където пастата Penne rigate може да бъде всяка друга. Вярно, тук е във вид на тръбички, които имат вкусния "навик" да се пълнят със сос.
И ще хапваме паста - съвременното наименование на познатите ни в миналото тестени изделия с бакалско име макарони. Сега макароните по-често се споменават за френските макарони, които изискват много точно мерене и спазване на рецептата, което лично мен ме ужасява и поради тази причина закупеното бадемово брашно замина в други сладкиши....
Която прецизност е излишна при приготвянето на тази простичка, но вкусна паста, овкусена само със сирена. Които пък могат да бъдат по избор, тези посочените не са задължителни. Дори аз, когато ги приготвих втория път сложих различни видове крема и топено сирене.
Продукти за 4 порции:
1 пакет Пенне Ригате ( 500 гр.)
250мл. готварска сметана (животинска; малка кутия)
150гр. сирене тип Фета
150гр. крема сирене
100гр. топено сирене
3-4 ск. чесън
2 с.л. зехтин
черен пипер
кашкавал, пармезан, синьо сирене
Приготвяне:
***Тъй като пастата е готова за 7-8 мин, а толкова трябва и на сиренето, най-добро е да се приготвят едновременно, на двата котлона.
* Пастата (пенето :)) се сварява в тенджера с 3-4 л. подсолена вода, в която аз поставям и 2 с.л. олио или зехтин. Така знам, за да не се слепва, така правя. Времето за варене е според указанието на пакета.
* Скилидките чесън се белят, смачкват с широката страна на ножа и нарязват.
* Поставят се в загрелия зехтин и запържват за минута - не трябва да покафеняват.
* Прибавят се сирената - начупени, нарязани на едро и едновременно запържват и намачкват в тигана - за 2-3 мин. Прибавя се сметаната и кипва за нови 3-4 мин, за да могат сирената добре да се разтопят и смесят в соса.
* Прибавят се сирената - начупени, нарязани на едро и едновременно запържват и намачкват в тигана - за 2-3 мин. Прибавя се сметаната и кипва за нови 3-4 мин, за да могат сирената добре да се разтопят и смесят в соса.
* И тъй като през това време пастата е готова, взема се от нейната вода 1 черпак (около 150 мл) и сипва при сирената, а останалата паста се отцежда.
* Соса се сипва в тенджерата при пастата, поръсва се с черен пипер, разбърква добре и разпределя в чинии.
* Поръсва се с настъргания (предварително) кашкавал, пармезан, миризливото сирене и запича до приятен лек тен под горните реотани във фурна (или на грил).
А тези раковини тук са пълни с кайма. Също много бързи за приготвяни, вкусни и много ефектни. Особено впечатляващи тийнейджърите Правя ги, откакто ги видях за пръв път при Йоли - с пилешко месо. Достатъчно големи и събират всякаква плънка.
Нищо особено - каймата е задушена с чесън, доматен сос с чушка. И риган, тъй като босилека (освен лимоновия) е табу у нас.
А най-хубавото им е, че могат да бъдат приготвени предварително - сварени, измити със студена вода и прибрани в кутия, след като са внимателно разбъркани с малко олио, за да не слепват и да не съхнат. А плънката - също приготвена предварително - дали кайма, или сирена; да се постави, когато ще се хапват, поръсят с кашкавал или залеят с някакъв готов сос и съвсем леко запекат.
Нищо особено - каймата е задушена с чесън, доматен сос с чушка. И риган, тъй като босилека (освен лимоновия) е табу у нас.
А най-хубавото им е, че могат да бъдат приготвени предварително - сварени, измити със студена вода и прибрани в кутия, след като са внимателно разбъркани с малко олио, за да не слепват и да не съхнат. А плънката - също приготвена предварително - дали кайма, или сирена; да се постави, когато ще се хапват, поръсят с кашкавал или залеят с някакъв готов сос и съвсем леко запекат.