27 юни 2013 г.

Бързи месни основни :)))) или печено месо в плик

     
     След бързи млечни десерти, това беше първото име за публикация на тия печени меса, за които се сетих :smile1: . И честно казано, не бих им отделяла  време за публикаци, ако една девойка упорито не ми повтаря, че точно така някой може да не знае как се прави. 
За мен това са бързо приготвени ястия, особено за лятото, когато не е особено приятно да се върти човек около печката.  Поради малкия размер на пликовете за печене, гарнитурата се пече отделно :) но и картофите, и месото се приготвят от предната вечер, или сутринта преди работа, а вечер - само се поставят във фурната и докато си отпочива човек на хладничко и освежи, вечерята е готова.  Всъщност може и заедно да се изпекат, но така за мен става задушено, вместо печено месо с приятен тен :smile1: карамелизация, да го кажем.
     Ако сутрин човек стане 10-15 мин. преди режима си :) може да приготви всичко това и постави пликовете с продуктите в крок-пота (месото може и да не е в плик, но картофите там ги правя само в плика и съм много доволна от резултата вече), да му зададе  6 часа готвене и да е сигурен, че като се прибере вечерята ще бъде готова. Е, за целта трябва да си има и бавноготвещия Крок-пот.   Като  това агнешко печено.
     Най-скоростния вариант за готвене в плик е: месото  се  поръсва с подправки поставя в плика за печене поставя се във фурната да се пече, докато се приготви и гарнитурата в плик. На нея така или иначе и трябва по-малко време за печене. 

И ако все още на някого му трябва рецепта и начин на приготвяне, ето ги:


За 4 порции:
около 1.2 -1.5 кг. месо  (пиле на порции, бутчета; свинско, агнешко  или друго месо- ако е цяло парчето, остава по-сочно. Хубавото е, че в пликовете за печене крехко и сочно се получава всяко парче месо, независимо дали е контрафиле или някакви гърди.


подправки по желание: 
за пилешко и заешко- сол, по 1 ч.л. червен и черен пипер, чесън - гранули, на прах, или нарязани скилидки; 2-3 с.л. олио. Понякога мащерка.
за свинското - сол, кимион, черен пипер,  1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 с.л. барбекю сос или кетчуп; салвия - защото имам :)
за агнешкото - тук ги пише, 
 
И независимо какво е месото - 60 до 80 мл. бяло вино или вода в плика.

"гарнитурата":  около килограм  едро-нарязани картофи (малки - цели),  ( дребни моркови и домати по  желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма -  лъжица вегета, или кубче бульон с вода. 

Приготвяне: 

Месото: подсушава се с кърпа или кухненска хартия, поръсват и втриват се подправките; поставя се в плика така, че да не бъде на купчина, а на един ред :), прибавят се течностите, завързва се плика и пече на 220*, докато заври течността вътре. След това градусите се намаляват на  170-160 . За пилешко месо - достатъчни са 50-60 мин.; за свинско и останалите меса - от час до час и половина.  Ако има листа салвия - поставям ги цели върху месото.

Картофите: почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин. 

И за да не ми остават продуктите  задушени, когато са готови, изваждам тавата ( тавата на фурната събира два пълни пакета), увеличавам градусите на 220* и с ножица внимателно (заради парата) изрязвам горната част на  плика. Поставям тавата  по средата на фурната и оставям за 5-7 мин. да се запече. Обикновено са достатъчни. 

Не дупча пликовете. Но понякога ползвам по два за месото, особено ако има кокал - нещо като застраховка да не ги спукам :)
Тук обаче месото е без сос.  Ако искам да бъде със сос, слагам повече (около 200мл) течност и задължително два плика. Когато е готово месото, срязвам ъгълчето първо и отцеждам бульона в друг съд, където го сгъстявам с лъжица царевично нишесте. И пак срязвам пликовете, за да се запече месото.   Или прехвърля цялото съдържание на плика в тава, прибавя размитото с малко вода нишесте  и върна във фурната, където докато месото се запече соса се е сгъстил. 

slap невероятно е колко изписах за едно месо, което за 5 мин. бих поставила в плика и във фурната..........


30 коментара:

  1. Добре, че ми припомни:) Стоят си нейде забравени моите пликове:)Чудни ястия са станали!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшен пост! Ужасно практичен, стегнат и без излишности. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) макар според мен да стана подробен пак :)

      Изтриване
  3. Пепи, много си е добре и най-вече за хора като мен, които не са все още на "ти" с приготвянето на месо. Така че благодаря на теб за старанието и на девойчето, което те е подтикнало да създадеш публикацията. :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Гери, ти ме радваш, че ще бъде полезна публикацията някому!
      Хубав ден и на теб :)

