от първото ястие. С нея си решавам един много голям проблем - прибирайки се у дома след работа заедно с половинът, яденето да е готово.... Не се научи този човек, че заедно влизаме в къщи....
Приемайки предложението да споделям своите впечатления от Crock-pot, първото нещо, което приготвих в нея беше гювеч с джолан и зеленчуци, тъй като знаех какъв искам да бъде резултата, който ще излезе. Допаднахме си :) още от от първото ястие. С нея си решавам един много голям проблем - прибирайки се у дома след работа заедно с половинът, яденето да е готово.... Не се научи този човек, че заедно влизаме в къщи....
Връщам се на сармите, които независимо в коя тенджера ще се приготвят Croc-pot или обикновена, материала и подготовката за готвенето им остава един и същ.
Продукти: (за 6-7 порции)
листа от кисела зелка (обикн. 15 бр. ) - всяко нарязано на 2-3 правоъгълни парчета, на които са отстранени твърдите жилки. Понякога слагам и няколко лозови, тъй като само на тях нямаме фенове в къщи.
~600-700 г кайма (или ситно накълцано месо - каквото и да е, но с месо си е по-вкусно. По възможност - шарено.)
~ 150-200 г ориз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. червен пипер
една малка глава лук - нарязана на ситно (изстискана в пресата за чесън - така остава само сок)
2-3 с.л. доматено пюре или 300мл доматен сок
1 с.л. подправки - смес от равни части кимион, черен, червен сладък (и лют пипер), чубрица.
1 с.л. универсална подправка
70-80 мл олио
Приготвяне:
* Каймата се смесва с подправките, измития ориз, доматения сок (пюре), лука и олиото.
* На всяка парче листо се поставя по лъжица от сместа и завива на стегнато руло, с прегънати двата странични края, за да не излиза плънката.
И тук разликите за обикновена тенджера и Crock-pot.
В обикновена тенджера (или глинен гювеч за фурната):
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния.
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния.
* Пълни се не повече от 3-4 пръста до ръба и, налива се вода/зелев сок - равни части - така, че да ги покрие.
* Включва се котлона и щом заврат се оставят да къкрят около 1,5ч. (а с гювеча във фурната - 2 часа.)
* Завитите сарми се нареждат на два реда на тенджерата, без да се поставя нищо на дъното.
* Наливат се равни количества вода/зелев сок - 1,5 до 2 части / 1 части ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз.
* Наливат се равни количества вода/зелев сок - 1,5 до 2 части / 1 части ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз.
Приготвянето на млечен сос за сармите и от двете тенджери става по един и същ начин:
* Изцежда се сока (не повече от 500мл е) и кипва в тенджерка на котлона.
* Разбива се 1 кофичка кисело мляко с щипка сол и 2 с.л. препечено брашно.
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата.
* Прибавя се парченце масло.
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата.
* Прибавя се парченце масло.
На снимката с розовата кърпа сармите са в обикновена тенджера.
Там сармите от втория ред са придобили лек тен.
Станали са направо идеални,Пепи!
ОтговорИзтриванеОще веднъж да ти е честита и да си я ползваш със здраве!Ще следя с интерес приложението й!Не я оставяй да скучае тази вълшебна тенджерка!
Лека нощ и спорно утре!
п.п.Последния ти линк води пак до тази страница.
Това е за слоукукъра. Пропорцията течност-ориз е 1,5-2/1 части ориз. Т е ако ориза е 1 чаша, течността е 1,5 до 2 чаши. А тази течност е равни части вода и зелев сок
ИзтриванеРоси, виждам го и безуспешно го оправям... поне няколко пъти. Всъщност раздели се на две, едното е за този пост, другото за тенджерата, така и не разбрах как стана, при все, че го пишех още. Утре на бодра глава ще го мисля.
ОтговорИзтриванеЗаложих и друг зеленчук сега да готви :)) Дано се справи.
Лека нощ и хубаво утре!
Ама много са ти сладки сармичките, Пепчо;-)!
ОтговорИзтриванеА на баща ми зелето май не е станало още, та незнам дали изобщо ще имам сарми за празника...
Ако не ми се получи, отварям тук и слагам цялото семейство да гледа твоите;-)
Много хубави празници ти желая!
