Продукти за 6 порции:
около 800гр. кайма, сравнително суха (70/30)
9чаени лъжици ориз
2 белтъка,
сол
по 1 к.л. кимион и черен пипер на вкус за овкусяване на каймата
100 мл олио/зехтин за готвене
щипка сол и черен пипер на вкус
около 600-700 мл. зелев сок, но ако няма - същото количество вода с 1 ч. л. лимонтозу /или сока на 1 лимон/
2 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Каймата се смесва с подправките, солта, ориза и белтъците и омесва добре.
* Оформят се кюфтетата на сравнително големи топки с влажни ръце /всъщност големината на кюфтетата е по собствена преценка/.
* Зелевия сок/водата се възвира, заедно с лимонената киселина, сол - ако е вода, зехтина /Подбира се широка тенджера, за да се съберат кюфтетата на един ред/.
* Когато заври с ключ се намалява степента на котлона и внимателно поставят вътре приготвените кюфтета.
* Оставя се да къкри на тих огън 30-40 мин.
* Брашното се размива с малко вода и изсипва в тенджерата. Не се бърка. Достатъчно е едно-две завъртания на самата тенджера и брашняната смес се разтваря в останалия бульон на ястието.
* Сервират се кюфтетата с две-три лъжици от соса и поръсва с черен пипер.
* В сезона на киселото зеле ги готвя със зелев сок, но тъй като лятото такъв сок няма :) ползвам вода с лимонтозу, или лимон.
***Вкусно и лесно. А най-вече не виждаш отсреща седящия на масата как развива всяка сармичка (и изхвърля листа, бил той зелев или лозов), която предварително е била завита внимателно и със старание.
около 800гр. кайма, сравнително суха (70/30)
9чаени лъжици ориз
2 белтъка,
сол
по 1 к.л. кимион и черен пипер на вкус за овкусяване на каймата
100 мл олио/зехтин за готвене
щипка сол и черен пипер на вкус
около 600-700 мл. зелев сок, но ако няма - същото количество вода с 1 ч. л. лимонтозу /или сока на 1 лимон/
2 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Каймата се смесва с подправките, солта, ориза и белтъците и омесва добре.
* Оформят се кюфтетата на сравнително големи топки с влажни ръце /всъщност големината на кюфтетата е по собствена преценка/.
* Зелевия сок/водата се възвира, заедно с лимонената киселина, сол - ако е вода, зехтина /Подбира се широка тенджера, за да се съберат кюфтетата на един ред/.
* Когато заври с ключ се намалява степента на котлона и внимателно поставят вътре приготвените кюфтета.
* Оставя се да къкри на тих огън 30-40 мин.
* Брашното се размива с малко вода и изсипва в тенджерата. Не се бърка. Достатъчно е едно-две завъртания на самата тенджера и брашняната смес се разтваря в останалия бульон на ястието.
* Сервират се кюфтетата с две-три лъжици от соса и поръсва с черен пипер.
* В сезона на киселото зеле ги готвя със зелев сок, но тъй като лятото такъв сок няма :) ползвам вода с лимонтозу, или лимон.
***Вкусно и лесно. А най-вече не виждаш отсреща седящия на масата как развива всяка сармичка (и изхвърля листа, бил той зелев или лозов), която предварително е била завита внимателно и със старание.
Пепи,
ОтговорИзтриванетова е не само чудесна идея,
но и хубава рецепта.
Благодаря ти, Диана
Привет и от мен , Пепи !
ОтговорИзтриванеПрочетох тази рецепта за голи сарми и смятам , че е практична за за човеци, които не ядат "опаковката" на сармите, като моите в къщи. Но си мисля, че бих поставила отдолу и отгоре , над сармите по няколко цели листа кисело зеле, които после лесно ще се отстранят , за да могат да врат със сармите и да им придадат вкуса на киселото зеле. Иначе така за мен , ще си останат по-скоро , като едни кюфтета със сос . Това е само идея, която аз бих пробвала.
Ваня, разбира се, че би могло да се сложи, ако има зелеви листа. Но точно сега е сезона, дето все още няма нови, а старите /в буркани/ ги свършихме :)
ОтговорИзтриванеЛимонтозуто им придава киселичък вкус, което е долу-горе като да се варят в сока от киселото зеле и вкусово ги различава от кюфтетата с бял сос.
Диди, ще се радвам, ако пробваш /след време де/ и споделиш.
Хубав ден, момичета :)
Точно! Имам предвид чевръстите пръсчета, които махат листата.
ОтговорИзтриванеОтново Ви благодаря за рецептата, а съставките на соса придават съвсем автентичен вкус на сарма.
Поздрави!! Мариана
Благодаря 🙂
ИзтриванеТака и лятото могат да се хапват, когато киселото зеле е кът