      Изтриване
  4. Ааа,има и големи пликове,Пепи.Аз даже по грешка съм взела цял пакет,като за пуйка са.И са ми неудобни де,защото няма какво толкова голямо да пека в тях,та ги режа и отиват зян.
    Иначе безспорно си е бързо,лесно,вкусно,крехко и много сочно всичко в тях.
    Улавям се,че все по-рядко ги ползвам,а трябва,така че благодаря за подсещането,другарче мило!
    А порциите ти са без забележка-хем големки,хем с какъв тен е месцето,мммм!Приказка!
    Хубав четвъртък да ти е! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм намирала тук, Роси, дори вчера като купувах нов пакет питах, но ми казаха ,че само такъв размер има.
      Ей тук, в един магазин, гледам ръкав за печене, но ми се вижда доста по-тънък и ме притеснява това. Да взема да купя от него, че в събота го затварят :)) и да пробвам. А ти ако се сетиш - снимай пакета и ми прати снимка, моля :)
      Хубав и прохладен ден и на теб да е!

      Изтриване
  5. Пиши , пиши ...щото аз никога не съм пекла месо в плик , а за гарнитура не съм и помисляла :( ...право е девойчето , да е живо и здраво , че някои не знаят как :) !
    Ребърцата изглеждат чудно , ама и картофките не отстъпват !
    Хубав следобед , Пепи !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А то девойчето къде 35 :) ама нищо, ще и кажа да почерпи.
      Благодаря, Ванче, хубав и на теб ден да е!

      Изтриване
  6. Права си е девойката - точно така някой може да не знае как се прави! Всеки си има свой начин на печене, придобит от опита и е хубаво да се сподели! Пък има начинаещи кулинари !
    Готвили сме едновременно в пликове. Тук е мястото да ти благодаря за коментара към "Запечена риба в плик, със зеленчуци и сметана". Не знам защо го имам в пощата си, а в блога - не ?! Случва ми се за втори път (:
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Инче, видях ти рибката и само риба не съм правила в плик за печене. Но пък тя нали е по-нежна, правя я в хартия.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. А бе и аз правя месо в плик, но като гледам твойто по-вкусно ми изглежда :). Ах, Пепи, как им докарваш тази карамелизация така апетитна :) Тази първата снимка направо...ще я изям.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. поговорката за чуждата кокошка, нали, Снежи :)
      Снежи, като се намаже с подправките (и сосовете) те остават по месото, не се размиват - виното е съвсем малко; няма други продукти.. и се получава така запечено, с коричка.
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Знаеш ли, Пепи, винаги съм "За" с две ръце, за записването на тези рецепти в блоговете. Много полезна публикация е тази и със сигурност има много хора, които не са се сещали да го направят. А лятото наистина е сезон, в който не се въртим много около фурната, но пък обичаме да хапваме нещо вкусно. Страхотни месца си сготвила и благодаря, че отдели време да запишеш рецептите. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, КАте :) ще трябва да се съглася с теб.
      Благодаря ти много и хубави, слънчеви и много хубави приятни почивни дни на теб!

      Изтриване
  9. Много практично, полезно, апетитно -
    като по учебник, или като за учебник...
    поздравления, Пепи!
    Хубави, усмихнати и приятни почивни дни, Диана


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. или като за начинаещи в кухнята :) Важно е, че може да бъде полездно на няого, Дианка.
      Поздрави и хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  10. Въпреки, че часът за вечеря отдавна отмина и съм сита, тези меса, с перфектен загар и в компанията на картофки са в състояние още дълго време да ме държат пред монитора, Пепи! Умееш да приготвяш месо, и то как само... Прекрасно утре ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, аз колкото пъти ги видя, ми се иска да стана и да сложа нещо да се пече там...
      Благодаря ти, хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  11. Пепи, честит имен ден! Пожелавам ти с радост и усмивка да носиш името си, от здраве и късмет да не се отърваш! Весел празник! А за месцето- с идеален загар в компанията на картофките!

    ОтговорИзтриване
  12. И пак съм аз, Пепи, този път с поздравления за твоя имен ден:)
    Сърдечни пожелания за здраве,
    успехи и вдъхновение, сбъднати мечти, много радост и щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко късничко, но :) сърдечно благодаря, Диди!

      Изтриване
  13. Уау, каква коричка само... то да му се прииска на човек да хване мръвката с две ръце и да отхапе яко :))

    Слънчева юлска сряда, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Инче :)
      Коричката е в небитието вече, знаеш :)

      Изтриване
  14. надупчих плика ,ще стане ли месото

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам :) гледай да не остане без сос вътре. Не ги дупча

      Изтриване
  15. За именния ден на мъжът ми отново имам поръчка за тази рецепта.Бърза,вкусна и добре изглеждаща -за празници и делници. Благодаря за съветите, полезни са за съвременната домакиня.Весели празници и Честита Коледа:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Съвременните домакини в повечето случаи сме и работещи жени :) Трябва да се организираме и намалим до приемливо времето в кухнята :) И ние сме хора, да си се видим с децата и мъжа :)
      Весели празници!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...