Страници

15 декември 2023 г.

Щолен сладки

 
       Щолен сладките са много модерни през последните години :-) малко по-късно навлязоха тук , но са доста по-удобни за хапване и подаряване от големите си братя - щолените. Доста време отлагах да ги правя, тъй Жул не харесва много сладкиши със стафиди и разни захаросани плодове, но няма как да не добавя нова рецепта за колекцията си Голямото коледно сладкоправене :-) и тази зима. Щоленът е маслен сладкиш, с много захаросани плодове и ядки, с много приятна текстура заради рикотата в него. Сладките са много подобни на тези мои маслени бисквитки с крема сирене , вкус, който много харесвам (и са с яйце и повече масло в тестото).  Всички маслени сладки, както знаете имат голяма трайност и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.  Ако не сте измислили какви сладки да приготвите :-) запрятайте ръкави и замесете тези - тестото се приготвя  за по-малко от 10 мин, оформят се лесно на топки, тъй като не лепне и се пекат за 20 мин. 


Продукти: 
300 г брашно
200 г рикота, или пълномаслена извара (ползвам крема сирене в пакетчета, което за мен си е пълномаслена извара)
150 г меко краве масло  
100 г захар
1/2 ч л есенция (лимон)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
малка щипка смлян кардамон
щипка сол

100 г белени бадеми
80 г сушени червени боровинки
80 г бели стафиди
80 г захаросани плодове
 
за топинга:
100 г краве масло
100 г пудра захар
1 лимонова ванилия

Приготвяне: 
* Бадемите, сушените боровинки  и стафидите се нарязват на ситно. 
* Маслото се разбива  със захарта и сиренето до пухкава смес.  С миксер :-) 
* Брашното се разбърква с бакпулвера, кардамона и солта.
* Добавя се към маслената смес на 2-3 пъти и разбърква добре с лъжица. 
* Прибавя се ванилията, нарязаните бадеми и сушени плодове и отново обърква добре. 
* Тестото се прибира в хладилник за около 1 час. 
* Фурната се загрява на 180*.
* От тестото се оформят топки - с големина на малко яйце :) или повече, но всички трябва да са приблизително еднакви, за да се изпекат равномерно. 
* Оформените топчета се поставят в тава, застлана с хартия за печене на около 1,5 см една от друга - не се надуват много.  
Пекат се около 25-30 мин  в загрятата  вече фурна - до съвсем леко зачервяване на сладките. 
* Изваждат се и оставят да се охладят. 
Маслото за топинга се разтопява в тясна и дълбока купичка. 
* Пудрата захар се смесва с ваниловата.
* Всяка сладка се потопява в маслото, а след това овалва в пудрата захар.
Оставят се да се охладят напълно, преди да се приберат. Както всички коледни сладки и тези съхранявам в кутия с капак.
От престояването пудрата захар се поема от сладките. Ако искате преди да ги сложите на масата, или подарите може отново да оваляте в пудра захар, но така стават прекалено сладки.

От същото тесто може да оформите голям щолен, но времето за печене ще бъде по-дълго - най-точна е пробата с дървено шишче. 


14 декември 2023 г.

Печени ябълки

 

       Знаете, че в края на лятото много често правих печени сини сливи със синьо сирене и ядки Предястие, или десерт - важното е, че печените плодове не изискват много внимание и обикаляне около печката. Тук съм добавила и круши във вино със сирена , както и нектарини, от които е  видна любовта ми към съчетанието на плодове и сирене. Този път ябълките са без сирене :-) защото с тези канела и кардамон са си за десерт.  А тук е рецептата за още едни печени ябълки - Бон фам , които са печени цели, със сладко и масло, върху кръгче хляб по Жак Пепен. 

Продуктите са: 
ябълки (какъвто сорт обичате, аз харесвам кисели, авджи Стоев сладки, затова ползвам и от двата вида)
масло 
кафява захар 
1 пръчка канела (или на прах  )
2-3 зърна кардамон (не са фатални, ако нямате, но придават различен аромат)
бяло вино 

ядки - смлени орехи, лешници, бадеми ( и бланширани)

Приготвяне
* Ябълките се измиват и срязват на две. 
* Почистват се от  семената и дръжките. 
* В получените ямички се поставят малко смлени ядки, поръсват се със захарта (ако са кисел сорт) и поставя по парче масло. 
* В тавата се наливат равни количества вино и вода - общото количество трябва да бъде не повече от 1см. на дъното на тавата (при мен е по 80 мл) и поставят канелата и зърната кориандър. Ако канелата е на прах се поръсва на ябълките. 
* Пекат се в загрята на 180* фурна, в долната и част,  за около 20 мин. - докато леко омекнат. 
* Тавата се изважда, поръсват се бланшираните бадеми и връща във фурната за още 6-7 мин, докато и те леко се зачервят. 
* Сервират се с по 1-2 лъжици от получения сос, или с топка сладолед, или сметана, ако ви се намират :-) или се сетите, преди да ги хапнете топли-топли. 

