Чахохбили е едно от най-популярните ястия от грузинската кухня. В древността се е готвило от фазан, от където идва и името ხოხობი — хохоби. Сега се готви от всякакво птиче месо, но най-подходящи за него са пуешкото и домашното пилешко, като по-близки до месото на фазана. Чахохбили - задушено до пълно омекване месо в доматен сос с много подправки и чесън. Сходно на нашата пилешка кавърма, но и доста различна заради специфичния аромат на кориандър в подправката хмели-сунели, характерна за кавказката кухня. Тази подправка в такъв вид се продава отдавна и тук, в руските магазини "Берьозка", но преди да отворят такъв магазин в Стара Загора си я забърквах сама. Ако отворите първата снимка се виждат съставките на подправката. Мелят се заедно; от всичко по 1 ч.л. , само кориандър половин :) ароматът му е доста натрапчив.
Подправката споделих как да си я направите, сега за месото :) да си кажа. Ако не намерите пуешко месо и нямате домашно пиле, ползвайте месо от пилешки бутчета. Преди години Ели ми подари първото такова пакетче за супа Харчо, но на мен повече ми хареса птичето ястие със звучно име Чахохбили :) Първите ми опити с готвенето му бяха с пиле и спазвайки намерената тогава рецепта, доматите оставаха на едри парченца и се усещаха много. Преди малко повече от месец в Петербург го видях в менюто и не устоях да поръчам :) доматите и лука бяха готвени по-дълго, и много, много ми хареса така. Та пак подхванах да го готвя и този път съм доволна от себе си
И няма как да не споделя тази вкусна рецепта за Чахохбили с пуешко месо - рецептата е от книгата "Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания".
Продукти за 4 порции:
1200г пуешко месо без кост (или друго птиче месо)
500 г лук (4 средни глави е)
60г масло и 60 г олио
400г домати
100г доматено пюре
300мл пилешки бульон, или вода (вода слагам)
40 мл оцет 6%
5-6 скилидки чесън
1 зелена чушка 150 г (тип Сиврия)
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар с връх
1 равна с.л. подправка хмели-сунели
1 равна с.л. брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на късчета с големина по желание - моите са колкото 2 слепени кибритени кутии :)
* Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Посолява се, претрива се с ръка и оставя за 30 мин. (това си е мой начин да му излезе лютивината, той омеква и се готви/пържи по-бързо).
* Чушката се почиства и нарязва на дребно.
* Доматите се белят и нарязват на дребни кубчета.
* В сух тиган се запича брашното до леко покафеняване (този момент аз го пропускам, защото винаги си имам буркан с препечено във фурната брашно) . Готовото брашно се прехвърля в тенджера, в която ще се готви всичко накрая.
* В същият тиган се загряват половината масло и олио; прибавя се отцеденият нарязан лук и пържи до златисто. Готовият лук се прехвърля в тенджерата.
* В същият тиган се загряват останалите масло и олио и запържва месото до златисто от всички страни - ако тиганът е малък, това се прави на два пъти, за да може наистина да се запържи месото.
* Месото също се прехвърля в тенджерата.
* Последно в тигана се изсипват нарязаните домати и чушката и готвят 4-5- мин - само да омекнат малко.
* Изсипват се в тенджерата при останалите подготвени продукти.
* Прибавя се всичко останало - подправките, доматеното пюре, водата, оцета и пасираните скилидки чесън.
* Разбърква се и тенджерата се премества на котлона. Щом заври, степента на котлона се намалява и се оставя тихо да къкри, без да се разбърква често :)
* Пуешкото месо се готви за около час. Домашното пиле се готви за около час и половина (за него може да нарежете доматите малко по-едро). А бройлерите от магазина се готвят за около 40 мин.
Това е по книгата от мен поръсване с малко нарязан магдазон и 2-3 лъжици сварен ориз (басмати е тук) - много подхождат на соса. По рецептата от книгата се поръсва с нарязан кориандър, но тази подправка мирише доста натрапчиво и тази година я изкорених от саксията малко, след като пуснаха втория комплект листа. Сушените зърна ми стигат.
***Пробвайте на вкус. Доматите са различно сладки, или кисели, ако трябва - сложете още захар. Пробвайте с тази подправка, може и да Ви хареса , може да сложите половин лъжичка, а към края, като опитате - ако искате - останалата половина. Важното е първият път да не прекалявате с подправката. Това ястие го сравних с пилешката ни кавърма, но ровейки през годините в рускоезични кулинарни сайтове, може да се каже, че кухните ни са сходни :) и ние, и те обичаме шишове, месо и тестени ястия, като тези хачапури, които са съвсем близки дообичаните от нас гюзлеми.
1200г пуешко месо без кост (или друго птиче месо)
500 г лук (4 средни глави е)
60г масло и 60 г олио
400г домати
100г доматено пюре
300мл пилешки бульон, или вода (вода слагам)
40 мл оцет 6%
5-6 скилидки чесън
1 зелена чушка 150 г (тип Сиврия)
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар с връх
1 равна с.л. подправка хмели-сунели
1 равна с.л. брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на късчета с големина по желание - моите са колкото 2 слепени кибритени кутии :)
* Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Посолява се, претрива се с ръка и оставя за 30 мин. (това си е мой начин да му излезе лютивината, той омеква и се готви/пържи по-бързо).
* Чушката се почиства и нарязва на дребно.
* Доматите се белят и нарязват на дребни кубчета.
* В сух тиган се запича брашното до леко покафеняване (този момент аз го пропускам, защото винаги си имам буркан с препечено във фурната брашно) . Готовото брашно се прехвърля в тенджера, в която ще се готви всичко накрая.
* В същият тиган се загряват половината масло и олио; прибавя се отцеденият нарязан лук и пържи до златисто. Готовият лук се прехвърля в тенджерата.
* В същият тиган се загряват останалите масло и олио и запържва месото до златисто от всички страни - ако тиганът е малък, това се прави на два пъти, за да може наистина да се запържи месото.
* Месото също се прехвърля в тенджерата.
* Последно в тигана се изсипват нарязаните домати и чушката и готвят 4-5- мин - само да омекнат малко.
* Изсипват се в тенджерата при останалите подготвени продукти.
* Прибавя се всичко останало - подправките, доматеното пюре, водата, оцета и пасираните скилидки чесън.
* Разбърква се и тенджерата се премества на котлона. Щом заври, степента на котлона се намалява и се оставя тихо да къкри, без да се разбърква често :)
* Пуешкото месо се готви за около час. Домашното пиле се готви за около час и половина (за него може да нарежете доматите малко по-едро). А бройлерите от магазина се готвят за около 40 мин.
Това е по книгата от мен поръсване с малко нарязан магдазон и 2-3 лъжици сварен ориз (басмати е тук) - много подхождат на соса. По рецептата от книгата се поръсва с нарязан кориандър, но тази подправка мирише доста натрапчиво и тази година я изкорених от саксията малко, след като пуснаха втория комплект листа. Сушените зърна ми стигат.
***Пробвайте на вкус. Доматите са различно сладки, или кисели, ако трябва - сложете още захар. Пробвайте с тази подправка, може и да Ви хареса , може да сложите половин лъжичка, а към края, като опитате - ако искате - останалата половина. Важното е първият път да не прекалявате с подправката. Това ястие го сравних с пилешката ни кавърма, но ровейки през годините в рускоезични кулинарни сайтове, може да се каже, че кухните ни са сходни :) и ние, и те обичаме шишове, месо и тестени ястия, като тези хачапури, които са съвсем близки дообичаните от нас гюзлеми.