И ще им причиниш "Очи пълни, ръце празни" ли, Мъхче :)))
ОтговорИзтриванеНедей така. Дори да не е съвсем втасало зелето, сарми винаги стават от него. Ако трябва - потопи ги малко във вряща вода и тогава завивай. С лимонтозу :)
Хубав празначни дни и на теб да бъдат!
Пепи,проблема вече е решен,отваря се страницата ти с последната публикация. Сега се сещам,да не би да я запаметяваш първо в чернова и оттам да има проблем? Но както и да е,важното е,че сармичките изглеждат перфектно. Обожавам сарми и от известно време ги правя с кълцано месо,вместо мляно. Още по-богат и наситен вкус на месце се получава.
ОтговорИзтриванеПриятна и спокойна нощ!
Намерихме се :) Отговорих ти под тулумбичките :))
ОтговорИзтриванеВярно е, кълцаното месо е друго нещо... усеща се, като хапваш :) наситен вкус.
ЛЕка нощ, Нинка!
ОО изглеждат доста апетитни сърмичките :) Между другото ще ме накараш да си взема и аз един slow cooker :) Няма опасност от пожари за 8 часа нали?:) Кухнята се наводни сега един пожар малко в повече ще ми дойде :))
ОтговорИзтриванеАйля, аз първо това питах - може ли да работи без надзор уреда :)
ОтговорИзтриванеУвериха ме, че точно за тази цел е направен, да работи без надзор. Да чукам на дърво, дано не се случва. Не, че в дома на моя позната не стана пожар от прекъснат кабел на тв.
Стискам палци пораженията в кухнята да са ти малко и бързо да се оправиш!
Значи, каймата ще се направя, че не я виждам, обаче по сармите ти ми изтекоха очите.
ОтговорИзтриванеОня ден правих сарми вкъщи и сега пак ми се приядоха, като видях твоите, особено с тоя сос, ммм.
Весели празници, Пепи.:)
Пепи много апетитни сърмички!!! Толкова много ги обичам, но рядко ги правя. Сега обаче по празниците със сигурност ще има :))
ОтговорИзтриванеЧестито и за новата придобивка, да си я ползваш със здраве!
Много апетитни са сърмите, Пепи! Вкъщи никой няма да им обърне внимание и поради тази причина не правя и не си заслужава само за мен да ги приготвям.. Взимам си една от твоите, знам, че са много вкусни. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЧестита придобивка, Пепи!
ОтговорИзтриванеСъс здраве да я ползваш и очаквам още много нови рецепти да ни предложиш - страхотни са сармичките.
Много харесах и толумбите, чудесно напомняне, благодаря ти.
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Благодаря, Дианка, а на теб честито за блога! Отивам да го "последвам" :)
ОтговорИзтриванеВземи си, Еви, това е едно от нещата, които скоропостижно качвам в блога и до два дни след публикация се намират все още :))
Прегръдка и хубав ден!
Рони, какво ти остава - постни... със сос :)
Весели Коледни празници и на теб!
Чудно изглеждат сърмичките Пепи, чак ми зауха, оххх как обичам :) Прегръдки и хубава вечер :)
ОтговорИзтриванеОбожавам... водим тук един спор с половинката, аз искам да правя сърми, той ме убеждава, че тази седмица няма смисъл, че от утре чак до 26-ти всеки ден сме с програма и посещение някъде :) и е прав по принцип :) но на 26 ще напълня един огромен гювеч или тенджера :) още не съм решила как ще ги правя :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Пеп и хубави дни до празниците :)
Пепи,честита придобивка-със здраве да си я ползваш!А сърмите ти са супер-със сос не съм правила,но ще пробвам.Сега е сезона им и чакам с нетърпение да ги приготвя за Бъдни вечер.
ОтговорИзтриванеХубав ден-прегръдки!
И по принцип, и де факто е прав, Зори :)Като свършат празниците зареждай гювеча. И за да не се чудиш - прави ги "асорти" :) и постни и с месо, и с двата вида листа :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Живе! У нас кой яде със сос, кой голи... всеки със собствено мнение..
Иве, вярно е, доста ароматни са, докато се готвят :) Макар в този съд съвсем слабо миришеше около тях.
