Сарми при мен много най-вече в зелев лист. С лозов лист само аз ги харесвам, но имам едни новини, че и младежът Н. ги е проял. Поздравления на този, който е успял да го убеди!
В повечето случаи ги правя с кайма (дори да е от месо с доказан произход, пак е смляно на кайма), но си е друга работа да са с шарено свинско месо. И ориза и зелето понасят мазнината му. Пък и като отделих листата на сармите, авджи се зарадва на нов вид "манджа" - ориз с месо, сервирано на топки в чинията. И евентуално листа за втора употреба
Нищо ново под слънцето (което изненадващо липсва тези дни), но ето им рецептата.
Зелеви сарми с кълцано месо
листа от кисела зелка - всяко нарязано на 2-3 правоъгълни парчета, на които са отстранени твърдите жилки. Изобщо тия жили винаги ги отстранявам - и като готвя зелето, и за сарми.
~600-700 г шарено свинско месо - врат, гърди
~ 150-200 г ориз
2-3 с.л. доматено пюре
1 с.л. подправки - смес от равни части кимион, черен пипер, чубрица.
2 с.л. универсална подправка
70-80 мл олио
Приготвяне:
* Месото се нарязва/накълцва - със сатърче било по-доброто според М. и разбърква с подправките, измития ориз, доматеното пюре и олиото.
* На всяко парче листо се поставя пълна лъжица от сместа и завива на стегнато руло, с прегънати двата странични края, за да не излиза плънката.
В обикновена тенджера (или глинен гювеч за фурната):
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния.
* Пълни се не повече от 3-4 пръста до ръба и, налива се вода/зелев сок - равни части - така, че да ги покрие.
* Включва се котлона и щом заврат се оставят да къкрят около 1,5ч. (а с гювеча във фурната - 2 часа.)
Готвене в Crock-pot:
* Завитите зелеви сарми с кълцано месо се нареждат на два реда на тенджерата, без да се поставя нищо на дъното.
* Наливат се равни количества вода/зелев сок -1,5 -2 към 1 част ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
* Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз.
Приготвянето на млечен сос, ако се налага :)
* Изцежда се сока (не повече от 500мл е) и кипва в тенджерка на котлона.
* Разбива се 1 кофичка кисело мляко с щипка сол и 2 с.л. препечено брашно.
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата.
* Прибавя се парченце масло.