3 юни 2013 г.

Гюзлеми


     Ей това ми е най-любимия детски спомен, по повод една игра в Гответе с мен, където скоро писахме кой с какво си спомня абитуриентския бал. Много преди него и малко след него това беше закуската, обяда или вечерята, която хапвах съвсем доброволно. Лесни за правене, простичко тесто, но все пак си искат час и половина - два  време - следователно не са за делник smile1 а за празник (ако няма кой друг да ги направи).Но пък ароматните, печени на сач банички си заслужават всяка минута от труда.
     Тук имаме малко разногласия с мама, която твърди, че са се правели без набухвател (мая), но като знам, че баницата с домашно точени кори, без набухвател не ми е сред любимите, стигнахме до споразумение, че мая (малко) трябва да има, за да бъдат по-меки и крехки (иначе се очаква да бъдат по-жилави). Масло или мас е право на личен избор при намазването им smile1.



Продукти за тестото:
~ 450 мл. вода 
1/2 кубче мая (20гр.) 
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол 
~ 1 кг. брашно и още малко за точенето 

сирене и олио за пълнежа
масло за намазване 

Приготвяне: 
* Пресятото брашно се поставя в дълбока купа. 
* Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета и олиото и топлата вода. Прибавя се маята. 
* Разбърква се,  докато стане гъста, лепкава топка, след което  се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.
* Оставя се за 30-40 мин. на топло място и покрито. 
* Разделя се на 10-12 топки. 
* Всяка се разточва на тънка кора (е, не чак толкова, че вестник да четем през нея, но все пак - тънка трябва да бъде) 
* Всяка кора се намазва с 1-2 лъжици олио, поръсва със сирене и и завива от четирите страни, така че да се получи квадрат. 
* Приготвените квадрати се отделят встрани на хартия или кърпа и едва, когато всички са готови се пекат.  ( тъй като са набрашнени, те не залепват, а за да не съхват е хубаво да се покрият със свежо фолио или влажна кърпа).


* Когато всички са готови се загрява сача  на котлон или огън (или дебел тиган с незалепващо покритие, но пак да кажа, че печени на сач не могат да се сравняват с тези на тигана smile1 )


* Намазват се от едната страна с разтопеното масло и поставят да се пекат на сача (котлона или огъня да бъдат силни). Малко преди да се обърнат се намазват и от горната страна и тогава се обръщат и  изпичат и от нея. 



* Изваждат се и отново покриват с кърпа - поне за 10-на мин., преди да им отдаде човек заслуженото внимание с чаша айран smile1 или пък с няколко резена сладък домат ( по мой вкус :)) 



Хубава, слънчева и спорна седмица! 
А който реши да ги направи - да му е сладко!


ПП: И приготвени с останали ми разточени кори,  приготвени за тиквеник, съхранявани 10 дни  в хладилник. 


54 коментара:

  1. Страхотно предложение, непременно ще го пробвам, защото никога не съм правила! С пожелания за хубав понеделник, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика :) Спорна и хубава и на теб да е седмицата!

      Изтриване
  2. Чуднички са станали, Пепи! И аз много ги обичам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. следващия път сбирка на гюзлеми :) да си ги опитваме :)

      Изтриване
  3. Пепи, изглеждат страшно апетитни. С удоволствие бих си похапвала и аз в добавка с малко сиренце - и за закуска, че и за друго ядене.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те имат достатъчно сиренце вътре, Гери :) И наистина стават за ядене по всяко време - от закуска, до вечеря :)
      Поздрави и хубава седмица на теб!

      Изтриване
  4. Чак тук ми замириса,Пепи!Чудни са!Блазе ти,добре сте оползотворили престоя при мама,много,много вкусно е пак!
    Сърдечна и топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, :) от кога се каня да ги направя там на истински огън :) че да замирише и на опушенко. Ама много ползотворно ми беше това гостуване този път, Роси :))
      Гуш и от мен!

