След бързи млечни десерти, това беше първото име за публикация на тия печени меса, за които се сетих
За мен това са бързо приготвени ястия, особено за лятото, когато не е особено приятно да се върти човек около печката. Поради малкия размер на пликовете за печене, гарнитурата се пече отделно :) но и картофите, и месото се приготвят от предната вечер, или сутринта преди работа, а вечер - само се поставят във фурната и докато си отпочива човек на хладничко и освежи, вечерята е готова. Всъщност може и заедно да се изпекат, но така за мен става задушено, вместо печено месо с приятен тен
Ако сутрин човек стане 10-15 мин. преди режима си :) може да приготви всичко това и постави пликовете с продуктите в крок-пота (месото може и да не е в плик, но картофите там ги правя само в плика и съм много доволна от резултата вече), да му зададе 6 часа готвене и да е сигурен, че като се прибере вечерята ще бъде готова. Е, за целта трябва да си има и бавноготвещия Крок-пот. Като това агнешко печено.
Най-скоростния вариант за готвене в плик е: месото се поръсва с подправки→ поставя в плика за печене →поставя се във фурната да се пече, докато се приготви и гарнитурата в плик. На нея така или иначе и трябва по-малко време за печене.
За 4 порции:
около 1.2 -1.5 кг. месо (пиле на порции, бутчета; свинско, агнешко или друго месо- ако е цяло парчето, остава по-сочно. Хубавото е, че в пликовете за печене крехко и сочно се получава всяко парче месо, независимо дали е контрафиле или някакви гърди.
подправки по желание:
за пилешко и заешко- сол, по 1 ч.л. червен и черен пипер, чесън - гранули, на прах, или нарязани скилидки; 2-3 с.л. олио. Понякога мащерка.
за свинското - сол, кимион, черен пипер, 1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 с.л. барбекю сос или кетчуп; салвия - защото имам :)
за агнешкото - тук ги пише,
И независимо какво е месото - 60 до 80 мл. бяло вино или вода в плика.
"гарнитурата": около килограм едро-нарязани картофи (малки - цели), ( дребни моркови и домати по желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма - лъжица вегета, или кубче бульон с вода.
Приготвяне:
Месото: подсушава се с кърпа или кухненска хартия, поръсват и втриват се подправките; поставя се в плика така, че да не бъде на купчина, а на един ред :), прибавят се течностите, завързва се плика и пече на 220*, докато заври течността вътре. След това градусите се намаляват на 170-160 . За пилешко месо - достатъчни са 50-60 мин.; за свинско и останалите меса - от час до час и половина. Ако има листа салвия - поставям ги цели върху месото.
Картофите: почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин.
И за да не ми остават продуктите задушени, когато са готови, изваждам тавата ( тавата на фурната събира два пълни пакета), увеличавам градусите на 220* и с ножица внимателно (заради парата) изрязвам горната част на плика. Поставям тавата по средата на фурната и оставям за 5-7 мин. да се запече. Обикновено са достатъчни.
Не дупча пликовете. Но понякога ползвам по два за месото, особено ако има кокал - нещо като застраховка да не ги спукам :)
Тук обаче месото е без сос. Ако искам да бъде със сос, слагам повече (около 200мл) течност и задължително два плика. Когато е готово месото, срязвам ъгълчето първо и отцеждам бульона в друг съд, където го сгъстявам с лъжица царевично нишесте. И пак срязвам пликовете, за да се запече месото. Или прехвърля цялото съдържание на плика в тава, прибавя размитото с малко вода нишесте и върна във фурната, където докато месото се запече соса се е сгъстил.
Добре, че ми припомни:) Стоят си нейде забравени моите пликове:)Чудни ястия са станали!
ОтговорИзтриванеВади ги :) и е по-чисто в тях :)
ИзтриванеСтрашен пост! Ужасно практичен, стегнат и без излишности. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) макар според мен да стана подробен пак :)
ИзтриванеПепи, много си е добре и най-вече за хора като мен, които не са все още на "ти" с приготвянето на месо. Така че благодаря на теб за старанието и на девойчето, което те е подтикнало да създадеш публикацията. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Еее, Гери, ти ме радваш, че ще бъде полезна публикацията някому!
ИзтриванеХубав ден и на теб :)
Ааа,има и големи пликове,Пепи.Аз даже по грешка съм взела цял пакет,като за пуйка са.И са ми неудобни де,защото няма какво толкова голямо да пека в тях,та ги режа и отиват зян.
ОтговорИзтриванеИначе безспорно си е бързо,лесно,вкусно,крехко и много сочно всичко в тях.
Улавям се,че все по-рядко ги ползвам,а трябва,така че благодаря за подсещането,другарче мило!
А порциите ти са без забележка-хем големки,хем с какъв тен е месцето,мммм!Приказка!
