3 юни 2013 г.
Гюзлеми
Ей това ми е най-любимия детски спомен, по повод една игра в Гответе с мен, където скоро писахме кой с какво си спомня абитуриентския бал. Много преди него и малко след него това беше закуската, обяда или вечерята, която хапвах съвсем доброволно. Лесни за правене, простичко тесто, но все пак си искат час и половина - два време - следователно не са за делник а за празник (ако няма кой друг да ги направи).Но пък ароматните, печени на сач банички си заслужават всяка минута от труда.
Тук имаме малко разногласия с мама, която твърди, че са се правели без набухвател (мая), но като знам, че баницата с домашно точени кори, без набухвател не ми е сред любимите, стигнахме до споразумение, че мая (малко) трябва да има, за да бъдат по-меки и крехки (иначе се очаква да бъдат по-жилави). Масло или мас е право на личен избор при намазването им .
Продукти за тестото:
~ 450 мл. вода
1/2 кубче мая (20гр.)
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
~ 1 кг. брашно и още малко за точенето
сирене и олио за пълнежа
масло за намазване
Приготвяне:
* Пресятото брашно се поставя в дълбока купа.
* Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета и олиото и топлата вода. Прибавя се маята.
* Разбърква се, докато стане гъста, лепкава топка, след което се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.
* Оставя се за 30-40 мин. на топло място и покрито.
* Разделя се на 10-12 топки.
* Всяка се разточва на тънка кора (е, не чак толкова, че вестник да четем през нея, но все пак - тънка трябва да бъде)
* Всяка кора се намазва с 1-2 лъжици олио, поръсва със сирене и и завива от четирите страни, така че да се получи квадрат.
* Приготвените квадрати се отделят встрани на хартия или кърпа и едва, когато всички са готови се пекат. ( тъй като са набрашнени, те не залепват, а за да не съхват е хубаво да се покрият със свежо фолио или влажна кърпа).
* Когато всички са готови се загрява сача на котлон или огън (или дебел тиган с незалепващо покритие, но пак да кажа, че печени на сач не могат да се сравняват с тези на тигана )
* Намазват се от едната страна с разтопеното масло и поставят да се пекат на сача (котлона или огъня да бъдат силни). Малко преди да се обърнат се намазват и от горната страна и тогава се обръщат и изпичат и от нея.
* Изваждат се и отново покриват с кърпа - поне за 10-на мин., преди да им отдаде човек заслуженото внимание с чаша айран или пък с няколко резена сладък домат ( по мой вкус :))
Хубава, слънчева и спорна седмица!
А който реши да ги направи - да му е сладко!
ПП: И приготвени с останали ми разточени кори, приготвени за тиквеник, съхранявани 10 дни в хладилник.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотно предложение, непременно ще го пробвам, защото никога не съм правила! С пожелания за хубав понеделник, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика :) Спорна и хубава и на теб да е седмицата!
ИзтриванеЧуднички са станали, Пепи! И аз много ги обичам:)
ОтговорИзтриванеследващия път сбирка на гюзлеми :) да си ги опитваме :)
ИзтриванеПепи, изглеждат страшно апетитни. С удоволствие бих си похапвала и аз в добавка с малко сиренце - и за закуска, че и за друго ядене.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Те имат достатъчно сиренце вътре, Гери :) И наистина стават за ядене по всяко време - от закуска, до вечеря :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица на теб!
Чак тук ми замириса,Пепи!Чудни са!Блазе ти,добре сте оползотворили престоя при мама,много,много вкусно е пак!
ОтговорИзтриванеСърдечна и топла прегръдка от мен!
о да, :) от кога се каня да ги направя там на истински огън :) че да замирише и на опушенко. Ама много ползотворно ми беше това гостуване този път, Роси :))
ИзтриванеГуш и от мен!
Никога не съм правила гюзлеми , май е време да опитам ...а това с домата е и по мой вкус:) !
ОтговорИзтриванеХубава седмица и за теб , дано да е слънчева поне при вас !
Крайно променливо е и при нас времето, Ванче :)
ИзтриванеВчера не можахме и меда да извадим, заради него.