      Изтриване
  5. Никога не съм правила гюзлеми , май е време да опитам ...а това с домата е и по мой вкус:) !
    Хубава седмица и за теб , дано да е слънчева поне при вас !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крайно променливо е и при нас времето, Ванче :)
      Вчера не можахме и меда да извадим, заради него.
      Опитай да направиш :) ако се сетиш, но и дозата намали. Ще добавя горе - ако остане от тестото, много е хубаво и за мекици.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Прекрасни са, Пепи! Искам да взема всичките, истински неустоими са! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица и прекрасен юни! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви, дръпни си едничка, с удоволствие ще те почерпя :)
      Хубава седмица и на теб да бъде!

      Изтриване
  7. Пепииии... изглеждат умопомрачително вкусно! :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запрятай ръкавите, Вили и замеси тесто за няколко бройки :)

      Изтриване
  8. Пепи, чудесни са!
    И откога отлежават в списъка....
    Поздрави и усмихната да е!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не чакай, Дани, губиш :)
      После тестото става и за пица, ако ти е много и аз тук май все така ги правя, когато сме тримата само - няколко гюзлеми и една тава с пица.

      Изтриване
  9. Е, Пепи, майсторка си ти! Няма как да ги подмина.Изглеждат толкова апетитно,че ми се иска поне една да се телепортира утре за закуска!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е та не измислиха телепортацията, Таня! Ако знаеш от кога я чакам и аз :)

      Изтриване
  10. Ооо Пепи върна ме много години назад. Обичам тази закуска. Моята баба ги приготвяше винаги когато се събирахме цялата фамилия по празници. Печеше ги на сач и бяха невероятно вкусни.
    Аз съм пробвала с кори за баница, но не се получават така добре. Непременно ще опитам твоята рецепта. Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз пробвах с кори, Диде, но е различно. Първо корите не са толкова влажни, колкото тези - в момента разточени.

      Изтриване
  11. О, Пепи, по средата на седмицата такива рецепти ме разконцентрират :)) Обожавам банички на сач, а твоите гюзлеми ще опитам неделно (дано е хубаво времето, че да загрея сача на двора). Поздрави и прегръдки от мен! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще случиш с време, Снежи, ето извалява се тия дни :) много дъжд, кой ти очаква през юни?!
      Ще се радвам да ти харесат, пък виж, пробвай и без мая - може така да ти харесат повече :)

      Изтриване
  12. Ох, повече от прекрасно! съвсем съзнателно отлагах момента , в който да прочета рецептата, защото знам , ще ми се приискат!Чудесни са, Пепи! Поздрав от мен и да има за кого да ги правиш в повече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има желаещи, Сонче, лошото е, че им трябва повечко време. А почивен ден е един :)
      Поздрави и на теб :)

      Изтриване
  13. Всъщност Пепи, майка ти е напълно права. Правят се без мая, както и без вода. Използва се добре прокиснато кисело мляко. Аз за първи път правих, когато моята майка ме подсети да не хвърлям отворената и вече вкиснала кофичка с кисело мляко, а да я омеся с брашно и малко сол, да я разточа тънко, да натроша малко сиренце или изварка и да изпека на сач/тиган с мазнинка. Така че не пренебрегвай съветите, без да си ги опитала! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не пренебрегвам, защото съм опитвала :) прекалено дълго дори - баба ги правеше без мая; после и мама (едва след едни вити банички започна да прибавя по малко мая и точно затова казвам, че така ни харесват - по-крехки са). Но никога не са ги правили с каквото и да е мляко. Рецептата е загубила, или по-скоро размила своята автентичност отдавна, за да я търся някъде - това е начина, по който направени най-много се харесват и него предлагам. Виж, с прокиснало мляко ще пробвам непременно, тъй като знам, че то придава добър вкус на тестяните изделия.

      Изтриване
  14. Много обичам, лично не съм правила и то най-вече защото нямам къде да ги пека. Трябва да си взема сач или нещо подобно...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сач, Мари, сега ги продават навсякъде.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  15. Моята баба ги нарича рогатници. Любими са! Понякога в сместа добавя и бланширан и нарязан на ситно спанак :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувала съм го това име, но не знаех, че за тях се отнася.
      А спанак в сместа много ми харесва, това бих добавила с удоволствие :)

      Изтриване
  16. Отбелязано за направа...
    Всичко запаметено както си казала...
    Остава само да изпълня.