Прегръдки и за вас, дами и хубав ден! )Както е напекло слънчице днес...)
честита придобивка и да я използваш със здраве
ОтговорИзтриванесърмичките изглеждат приказно,обожавам ги
поздрави и весело посрещане на коледните и новогодишните празници
Благодаря, Мириам!
ОтговорИзтриванеВесели Коледни празници и на теб!
Здравей Пепи, рецептата ти е страхотна, но имах един проблем. Сложих ги в slow cooker на режим Low, изключих след 10 часа и наистина месото беше станало страхотно, но самото зеле беше сурово, не беше се задушило както трябва. Можеш ли да ми дадеш някакъв съвет? Благодаря предварително и весели празници :)
ОтговорИзтриванеЗдравей :)
ОтговорИзтриванеНай-вероятно е от самото зеле. Аз обикновено избирам листата в тънката част и да нямат никакви жилки по тях. А може би моето е по-добре втасало, защото и листото беше съвсем крехко (късаше се с лъжичка дори :) Ако искаш следващия път свари за 10 мин. само листата и тогава увивай.
ПП: Киселото ми зеле е домашно, не от холандския, лъскав и твърд като камък сорт по пазарите. Много е крехко. Не бих се учудила да е от това.
Уфффф, Зелето да кажа ми е домашно. То ясно, че киселото зеле е мое.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Пепи :) направих както каза и този път станаха направо невероятни, изядоха се за нула време хахах
ОтговорИзтриванеЕ, радвам се ,че са се получили както трябва :)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Нова Година!
Здравей Пепи, искам и аз дда пробвам да направя тези вкусно изглеждащи сърмички, само че искам едно разяснение (без да ми се смееш) - плънката сурова ли я слагаш в зелевия лист, в смисъл не вариш,, не пържиш и т н
ОтговорИзтриванеБлагодаря
Ама въобще не се смея :)
ОтговорИзтриванеВ повечето случаи плънката я слагам сурова. Заради липса на време и за да не запържвам. Смеся всичко и слагам. В тенджерата има достатъчно време да се свари плънката.
Пробвай ако не си, виж кой от двата начина ще ти хареса.
Може само да я задушиш за 5-10 мин.
STRAHOTNA DOMAKINYA SI PEPI
ОтговорИзтриванеСложих ги. Знам, че резултатутъ ще надмине очакванията. Ама пусто, сърмите са си сърми, но когато посрещаш мама ти се ще да са по-сърми:) Благодаря за рецептите! :)
ОтговорИзтриванеА дано се харесат на мама :) Тогава ще си доволна от резултата.
ИзтриванеВярно е, че човек иска да се представи добре пред мама :) но пък тя е мама...
Късно виждам, но ще ти споделя, че напоследък слагам и щипка смлени зърна копър в сармите и киселото зеле - много ни харесва така резултата. Пробвай, ако се сетиш друг път.
Здравейте! Много апетитно изглеждат и тъй като от вчера и аз имам такъв уред, сега разглеждам с огромно любопитство рецепти. Ние не ядем месо, но мисля, че всяка рецепта може да се адаптира.
ОтговорИзтриванеИмам 1 въпрос, относно сармите. Оризът запържва ли се предварително или директно се слага, както е описано.
Благодаря предварително!
Здравейте :)
ИзтриванеНе, не запържвам ориза -само мия и слагам. Където може_избягвам запръжките. Може да сложите лист аллуминиево фолио под капака, за да се задушават по,добре.
Изпипваш си рецептите, за което те поздравявам, но този Crock-Pot® 5.7 L Sauté Countdown Slow Cooker за " всяка манджа " с вкус на РЕКЛАМА ми идва в повече.
ОтговорИзтриванеПодминавайте ги тези :) рекламата е спонсор :) а да имаш спонсор за труда си е хубаво нещо.
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ Ви за прекрасните рецепти. Имам крок-пот от 5г и ми е голям помощник🙂. Всичко, което съм правила в него по Вашите рецепти е много вкусно❤️
Сармите са любими у дома.
Благодаря❤️
Здравей, Мария :) Радвам се, че и рецептите в блога са ти от помощ :)
ИзтриванеПоздрави и бъдете здрави!