Хубав четвъртък да ти е! :)
Не съм намирала тук, Роси, дори вчера като купувах нов пакет питах, но ми казаха ,че само такъв размер има.
ИзтриванеЕй тук, в един магазин, гледам ръкав за печене, но ми се вижда доста по-тънък и ме притеснява това. Да взема да купя от него, че в събота го затварят :)) и да пробвам. А ти ако се сетиш - снимай пакета и ми прати снимка, моля :)
Хубав и прохладен ден и на теб да е!
Пиши , пиши ...щото аз никога не съм пекла месо в плик , а за гарнитура не съм и помисляла :( ...право е девойчето , да е живо и здраво , че някои не знаят как :) !
ОтговорИзтриванеРебърцата изглеждат чудно , ама и картофките не отстъпват !
Хубав следобед , Пепи !
А то девойчето къде 35 :) ама нищо, ще и кажа да почерпи.
ИзтриванеБлагодаря, Ванче, хубав и на теб ден да е!
Права си е девойката - точно така някой може да не знае как се прави! Всеки си има свой начин на печене, придобит от опита и е хубаво да се сподели! Пък има начинаещи кулинари !
ОтговорИзтриванеГотвили сме едновременно в пликове. Тук е мястото да ти благодаря за коментара към "Запечена риба в плик, със зеленчуци и сметана". Не знам защо го имам в пощата си, а в блога - не ?! Случва ми се за втори път (:
Прегръдки!
Да, Инче, видях ти рибката и само риба не съм правила в плик за печене. Но пък тя нали е по-нежна, правя я в хартия.
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
А бе и аз правя месо в плик, но като гледам твойто по-вкусно ми изглежда :). Ах, Пепи, как им докарваш тази карамелизация така апетитна :) Тази първата снимка направо...ще я изям.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
поговорката за чуждата кокошка, нали, Снежи :)
ИзтриванеСнежи, като се намаже с подправките (и сосовете) те остават по месото, не се размиват - виното е съвсем малко; няма други продукти.. и се получава така запечено, с коричка.
Поздрави и на теб и хубави почивни дни!
Знаеш ли, Пепи, винаги съм "За" с две ръце, за записването на тези рецепти в блоговете. Много полезна публикация е тази и със сигурност има много хора, които не са се сещали да го направят. А лятото наистина е сезон, в който не се въртим много около фурната, но пък обичаме да хапваме нещо вкусно. Страхотни месца си сготвила и благодаря, че отдели време да запишеш рецептите. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеДобре, КАте :) ще трябва да се съглася с теб.
ИзтриванеБлагодаря ти много и хубави, слънчеви и много хубави приятни почивни дни на теб!
Много практично, полезно, апетитно -
ОтговорИзтриванекато по учебник, или като за учебник...
поздравления, Пепи!
Хубави, усмихнати и приятни почивни дни, Диана
или като за начинаещи в кухнята :) Важно е, че може да бъде полездно на няого, Дианка.
ИзтриванеПоздрави и хубаво лято и на теб!
Въпреки, че часът за вечеря отдавна отмина и съм сита, тези меса, с перфектен загар и в компанията на картофки са в състояние още дълго време да ме държат пред монитора, Пепи! Умееш да приготвяш месо, и то как само... Прекрасно утре ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЕви, аз колкото пъти ги видя, ми се иска да стана и да сложа нещо да се пече там...
ИзтриванеБлагодаря ти, хубави почивни дни на теб!
Пепи, честит имен ден! Пожелавам ти с радост и усмивка да носиш името си, от здраве и късмет да не се отърваш! Весел празник! А за месцето- с идеален загар в компанията на картофките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика :) Жива и здрава да си!
ИзтриванеИ пак съм аз, Пепи, този път с поздравления за твоя имен ден:)
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве,
успехи и вдъхновение, сбъднати мечти, много радост и щастие, Диана
Малко късничко, но :) сърдечно благодаря, Диди!
ИзтриванеУау, каква коричка само... то да му се прииска на човек да хване мръвката с две ръце и да отхапе яко :))
ОтговорИзтриванеСлънчева юлска сряда, Пепи :)
Мерси, Инче :)
ИзтриванеКоричката е в небитието вече, знаеш :)
надупчих плика ,ще стане ли месото
ОтговорИзтриванеНе знам :) гледай да не остане без сос вътре. Не ги дупча
ИзтриванеЗа именния ден на мъжът ми отново имам поръчка за тази рецепта.Бърза,вкусна и добре изглеждаща -за празници и делници. Благодаря за съветите, полезни са за съвременната домакиня.Весели празници и Честита Коледа:))
ОтговорИзтриванеМоля :) Съвременните домакини в повечето случаи сме и работещи жени :) Трябва да се организираме и намалим до приемливо времето в кухнята :) И ние сме хора, да си се видим с децата и мъжа :)
ИзтриванеВесели празници!