    ОтговорИзтриване
  17. От всички възможни начини за направа на гюзлеми, най-обичам Карловска луканка със червено вино! ,,КАБАРНЕ,,

    ОтговорИзтриване
  18. Гюзлемите са едно от най-вкусните неща, който майка ми прави много добре!
    Аз още не съм се пробвала, но и това може да стане някой ден. ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и трябва :) Мама не винаги е на разположение, пък и тя ще се радва, ако ти помага да ги правиш ти.

      Изтриване
  19. За съжаление моята мама живее много далеч от мен и трябва сама да се спрявам с всичко. Но пък с огромно удоволствие се връщам в родния дом и хапвам от нейните гюзлеми. :-)
    Може би някой ден и аз ще опитам, само дето мойте канибали са малко по-капризни! ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото не познаваш моите :) отдалеч е лесно, но мога да ти кажа, че от всичко, публикувано в блога (над 650 бройки) да има 10, които се ядат от всичките ми трима. Все ще има някой, който да се разграничи :)
      Но се свиква.

      Изтриване
    2. :-)
      Така е. А моето мало дяволче не можем да изброим само на двете ръце нещата, които яде! Ех правим ги 10, но като броим колко различни видове паста яде! :-D )
      Затова и се ограничавам и не готвя много различни неща, после трябва мама да си го яде. ;-)

      Изтриване
    3. аз разточвам тестото на кора / не толкова тънка/, поръсвам със сирене,
      прехлупвам я, отново сирене, прехлупвам и с точилката леко разточвам, режа с нож, както ми дойде, и ПЪРЖА в горещо олио

      Изтриване
    4. Да ви е сладко, щом така ги харесвате. Признавам си, че не бих пържила (колкото и да и тестото ще поеме още мазнина), не бих и яла пържена гюзлема - толкова е вкусна печена на сач, а пържено достатъчно ядем.

      Изтриване
  20. Съгласна съм, печенето на сач е незаменимо!!!
    А Българина по принцип яде много пържено, а това е много вредно, аз почти не пържа вече, ама си фурна, има тенджери под налягане, понякога само леко задушаване на зеленчуци, но с капак, това е.
    Поне засега това дава добри резултати и не ми хлопа сърцето. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бива да се прекалява с каквото и да е :) това е истината

      Изтриване
  21. Страхотна рецепта,всичко изчезна за минути от масата...Мисля,че и на тиган са страхотни.Поздарави на Дари и голямо благодаря за уникалните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като няма сач и на тиган са хубави :)
      Всъщност кое Дари да поздравя? Нямаме такава в къщи и родата :)

      Изтриване
  22. Благодаря, Пепчо! За първи път попаднах на тоята рецепта миналата пролет,изпробвах и се получиха прекрасни " гюзлеменца". Това се превина в любима закука на цялото ми семейство и благодарение на тях 3 годишния ми син прояде сирене. А за разлика от повечето момичета, с кометари тук, аз ги приготвям и на моята майка :-) Поздрави, Ели

    ОтговорИзтриване
  23. Поздрави и на теб, Ели :) Много се радвам, че ги е харесало детенцето и имате напредък с яденето на сирене :) А това ,че ти ги приготвяш за твоята майка, както сигурно и други вкусотии още повече ме радва :) Прекрасна дъщеря има майка ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря за сполучливата рецепта,мнооого вкусни станаха.

    ОтговорИзтриване
  25. Метален сач ок ли е ? Или са правени на глинен ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Металния го ползвах като тиган с дебело дъно просто :) Глинен е сача.

      Изтриване
  26. Майка Ви е права за маята! Никога и за нищо нашите баби и майки не използваха мая. Гюзлеметата, при нас се наричаха катмери и се правиха без мая. Хлябът се правеше с квас, който се държеше в брашното. Тогава нямаше хладилници.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...