Всъщност си е кюфте с плънка, или зрази, или мини-руло Стефани в опростен вариант - само с яйце. По чуждоземски е известно и като шотландски яйца, но преди време Жоро Бордовски (светла му памет) ги покръсти с това звучно име, което гали слуха и окото и небцето. И нищо, че са почти същите като горните, ще ги публикувам пак, тъй като точно тези са приготвени в мултикукъра на Panasonic. Ако си нямате такъв, сложете ги в глинен гювеч, или в тава с капак, за да могат да са и задушени, и печени. Но непременно ги опитайте. Със специална препоръка и след Великденските празници, когато във всеки дом остават сварени боядисани яйца.
Готвенето в мултикукър Panasonic е много удобно - слагаш продукта (тук кюфтетата) , затваряш капака и забравяш за час. А след това ....... не след това, през цялото време аромата ти напомня, че е време за вечеря :)
Продукти: (за 6 големи очи :)))))
~800 г.кайма ( от месо )
Каймата е овкусена като за кюфтета:
1 голям настърган, изстискан картоф (в други случаи слагам 4-5 с.л. галета с 2 лъж. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода за хляб)
2 яйца
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
щипка риган
магданоз по желание
сол
3-4 лъж. олио
6 сварени яйца
галета за паниране
~150/200 г. кашкавал
Приготвяне:
* Каймата се омесва добре с всички подправки и ако има време, оставя в хладилника да отлежи поне час.
* Взема се топка кайма, колкото шепата примерно и се разстила на дланта на ръката. По-лесно е на парче стреч фолио или мокра дъска да се разстеле.
* В средата се поставя обеленото яйце и се оформя на топка.
* Овалва се в галетата.
* Нареждат се в купата на кукъра ( съда за готвене/печене ) и се налива ок. 100мл вода и олиото.
* Поръсват с настъргания кашкавал.
* Уредът се включва на 60мин. на програма "Печене" (3) . По време на печенето няма нужда от наглеждане, няма опасност да загори.
Когато уреда изключи, можете да го оставите да работи в режим "Подгряване", докато стане време за сервиране. Поднасят се топли, според Жоро по едно в порция, но на мен ми хареса как стоят двете в чиния :) пък и оплаквания от двойната бройка нямаше. Гарнират се със салата по желание.
*** За фурна: Пекът се във фурна на 200* до зачервяване на кашкавала ( ~ 40 минути).