Страници

28 ноември 2025 г.

Туршията на мама

 

      За мама това е салата   smile1. Рядко я правя, тъй като тази се нарязва, поръсва със сол и захар и оставя 12 часа да престои, преди да се залее с маринатата. При мен туршии много :-) и всичките си ги харесвам. А и големите деца уважават всяка туршия. Тази е от сладникавите. От долните продукти излизат 4 буркана по 1,1 л. Все още има време да приготвяте зимнина, ако решите да правите тази, премерете зеленчуците и ако са повече -  увеличете подправките и течностите право пропорционално. Зеленчуците са такива, каквито обичаме - карфиол, зеле, кервиз/целина и моркови. Понякога и камби, но съвсем малко - за цвят. Мама слага по 2 аспирина на буркан, но аз държа на студено в хладилника, тъй като са малко буркани и  не слагам този "консервант". 


Продукти: 

~4 кг. почистени зеленчуци:
средна глава карфиол, средна глава зеле (кьосе, ок. 1,500 кг - то не е толкова сбито и ни е по-вкусно), 7-8 моркова и 1/2 връзка целина/кервиз

300г захар
100г сол
700мл оцет
700мл вода
4-5 зърна бахар

Приготвяне:
* Зеленчуците се измиват, почистват и нарязватна сравнително дребни парчета/розички в голяма, подходяща да събере всички продукти тава.
* Поръсват се захарта и солта и разбърква много добре.
* Оставят се на хладно място за 12 часа.

* Сокът, който зеленчуците са пуснали се отцежда, а те се пълнят в буркани - при тази туршия пълненето е лесно, тъй като зеленчуците са омекнали и бурканите се пълнят добре.
* В тенджера се сипва оцетът, сокът от зеленчуците и водата, прибавят се зърната бахар.
* Сместа се кипва и оставя да охлади - до около 40* - кутрето да търпи.
* Заливат се зеленчуците в бурканите, затварят и оставят на хладно място.
* Готова е за 5-6 дни.

15 ноември 2025 г.

Щрудел с оризови кори

 

       Малко пресилено е да се каже щрудел, защото щруделът трябва да е с кора от маслено тесто, но тази баница с оризови кори и ябълки е добър заместител на щрудела, особено от хора, които  избягват глутена. Това е любимата ми постна рецепта за щрудел с ябълки (от утре започват Коледните пости). Пак без глутен, тук имам и рецепта за банички със сирене и оризови кори. Никак не са лоши, най-"лошото" при тези печива с оризови кори е, че трябва да се хапват топли, после стават жилави. 
Продукти за 2 бр. щрудел
4бр. оризови кори 
2 яйца 
2 средни сладки  ябълки 
1/2 ч.л. канела 
1 с.л. кафява захар 
4 с.л. едро смлени орехи
50г масло 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Ябълките се белят, почистват и нарязват на дребни кубчета. 
* Задушават се в маслото за 4-5 мин. 
* Прибавят се орехите, канелата, захарта и сместа се разбърква добре. 
* Оставя се да се охлади за 5-6 мин. 
* В широк съд се разбиват двете яйца, заедно с 2-3 лъжици вода, или прясно мляко. 
* Корите се потапят за минутка в яйцата и нареждат две една до друга на силиконова подложка, или гладка дъска. 
* По дължина се разпределя половината от плънката и листите завиват напред на руло (листите са вече омекнали и много лесно се завиват.)
* Завиват се на охлювче, което се  поставя на хартия в тава, върху хартия за печене. 
* Така се приготвя и другото охлювче от останалите две кори.   
* Пекат се в загрятата фурна до приятен кафеникав цвят отгоре :-) ок 15 мин. 
Половината от разбитите яйца остават :) но иначе няма как добре да се напоят корите. Затова си прибираме остатъка в бурканче и използваме през следващите 2-3 дни. 

 

 

 

 

12 ноември 2025 г.

Панирани пилешки филета

 

       Тези дни открих, че в блога нямам публикувана рецепта за  класически панирани пилешки филета. Рядко правя заради пърженето, но тези дни бяха на дневен ред :-) Иначе имам рецепти за най-различни пилешки филета - в корнфлейкс на фурна, пълнени, печени. Мариновани в кисело мляко за мен стават най-крехки. Панировката ми е един пласт - след млякото в трохите/галета, вместо предварително в яйце, брашно, пак яйце и галета. Тази двойната ми идва дебела за нежното пилешко филе. Тук трохите са от панко галета, но галетата може да бъде и съвсем обикновена. А понякога към нея добавям настърган пармезан и се получават  филета с нежна, но хрупкава коричка. За тях - следващ път :-) Подправките са по желание - в млечната смес, за да не прегарят при пърженето. 