Опитай да направиш :) ако се сетиш, но и дозата намали. Ще добавя горе - ако остане от тестото, много е хубаво и за мекици.
Поздрави и на теб!
Прекрасни са, Пепи! Искам да взема всичките, истински неустоими са! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица и прекрасен юни! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви, дръпни си едничка, с удоволствие ще те почерпя :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб да бъде!
Пепииии... изглеждат умопомрачително вкусно! :Р
ОтговорИзтриванеЗапрятай ръкавите, Вили и замеси тесто за няколко бройки :)
ИзтриванеПепи, чудесни са!
ОтговорИзтриванеИ откога отлежават в списъка....
Поздрави и усмихната да е!
Не чакай, Дани, губиш :)
ИзтриванеПосле тестото става и за пица, ако ти е много и аз тук май все така ги правя, когато сме тримата само - няколко гюзлеми и една тава с пица.
Е, Пепи, майсторка си ти! Няма как да ги подмина.Изглеждат толкова апетитно,че ми се иска поне една да се телепортира утре за закуска!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ та не измислиха телепортацията, Таня! Ако знаеш от кога я чакам и аз :)
ИзтриванеЗа мен две, моля!
ОтговорИзтриванеза теб - винаги :)
ИзтриванеОоо Пепи върна ме много години назад. Обичам тази закуска. Моята баба ги приготвяше винаги когато се събирахме цялата фамилия по празници. Печеше ги на сач и бяха невероятно вкусни.
ОтговорИзтриванеАз съм пробвала с кори за баница, но не се получават така добре. Непременно ще опитам твоята рецепта. Благодаря, че сподели!
И аз пробвах с кори, Диде, но е различно. Първо корите не са толкова влажни, колкото тези - в момента разточени.
ИзтриванеО, Пепи, по средата на седмицата такива рецепти ме разконцентрират :)) Обожавам банички на сач, а твоите гюзлеми ще опитам неделно (дано е хубаво времето, че да загрея сача на двора). Поздрави и прегръдки от мен! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЩе случиш с време, Снежи, ето извалява се тия дни :) много дъжд, кой ти очаква през юни?!
ИзтриванеЩе се радвам да ти харесат, пък виж, пробвай и без мая - може така да ти харесат повече :)
Ох, повече от прекрасно! съвсем съзнателно отлагах момента , в който да прочета рецептата, защото знам , ще ми се приискат!Чудесни са, Пепи! Поздрав от мен и да има за кого да ги правиш в повече!
ОтговорИзтриванеИма желаещи, Сонче, лошото е, че им трябва повечко време. А почивен ден е един :)
ИзтриванеПоздрави и на теб :)
Всъщност Пепи, майка ти е напълно права. Правят се без мая, както и без вода. Използва се добре прокиснато кисело мляко. Аз за първи път правих, когато моята майка ме подсети да не хвърлям отворената и вече вкиснала кофичка с кисело мляко, а да я омеся с брашно и малко сол, да я разточа тънко, да натроша малко сиренце или изварка и да изпека на сач/тиган с мазнинка. Така че не пренебрегвай съветите, без да си ги опитала! :)
ОтговорИзтриванеНе пренебрегвам, защото съм опитвала :) прекалено дълго дори - баба ги правеше без мая; после и мама (едва след едни вити банички започна да прибавя по малко мая и точно затова казвам, че така ни харесват - по-крехки са). Но никога не са ги правили с каквото и да е мляко. Рецептата е загубила, или по-скоро размила своята автентичност отдавна, за да я търся някъде - това е начина, по който направени най-много се харесват и него предлагам. Виж, с прокиснало мляко ще пробвам непременно, тъй като знам, че то придава добър вкус на тестяните изделия.
ИзтриванеМного обичам, лично не съм правила и то най-вече защото нямам къде да ги пека. Трябва да си взема сач или нещо подобно...Поздрави!
ОтговорИзтриванеСач, Мари, сега ги продават навсякъде.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Моята баба ги нарича рогатници. Любими са! Понякога в сместа добавя и бланширан и нарязан на ситно спанак :)
ОтговорИзтриванеЧувала съм го това име, но не знаех, че за тях се отнася.