Заедно  със срязаните ябълки, в тавата  слагам и по няколко цели, почистени от семената и с ядки и масло в отвора. 
По-горе писах тавата да се сложи в долната част на фурната  :smile1: защото в средната и част ставата една идея по-препечени, като тези долу. 


10 декември 2023 г.

Скариди каджун

 
       Това са последния вид от любимите ми скариди :-) които открих със студената бадемова супа Ахо Бланко. Казвам си, че са богати на протеини и трябва да ги хапваме от време на време  :smile1:. Много лесни за приготвяне, за жалост бавни за почистване, но пък главите и черупките ще обогатят всеки следващ бульон за рибена чорба. Тук може да прочетете повече за креолската подправка КАДЖУН, която освен за скаридите е много, много подходяща и за всяко пилешко месо. Внимателно с нея, тъй като е пикантна :-) 

Продукти за 2 порции: 
10-12 бр. скариди (едри)
1 с.л. подправка каджун  (или 2, ако харесвате по-люто)
2 с.л. масло 
1 с.л. олио 
2 скилидки чесън 
сока на 1 малък  лимон 

още 1 с.л. масло
съвсем малка щипка сол  


Приготвяне
* Скаридите се почистват - белят, измиват, остават само по опашки :) и подсушават. Много лесно става с малка ножичка, която прокарвате по гърба, под люспата - така се отварят целите, после махате главите и почиствате вената. 

* В тиган на котлона се поставят двете лъжици масло, олиото и налива лимоновия сок. 
* Загряват се и когато започне тихо да къкри този сос се слагат  скаридите. 
* Готвят се 2 мин от тази страна на средна  степен на котлона и се обръщат от другата. 
* Прибавя се подправката  каджун, пасираните скилидки чесън и готвят още 2 мин. 
* През това време сосчето остава съвсем малко. Котлонът се изключва, скаридите обръщат още веднъж и прибавя останалата лъжица масло. 
* Тук е моментът да се поръси още каджун, ако обичате по-пикантен вкус. 
* Сервират се веднага, топли-топли 🙂 и ароматни. 

Сетихте се, че трябва и чаша бяло вино, нали 🙂 
 

3 декември 2023 г.

Печени лимонови картофи

 

       Едни страхотни, печени лимонови картофи от гръцката кухня. Подобни на моите, които пека на пръчици бързо във фурната, но лимоновия аромат тук ги прави по-различни, с приятен аромат; опитайте!  Може да ги приготвите както за гарнитура, така и за основно ястие, с парче сирене :-) Ако и пропуснете маслото са съвсем подходящи за настоящите пости. 

Продукти:
1 кг картофи
50-60 мл зехтин
50-60г краве масло
сок от половин лимон
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. риган

Приготвяне:
* Картофите се измиват, почистват, белят и нарязват на пръчици в тавата за печене (сравнително малка, d ~ 28-30 см.)
* Пасираните скилидки чесън се смесват със зехтина, солта, ригана, лимоновите кора и сок.
* С тази смес се заливат картофите, покриват с лист фолио за печене и прибират в хладилник за 2 часа.
* Изваждат се, наливат се ~150- мл вода и фолиото завива плътно на тавата.
* Ако тавата не е метална, се поставя в студена фурна на 180* и пекат 50 мин. Ако е метална, може да поставите в предварително загрята на 180* фурна и печете 40 мин.
* След това време тавата се изважда, картофите се разбъркват, прибавя се маслото на кубчета и връща във фурната на 220* за още 10 мин - до зачервяването им.

Тъй като картофите не са много, почти всички успяват да хванат тен :) зачервена коричка. Ако ще приготвяте повече картофи, изберете по-голяма тава, за да могат да са разпределени на 1 пласт, вместо да се натрупват.