21 август 2010 г.

Пилешка кавърма

Кавърмата с месо е от "манджите", дето сами се готвят и чиято рецепта е като разказване на вицове - все някой се обажда и казва "А да, ама тоя аз го знам така" smile1 Което за кавърмата е съвсем разбираемо, защото всеки я готви така, както му харесва - със или без запръжка, с любими подправки на вкус. Вкусна е както с пилешко, така и със свинско месо, у нас разликата е, че със свинското я правя в глинения гювеч - слагам всичко, запечатвам с фолио или тесто и забравям за 2-3 часа във фурната, а с пилешкото - колко му трябва на един бройлер - в тенджерата, доста по-бързо е.



Продукти за 5-6 порции:
около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)
200-250гр. гъби (те са от продуктите, които могат да бъдат пропуснати)
3-4 глави лук
60-80 мл олио/зехтин
1 чушка
малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)
1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
150 мл бяло вино
1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва

Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци , задушава 5-6 мин. в олиото.
* Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)
* Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.
* exclaim месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.
* Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре- много красиво е да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и поръси със ситно нарязания магданоз.
Друг не по-малко ефектен начин е да се сервира в омлет - по възможност тъничък, за да не стане много тежко.
И още един - когато месото омекне се разпределя в гювечета, които могат да запазят топло ястието докато бъде сервирано.

И последен - за радост на семейството - без гарнитура, само кавърма smile1


25 коментара:

  1. Хм, Пепи :) наистина всеки си има рецепта за кавърма. При нас баща ми й е майстора :) По нашия край се прави с праз и сухи чушки, а най-лютите традиционалисти и със свинска мас, и си е типично зимно ястие... тате я прави и с пилешко за капризния ми брат ;) Ще му покажа твоята рецепта (яко не я е видял вече ;-)
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо,
    обожавам всякаква каварма :)
    А ти ни глезиш и предлагаш толкова начини за сервиране!
    И аз се присъединявам към "радостта на семейството":така най я харесвам!
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък този "виц" не го знам :))) Това ястие не присъства на нашата трапеза, но пък в заведения си поръчвам от него, стига да присъства в менюто и да ми се хапва нещо "нашенско".
    Много апетитно изглежда!
    Вкусна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, мили дами!
    Инче, пробвай в къщи, знаеш, че има разлика от домашно приготвената храна :)
    Дани,като по чудо този път има още :) Идваш ли?
    Зори, чакам рецептата със свинско и люти чушки (само Жул се дърпа на лютото, но ще свикне и тя :) Виж, маста ще я пропусна, че ни идва много .....

    ОтговорИзтриване
  5. Идваам, Пепче :)
    И ще ти донеса кори за медовик и готово дулсе де лече!
    Между другото има и магазин в София :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ама София далече :) А карамелени млека обожавам, хайде :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам пилешка кавърма, Пепи. Готви се лесно и става бързо. Благодаря, че ми напомни.

    ОтговорИзтриване
  8. Никак не обичам месо, но твоите предложения винаги успяват да ме изкушат. Кавърмата ти излгежда страхотно! Снимките ти са прекрасни.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Цвети :)
    Много ме се радвам, че ти харесва въпреки, че не обичаш месото :)
    Така е, Дани, бърза и лесно е :)

    ОтговорИзтриване
  10. Стана разкошно като вкус, благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  11. днес е студеничко и обядьт трябва да ни стопли ,почвам я тази прекрасна кавьрмичка - дано успея да я приготвя

    ОтговорИзтриване
  12. Стана много вкусна кавърма! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Да кажа и аз едно огромно благодаря за този вариант на рецептата. Сервирах с подложка от картофено пюре и чаша червено вино разбира се. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ехеее, не съм надвиквала тук скоро.
    Много се радвам, че сте харесали пилешкото, така приготвено.
    Благодаря ви, че се доверихте на рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Ще следя с интерес и ще се уча
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусно изглежда наистина. Хапвал съм няколко пъти, вкусно е наистина колкото изглежда, че е вкусно :) Леле какво казах и аз не знам направо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нищо де, важното е, да е вкусно!

      Изтриване
  17. Majat mi se vliubi v neq.Vinagi,kogato go popitam kakvo da sgotvq,mi kazva "Ot onazi vkusna kavarmi4ka" :)Blagodarq za receptata,strahotna e. Miroslava

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) радвам се, че я харесвате, Мирослава :)

      Изтриване
    2. Ау тази кавърма стана близко до божествена !!! Рецептата е разкошна. Отивам да сипвам на народа :-)

      Изтриване
  18. Утре ще я пробвам, изглежда прекрасно. Мисля да я разпределя в гювечета и да чукна по едно яйце отгоре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. добра идея, много добре върви кавърмата с чукнато яйце, или в омлет. ето тук съм я правила в омлет и в гювече
      Надявам се да споделиш дали ви е харесало :)

      Изтриване
    2. Стана прекрасна, благодаря за рецептата. Блога ви е чудесен, поздравления

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...