ИзтриванеА спанак в сместа много ми харесва, това бих добавила с удоволствие :)
Отбелязано за направа...
ОтговорИзтриванеВсичко запаметено както си казала...
Остава само да изпълня.
Само да не препълниш харда :)
ИзтриванеОт всички възможни начини за направа на гюзлеми, най-обичам Карловска луканка със червено вино! ,,КАБАРНЕ,,
ОтговорИзтриванеНаздраве да е :)
ИзтриванеГюзлемите са едно от най-вкусните неща, който майка ми прави много добре!
ОтговорИзтриванеАз още не съм се пробвала, но и това може да стане някой ден. ;-)
Може и трябва :) Мама не винаги е на разположение, пък и тя ще се радва, ако ти помага да ги правиш ти.
ИзтриванеЗа съжаление моята мама живее много далеч от мен и трябва сама да се спрявам с всичко. Но пък с огромно удоволствие се връщам в родния дом и хапвам от нейните гюзлеми. :-)
ОтговорИзтриванеМоже би някой ден и аз ще опитам, само дето мойте канибали са малко по-капризни! ;-)
Защото не познаваш моите :) отдалеч е лесно, но мога да ти кажа, че от всичко, публикувано в блога (над 650 бройки) да има 10, които се ядат от всичките ми трима. Все ще има някой, който да се разграничи :)
ИзтриванеНо се свиква.
:-)
ИзтриванеТака е. А моето мало дяволче не можем да изброим само на двете ръце нещата, които яде! Ех правим ги 10, но като броим колко различни видове паста яде! :-D )
Затова и се ограничавам и не готвя много различни неща, после трябва мама да си го яде. ;-)
аз разточвам тестото на кора / не толкова тънка/, поръсвам със сирене,
Изтриванепрехлупвам я, отново сирене, прехлупвам и с точилката леко разточвам, режа с нож, както ми дойде, и ПЪРЖА в горещо олио
Да ви е сладко, щом така ги харесвате. Признавам си, че не бих пържила (колкото и да и тестото ще поеме още мазнина), не бих и яла пържена гюзлема - толкова е вкусна печена на сач, а пържено достатъчно ядем.
ИзтриванеСъгласна съм, печенето на сач е незаменимо!!!
ОтговорИзтриванеА Българина по принцип яде много пържено, а това е много вредно, аз почти не пържа вече, ама си фурна, има тенджери под налягане, понякога само леко задушаване на зеленчуци, но с капак, това е.
Поне засега това дава добри резултати и не ми хлопа сърцето. :-)
Не бива да се прекалява с каквото и да е :) това е истината
ИзтриванеСтрахотна рецепта,всичко изчезна за минути от масата...Мисля,че и на тиган са страхотни.Поздарави на Дари и голямо благодаря за уникалните рецепти!
ОтговорИзтриванеКато няма сач и на тиган са хубави :)
ИзтриванеВсъщност кое Дари да поздравя? Нямаме такава в къщи и родата :)
Благодаря, Пепчо! За първи път попаднах на тоята рецепта миналата пролет,изпробвах и се получиха прекрасни " гюзлеменца". Това се превина в любима закука на цялото ми семейство и благодарение на тях 3 годишния ми син прояде сирене. А за разлика от повечето момичета, с кометари тук, аз ги приготвям и на моята майка :-) Поздрави, Ели
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Ели :) Много се радвам, че ги е харесало детенцето и имате напредък с яденето на сирене :) А това ,че ти ги приготвяш за твоята майка, както сигурно и други вкусотии още повече ме радва :) Прекрасна дъщеря има майка ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за сполучливата рецепта,мнооого вкусни станаха.
ОтговорИзтриванеСладко Да Ви е, Галя! Много се радвам!
ИзтриванеМетален сач ок ли е ? Или са правени на глинен ?
ОтговорИзтриванеМеталния го ползвах като тиган с дебело дъно просто :) Глинен е сача.
ИзтриванеМайка Ви е права за маята! Никога и за нищо нашите баби и майки не използваха мая. Гюзлеметата, при нас се наричаха катмери и се правиха без мая. Хлябът се правеше с квас, който се държеше в брашното. Тогава нямаше хладилници.
ОтговорИзтриване