Само една идея как да смесим основното и гарнитурата. Или да го поднесем по-интересно, като направим "гнезда" от картофеното пюре. Плънката тук е пилешки хапки със зеленчуци, които редовно правя у дома - без картофите в тях, естествено. Но може да бъде със свинско или агнешко месо, предварително задушено; само със зеленчуци, а съм правила такива и с чукнато яйце в тях. По-малки кръгове от пюрето, колкото да се събере само едно яйце, малка бучка масло и кубче сирене. Но пък такива запечени порциони с малко кашкавал отгоре. Хубавото е, че могат да се приготвят предварително - както картофените гнезда, така и пилешките хапки и 30 мин. преди да се сервират - да се запекат.
Продукти за картофеното пюре - 7бр.
~1.5 кг картофи
~50-60 мл прясно мляко
сол, щипка чубрица и 3 лъжици масло
За пилешките хапки със зеленчуци:
~ 700-800г пилешко месо (бяло или бут без кожа)
3-4 с.л. олио/зехтин и 3-4 с.л. соев сос
100г гъби
по 100г грах (замразен, пресен, консерва) и царевица
2 моркова
1-2 чушки
4-5 лъжици доматен сос (любим)
сол на вкус
мащерка или риган
кашкавал и магданоз
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на ситни хапки, подправя се и му се прибавят олиото и соевия сос. Оставя се така да престои в хладилник, докато стане готово картофеното пюре.
* Картофите се обелват и сваряват до омекване в малко вода със сол.
* Отцеждат се и се пасират горещи. Добавя се маслото подправките и прясното мляко - съвсем малко е, за да остане пюрето гъсто.
* Месото се прехвърля в тиган и задушава за 10-на минути. Тигана трябва да е голям, за да може да се изпържи добре месото, да не е претъпкано и да се вари.
* Прибавят се нарязаните гъби, чушка и моркови на кубчета, граха, царевицата и доматения сос.
* Всичко се задушава около 10 мин, докато остане на мазнина.
* В тава, покрита с хартия за печене, с помощта на шприц се оформят гнезда от пюрето. На снимката се вижда как. Ако нямате шприц с широк накрайник, или не ви се играе с него - оформете с помощта на лъжица. На едните снимки са направени с лъжицата.
* В средата на оформените гнезда се разпределя месото и поръсва с настърган кашкавал.
* Пекат се в загрята на 200* фурна до зачервяване на кашкавала, в долната част на фурната. Или се изпичат преди сервиране. Когато са изстинали, картофеното пюре не се размества, докато се премества в чинията, но пък топло е по-вкусно, отколкото студено :)
* По желание се поръсват с магданоз.