9 декември 2009 г.

Шарен венец със солена плънка



Продукти:
тавата е с d~35см.
200мл прясно мляко
200мл вода
60мл зехтин/олио
30-35гр прясна мая
щипка захар 1 ч л сол
Около 850-900гр брашно.

за плънката
3 с.л. магданозено песто /ако нямате пасирайте 1 връзка магданоз с 2-3 л.зехтин, скилидка чесън и щипка сол/
зелената част на 1 стрък лук
1 стрък пресен чесън
100гр мариновани гъби /моите са домашно такива/

3 с л майонеза
50гр краве сирене
50гр топено сирене
50 гр кашкавал
50гр гауда
или кой каквито сирена обича

3 с л лютеница
200гр шунка или филе, или каквото има в хладилник

1 ч л риган
1 яйце за намазване с 1 с л олио сусам, мак за поръсване  









Приготвяне:
* Маята се "хваща" с половината от затопленото мляко, 5-6 лъж. брашно, захарта и солта
* От останалите продукти за брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата смес.
* Омесва се меко еластично тесто, което се завива и оставя на топло да втаса поне час.
* Разделя се на 3 топки /може и 4 по желание/
* От всяка се точи сравнително правоъгълна кора, с дебелина 3-4мм-
* Първата готова се отделя в страни и намазва с магданозеното песто 

* Поръсва се със ситно нарязаните лук и чесън и ситно нарязаните гъби.     





* Втората кора поставя върху първата зелена, нацапва wink1 се с майонезата, а сирената се настъргват на едрата част на ренде, или начупват.     





* Третата кора се поставя върху нея, намазва се обилно с лютеницата и поръсва филето или шунка на дребно нарязани кубчета и поръсва с риган

   


* От широката част се хващат корите и завиват на нестегнато руло.
* Готовото вече руло се усуква с издърпване. Някъде се нацепва, но това не е проблем.
* Завива се на кръг и поставя в намазана с олио тава.
* С остър нож се правят по целия венец диагонални недълбоки нарези на по 2-3см.
* Намазва се с разбитото яйце и поръсва със семената /по желание/  








* Завива се със свежо фолио и оставя на топло да втаса /да удвои обема си/ около час.
* Пече се в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване.
* След като се извади от фурната се покрива за 5-6 мин. с кърпа.
* Желателно е да се изчака малко да поизстине, преди да се начупи.

***На обяснения е дълго, но не е сложно. Чакане на втасването на тестото е повече. Аз замесих тестото сутринта и прибрах в намаслен плик в хладилника. Вечерта направих.
С няколко думи - слоеста, ароматна и наситена на плънка питка
.
* Магданозеното песто  е това. Ако ли не - две връзки магданоз, пасирани съ с скилидка чесън и зехтин 



3 коментара:

  1. СТРАХОТНО !!! БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
  2. Eхаааа,ама това е голяма вкусотия,Пепи.
    Хубаво е ,че ни предложи този венец-благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, Живе, ти едва сега ли го видя :)
      Да го направиш, ще ви хареса!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...