2 януари 2010 г.

Станимашки сарми

Имаме приятели от село до Асеновград и кажат ли "Ще консервираме сарми" -  означава като при нас "ще колим прасето" - 3 дни и 3 нощи. Първо се чудех защо правят такива големи количества сарми-сачми, но вече знам - те са добре дошли цяла година - отваряш буркана, или вадиш пакет от фризера и вечерята осигурена.
Те са изпитание за търпението на всеки, решил да ги прави, но пък си струват труда - вкусът им е ниво над другите - перфектен, особено в съчетание с чаша вино. smile1





Продукти:
1кг телешка кайма
200г ориз
100мл зехтин
20г доматено пюре / 2 домата фино настъргани или пасирани без люспата/
4 връзки зелен лук ситно нарязан /или 1 глава стар лук/
1 връзка магданоз ситно нарязан
2 моркова - ситно нарязани
10г смлян кимион
зелева сок/Чорба от киселото зеле , или 2 лимона
сол и черен/червен пипер на вкус

лозови и зелеви листа за завиване

Приготвяне:
* Каймата се обърква добре заедно с ориза, дребно нарязаните зеленчуци и подправките.
* Подбират се малки лозови листа, ако са големи се режат на квадрати - долу-горе 6-7 см, както и зелевите листа - избира се само тънката част и реже на малки квадрати.
* Във всяко парче лист се поставя 1 каф.л. от сместа и се завиват стегнато.
* Нареждат се плътно една до друга смесени, като на дъното се поставят поне 2-3 пласта зелеви листа.***
* Изсипва се останалия зехтин .
* Покриват се плътно отгоре с 3-4 пласта зелеви листа отново и върху тях поставя чиния.
* Заливат се с гореща вода и зелева чорба Roll Eyes 50/50, докато покрие сармите и поставената отгоре чиния. Ако няма зелев сок - се изцежда сока на два лимона/.
* Когато заврат се намаля степента на минимум докато изври течността /или 1 час на тих огън/ .
* Оставят се затворени още половин час.

***За разкош между редовете може да се сложат 2-3 пържоли - пилешки или свински. Ако имате желание да си поиграете повече, не ползвайте кайма, а месо, съвсем ситно скълцано и задушено предварително.
Те стават много крехки, а вкуса на сармите от смесването на различните меса - неустоим nyam

6 коментара:

  1. Привет от Асеновград :)
    От дете правя сарми :) Сармите не трябва да се нареждат плътно, изобщи не се нареждат ако са в тенджера (ако са на фурна - тогава се нареждат плътно, но на фурна по принцип се правят лозовите), а ги пускаш и където падне в тенджерата.
    Също може вместо доматено пюре да се сложи лютеница (но качествена), стават супер.
    Благодаря за вашите хубави рецепти, доста от тях си харесах и ще ги правя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси :)
      Радвам се, че се обади човек от точното място :)
      Като ги пускаш така в тенджерата - не се развиват, да се отварят? Честно казано - не съм виждала в тенджера - когато за пръв път видях какви ги правят, заварихме нашите приятели да пълнят един казан :) в който нареждаха сармичките в кръгове. Това с лютеницата ми харесва повече от доматеното пюре; ще пробвам с нея.

      Изтриване
  2. Привет от Асеновград- също. Тази рецепта не е класическата. Допълнително всеки си "овкусава", както в случая. Оригиналната рецепта съдържа: 1 кг кайма /най- добре е да се смели за целта 600 гр. не много тлъсто свинско месо- напр. врат и 400 гр. телешко месо- в такъв случай се добавя и сол/.малко сол, 1 ч.ч. ориз, 10 гр смлян кимион, 8 гр смлян черен пипер, 1 с.л червен пипер, 100- 150 мл. олио /може и зехтин, но от този, който е предназначен за термична обработка!!! /. А да се навият малки сърмички си е истинско геройство- не е за всеки. Тези сърмички са чудесно мезе за СТАНИМАШКИ МАВРУД.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за мнението :) а кой всъщност знае коя е класическата :) според нашите приятели - тяхната е, защото са кореняци (като изключим зехтина, техните родители са слагали олио). Както и да е - важното е да е вкусно :)

      Изтриване
  3. А, колко време се стелизират в буркан тези сърмички?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...