Продукти за 3 порции: 

1 голямо филе пеперуда - ок 700г
1/2 кофичка кисело мляко - ок 250 г
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
черен,червен пипер, или куркума - по желание

олио за пържене - маслена баня (т.е. 2см. )

Приготвяне:
* Филето се нарязва по диагонал на мускулните влакна на приблизително еднакви по големина парчета.
* Яйцето се разбива с киселото мляко и подправките.
* Филетата се поставят в купа, заливат с тази смес и объркват хубаво.
* Купата се затваря с капак (или покрива с лист свежо фолио) и прибира в хладилник за поне 12 часа. Може да си ги мариновате от едната вечер, а да изпържите на другата - колкото повече стои месото в маринатата, по-крехко става.
* В широка и дълбока чиния се сипва галетата - без значение обикновена галета, или панко галета, или смес от двете.
* Всяко филе се изважда от маринатата, овалва в галета и притиска с длан от двете страни, за да полепне тя добре.
* Нареждат се на лист хартия за печене, или свежо фолио и оставят да престоят 10-15 мин. Тук ще спомена, че съм ги приготвяла така и оставяла в хладилник готови за пържене от едната вечер, до другата, но галетата се овлажнява и панировката не е така нежна. Затова вече не го правя, просто си ги изчаквам едни 15 мин и пържа.
* * Олиото се загрява - в по-тесен съд (касерола), за да може да се ползва по-малко олио :) около 2см.
* Когато е достатъчно загряло се пускат по 2-3-4 филета - съда за пържене не се препълва с тях, защото така Т* на мазнината ще спадне и те няма да се пържат бързо, а по-бавно, вследствие на което ще станат по-мазни. Степента на котлона е 3/4 от мощността му.
* Изваждат се да се отцедятвърху кухненска хартия, която е поставена на решетка (това пък - за да не се овлажняват отдолу, както се получава, ако се поставят в чиния).
* Сервират се със сос по желание. Ние харесваме с  млечно-чеснов сос, или със  сладко-киселия сос, смесен с равни части майонеза.

 


5 ноември 2025 г.

Пълнени картофи със сирена

 

       Една публикация, отлагана почти 4 години :) Все се е случвало като пълня картофи да е късно вечер, а вечерните снимки не са ми сила. Пълнен батат има в в блога отдавна,  а картофите ги бях обещала на децата след едно ходене до Одрин, където - вижда се от снимките, щанда е за пълнени картофи :) всичко е нарязано, подготвено и само си избираш плънка. Само че аз тогава предпочитах одринския тава-джигер, затова и като се прибрахме започнах да ги правя тук. Плънката е задължително с много масло , а сирената са различни - ако има бяло саламурено сирене, слагам малко нарязан сушен домат, но когато сирената са топящи - както сега, слагам и шунка/шпеков салам, прошуто и малко маслини, или кисели краставички.  С пресни картофи не ми се получава - кожата е много тънка и не издържа плънката :) затова ги правя със стари и подбирам едри - около 300г . Обикновено един картоф е достатъчен за един човек, но Вие си знаете колко сте ящни :) и колко ще Ви стигнат за една вечеря/обяд. 
Продукти за 2бр. 
2 картофа - едри :) 
1-2 лъжици олио 
сол

50-60 г масло 
щипка сол (ако трябва, според сирената)
100 г шунка/или по-сух колбас 
200г настъргани сирена - тук са кашкавал, моцарела и чедър 
10-на маслини 
щипка риган, магданоз, или чубрица  

Приготвяне: 
* Картофите се измиват много добре с гореща вода и четка/абразивната част на гъба. 
* Надупчват се с вилица на 10-на места, намазват се с онези 2 лъжици олио, посоляват леко и завиват плътно в лист алуминиево фолио. Ако не искате храната да има допир с алуминиевото фолио, завийте ги първо в хартия за печене и тогава във фолиото (понякога и аз не го правя).
* Пекат се в предварително загрята на 200* за около 30-40 мин - като ги пипнете отгоре, трябва да са омекнали. 
* През това време се приготвя плънката - всички продукти се нарязват/настъргват ситно, прибавят се подправките, а най-отгоре се поставя парчето масло. 
* Когато са готови картофите се изваждат и прехвърлят на дъска. 
* Прави  се сряз по дългата им страна, но не до долу - около 3/4 от височината на картофа. 
* С лъжичка се изважда  месестата част - картофите трябва да останат с по 1см. дебелина долу-горе. 
* Като се изважда врялото месо на картофа се слага върху маслото :) така го разтопява още в купата с плънката. 
* Всичко се обърква много добре; картофите се пълнят с тази плънка, а отгоре се настъргват по малко от кашкавала и моцарелата. 
* Връщат се в горещата фурна и запичат за още 5-6 мин - докато сирената се разтопят и леко зачервят. 
* Като се извадят отгоре се поставя още парче масло - по около чаена лъжица. 

Сега да кажа, че някои хора ги обичат с кетчуп :) , а аз - със салата. Но май всички - с бира :)