Страници

6 ноември 2013 г.

Профитероли със солена плънка

     Или еклерчета със солена плънка, но с ръка на сърце си признавам, че тия дни разбрах 'що едните са еклери, а другите - профитероли.  
    Хайде, за тестото шу бях чела; с бине-суфле мама ни запозна в ранна детска възраст;  толумбички пък аз правя от късна детска възраст; гужер не само знаех какво е, но и много пъти съм правила с един от видовете - соленките с парено тесто на Ели, а кръгчетата Пари Брест съм виждала големия Жак Пепен как ги прави по ТВ.
     Е, моите еклери си ги правех кръгли и рекламации нямам.  Но вече знам разликата и другия път пак ще си ги правя както си знам 
Grin 


     Пареното тесто е в основата на всички, само дето някъде е с вода, другаде с прясно мляко; или олио/масло.  Струва ми се (ама може и само да ми се струва), че ако тестото съм направила само с вода готовите еклери са с "по-груба" повърхност. А тия с прясно мляко са по-нежни. Още при изваждането от фурната им се усеща. После попиват от пълнежа и не си личи. Ама пък може и само да ми се струва. Затова съм избрала вариант и ги правя  с равни части масло/олио и прясно мляко/вода. 



Продукти за тестото - дозата е за две тави на фурната:

300 мл. вода (или 50/50 - вода/прясномляко)
130-140 мл. олио (пак или- 50/50-  олио/масло)
щипка сол 
5-6 яйца.
 2 чаши  / по ~ 240 мл /  брашно

Приготвяне: 
* Водата/млякото  и олиото/маслото  с щипката сол  се кипват в дълбока и висока тенджерка;
* Отмества се от  котлона. 
* Брашното  се прибавя  на 2-3 пъти  и бърка с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда и се събере на топка. 

* Оставя се  да изстине  и   едно след друго се прибавят яйцата, като след вяко се разбърква добре, докато го поеме.....  и се получи лепкава каша.
* Фурната се загрява на 220* 
* Тавите за печене се застилат с хартия, или намасляват. 
* Шприц или пош се пълни с лепкавата каша :)  и щприцоват розички/топчета с големина на топче за пинг-понг долу горе.  Е, не са кръгли, но размера им е нещо подобно. А острите връхчета, които се получават се притискат лекичко  с намокрен пръст надолу, за да не изгорят при печенето.
* По желание могат да се поръсят със семена. 
* Пекат се в загрятата вече фурна, неизвестно колко време, но през стъклото на вратата на печката се вижда, как те се надуват двойно и ............ до зачервяване :) 




Плънката (освен сладка, сега си показваме част от солената) 

На горната снимка е цедено мляко, сирене, майонеза  (2:2:1 части) , зелената част на пресен лук и зелени маслини. 


На долната снимка е тарама хайвер с черни маслини. 




Тук плънката е топеница с пармезан и подправки.
Друга плънка за тях е руската салата (която невероятно как не съм публикувала до сега и си вземам предвид, както и да добавя снимка на профитероли с нея). 


Профитеролите се пълнят с шприц, ако плънката е гладка и цепват с нож и пълнят с лъжичка, ако плънката е по- груба. Ама това са подробности. Както и да се напълнят - все не остават. 
Но е добре да  се пълнят преди да се хапват, тъй като  от плънката  за няколко часа омекват. 


21 коментара:

  1. Този, именно солен вариант ще се хареса не само на мен, а и на всички вкъщи. Прекрасна идея, рецепта и реализация, Пепи! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На едно мнение сме в предпочитанието си :)
      Прегръдки, Еви!

      Изтриване
  2. Добре си мислех, като питаше дали могат да се замразяват, да ти кажа да ги дадеш при мен на свежо съхранение:)! Много са вкусни, Пепи! Ей така мога цял ден да не мръдна от масата, само да са пред мен:). И аз не знаех каква е разликата, не че сега знам със сигурност, ама горе долу съм се образовала:) Това с рекламациите ме разби:)))) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахха Кате, те не стигнаха до замразяване. Просто напълних половината със солена плънка, а другата половина - с крем.
      Ако не мръднеш обаче от масата, не знам кой ще ти приготви вечеря :)
      Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  3. И аз обожавам соления вариант на малките еклерчета/профитероли. :) Пепи, изглеждат тооолкова апетитно, че моментално мисля да бягам оттук, докато не са ми изтекли очите... :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам еклери! Много са вкусни и ще се правят, няма как:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като не можем да издържаме на изкушението - ще му се отдаваме ,нали :)

      Изтриване
  5. Страхотни и красиви са профитеролките ти,Пепи!
    Дръпвам си чинийката,ей онази,последната,много ми се усмихнаха :) ,пък и са си голямо удоволствие за небцето-хапваш едночко и кремчето така вкусно ти изпълва устата.
    Давай сега да видим сладките :),а аз междувременно отивам да сложа един линк и към твоите в черновата :) .
    Прегръдка най-сърдечна,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дала съм, Роси :) горе има линкове към сладките еклери.
      Ще чакам да видя твоите сега, с какво ги пълниш ти.
      И за теб прегръдка :)

      Изтриване
    2. аз чакам новата партида сладки,Пепи.
      Чакай да отида да видя с какво съм ги пълнила аджеба....нищо не съм записала,дано разгадая по снимките :)

      Изтриване
  6. Искам! Само веднъж съм правила еклери със солена плънка, но твоите ми напомнят, че трябва да поправя тази грешка!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно изглеждат Пепи,
    а и с тези подканящи снимки...биха ни се харесали във всички вкусови варианти:)
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. с тестото се справих,сега да видим печенето...

    ОтговорИзтриване
  9. рецептата е чудесна,но май не ми се получи съвсем печенето.не станаха много по-големи и много кухи.Някъде греша,но къде...?Моля за помощ?Съвет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едната възможност е тестото да не е било изстинало добре, преди да сложите яйцата. Ако е така, те се сготвят от горещото и няма как да надуят тестото.
      Другата е градусите, да ги увеличите малко

      Изтриване
  10. благодаря!Само да кажа,че тази вечер направихме рецептата свинско печено стана мнооооого вкусно!

    ОтговорИзтриване