6 януари 2010 г.

Сарми с пилешко месо

Мисля си за тях откакто поверих тенджерата на котлона на авджи, който пък пропусна единствения си ловен ден /валеше из ведро/ и ги изгори. На въглен Sad Толкова ме беше яд, че бях решила повече да не правя сарми тази зима. После започнаха да се показват едни новогодишни маси, на почти всяка от които имаше и сарми. И както винаги съм си признавала, като истински чревоугодник пак си направих. С пиле smile1
И нищо ново, но ще споделя "рецептата" им, защото са различни от тези с кайма. Тук се усещат парченцата месо; с добавени парчета пиле между тяхnyam nyam nyamа като ценители на месата, го отчетохме като плюс за сармите.



В общи линии за 6-7 порции са нужни следните продукти:

1 пиле около килограм
1 водна чаша ориз /250мл/
по 1 к.л. черен пипер, кимион и майорана
1 малка кисела зелка
100 мл олио
3 с.л. доматено пюре
1л. /поне/ зелева чорба


Приготвяне:
* От пилето се отделят долните бутчета и крилцата. Всичко друго се обезкостява и нарязва на ситно.
* Поставя се в мазнината, посолява съвсем леко /всичко ще се осоли добре от зелевата чорба/ и задушава, докато пуснатата течност се изпари.
* Прибавя се доматеното пюре, размито с 2-3 лъж. вода, измития ориз и задушава всичко за 5-6 мин. Добавят се и подправките и оставя сместа да охлади.
* Зелката се почиства от кочана, а на всяко листо отделя дебелата част . Разделя се на две. Не трябва да е малко листото, трябва да е сравнително голямо, за да събере една пълна с.л. смес. Всички знаят как се завиват сармите на рулце.
* В тенджера /или глинен съд/ на дъното се поставят отпадъчните твърди части от листата и сармите се нареждат плътно една до друга върху тях.
* На втори ред се поставят отделените бутчета и крила, на трети ред пак сарми.
* Заливат се със зелевата чорба така, че да покрие всичко добре /горе-долу на този ориз около 1л. чорба, но ако трябва се долива още./
* Притискат се отгоре с чиния и поставят във фурна, ако е глиненица, на котлон - ако е тенджера.
* Варенето е добре известно /освен на Мише 003003/ първо на мах. степен, след това на възможно най-ниска. 2 часа.

***Ако е останал бульон може да се направи сос - бял, бешамел, доматен - само по желание.
Ние с девойчето си ги ядем натюр, с по лъжица хубаво гъсто мляко. За нас сармите, за авджи - бутчетата smile1

5 коментара:

  1. Ей, Пепи мисли четеш!!! ;-) И аз правих зелеви сарми и ще пускам скоро рецептата.
    Забравила съм какви тънички бяха листата на зелето в БГ, ела да видиш моите мощни зелки какви огромнейши сарми направиха, понеже листата са дебели. А ми се хапваха с тънички, ама нямаааа....и пак е по-добре от нищо. ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, значи трябва да обменим листа :) Моите човеци листа не обичат и /почти/ винаги ги отделят. Пращаш ми значи от твоите гиганти и аз завивам по една чиния плънка в една сарма :)
    А аз ти пращам зелки с малки листенца /моите са и домашни, направо са прозрачни :)

    ОтговорИзтриване
  3. ПП: Сарми обичам всякакви, ще чакам да видя и твоите!

    ОтговорИзтриване
  4. СУПЕР!!!ЩАСТЛИВА 2010 ГОДИНА!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година и на теб!
    Да е здрава и успешна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...