7 юли 2014 г.

Домашен сладолед


и ягодов,и шоколадов с кафе :) 
Шоколадов сладолед  правен с крем Англез и ганаш, а розов ягодов сладолед smile1- с каквито млечни продукти намерих в хладилника извън ягодите. Чудя се кой от двата да определя като по-добър :) Ягодовия - леко кисел и с по-свеж вкус заради заквасената сметана, или шоколадовия с кафе. Но май съм пристрастна към шоколада, пък и девойчето на него наблегна.
Ягодите могат да бъдат заменени от всеки плод (сезонен), а в сместа понякога прибавям и разбити на сняг белтъци с малко захар. Прави я по-пухкава.


Започвам от правенето на сладоледа :) и  уточнението, че моя е правен в машина за сладолед. Но когато нямах, правех по стандартния начин, в купа, която  прибирах във фризера и на всеки 15 мин. вадя и разбърквам  за по минута с миксер сместа. Така около 10-на пъти за 3 часа (когато стегне - бъркам с лъжицата). Ангажиращо е, но си струва, защото не се получават големите ледени кристали в сладоледа, а нежни и фини.  Ако и количеството сладолед е по-голямо - струва си честото обикаляне около фризера. 



Ягодов сметанов сладолед 


300 г почистени ягоди 
100 г захар 
200г заквасена сметана 
500 мл течна сладкарска сметана 

разбити белтъци със захар - опция 


* Ягодите се пасират заедно със захарта и заквасната сметана. 
* Прибавя се сладкарската сметана и разбърква (на ръка с тел за разбиване, или лъжица). Ако има белтъци - тук се прибавят. 
* Сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера. 


Шоколадов сладолед с кафе 

Този го правих на два етапа, но стана невероятно добър (умря ромката) 

За шоколадовия ганаш:
250 мл  сладкарска сметана 
200 г черен шоколад 
1 с.л. инстантно кафе 

За крем Англез (който е в основата на много кремове, сладоледи и десерти) 


  • 3 жълтъка
  • 3-4 с.л. захар 
  • 250 мл пълномаслено прясно мляко
  • 250 мл сладкарска сметана 
  • 1  шушулка ванилия (или 1 ампула течна ванилия) 


Приготвяне: 
Ганаша:
* В тенджерка/купа се загрява сметаната, а когато стане гореща (да не завира) се отмества от котлона и в нея се поставя шоколада и кафето; бърка, докато се разтопят. Може на котлон, може в микровълновата фурна да се загрее;
* Прибира се в хладилник да се охлади поне 3-4 часа 

Крема:
* В тенджерка/касерола   се разбиват жълтъците  със захарта.
* Прибавят се сметаната, млякото и обраните  семенца от ванилията  - разрязана предварително на две по дължината.
* Сместа се разбърква с тел за разбиване на яйца.
* Тенджерата се поставя на тих огън и се вари, като се разбърква непрекъсваното до сгъстяване - като се разбърка с лъжица - крема оставя на гърба и плътен слой..
* Охлажда се в хладилника около 2 часа,  като се покрива със свежо фолио. 

* Изстиналия шоколадов крем се разбива с миксера за 4-5 мин и малко по малко към него се прибавя крема Англез. 
* Когато се смесят  хубаво сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера. 


И ако някой ден решите да снимате сладоледа си, първо пригответе всичко друго и в последния момент вадете сладоледа ;D

30 коментара:

  1. Ромката може да е "умряла", но ние сме живи и ще те похвалим! :)
    И двата сладоледа са чудни! А и поразтопен ще се опита, не се кахъри за снимките!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили :) приятелите са затова, да окуражат :)

      Изтриване
  2. Като гледам и аз май в шоколадовия ще бодна лъжичката :) Страхотно изглеждат и двата, Пепи! Ще опитам.
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бодвай, Снежи :) всички сме за него :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, бих си опитала и от двата... Не мисля, че бих отказала от тези студени сладости. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тези горещини е наслада за небцето :)
      Поздрави и на теб, Гери!

      Изтриване
  4. Пепи, абе нещо нямам нерви да бъркам на ръка ;) Добре че имаш машина, в пъти по-лесно е. Но аз все още устоявам на изкушението да си купя, тъй като ще кача поне 5 кг отгоре ;) Весела седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш убедително оправдание, Дани :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Разкош...Шоколадовия ще го пробвам точно с домашно пълномаслено мляко.
    Хубава седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. имаш крава, пиеш мляко :) нали, Живе :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. мммм просто няма нужда от думи!!!
    Нямам машина за сладолед,но никога не отказвам да си направя домашен сладолед!!!!
    Няма по-вкусен!
    Ще се пробва задължително!!!
    Хубава седмица ,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно, Миме, не отказвай домашен сладолед :) Нито да хапваш, нито да правиш :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  7. Смесен може ли?
    И ягодов и шоколадов?
    Все се каня за машина и все не взимам. Но като гледам с какви темпове хапват сладолед у нас, май ще взема сериозно да се замисля.
    Сладоледът е върхЪт, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може смесен, за теб винаги :)
      Не се замисляй за машина, може и в купа да си го разбъркаш, особено ако си купиш хубава голяма медна купа :) ще събира много сладолед. И е по-добре за лятото, отколкото да печем сладкиши :)

      Изтриване
  8. Ммм домашен сладолед,колко разхлаждащ и ароматен!
    Трябва да се пробва в скоро време,а варианти много...
    Хубава и успешна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, варианти безброй :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Няма по-вкусен от домашно приготвеният сладолед, а аз искам да опитам от всичките показани и направени от теб, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При теб сладоледите също са в изобилие, Еви :) кой от кой по-хубави.
      Прегръдка и з а теб!

      Изтриване
  10. И от двата за мен, по много, ще помагам с бъркането, ако машината е заета:))) Страхотни снимки си направила! Много трудно се снима сладолед, големи приключения:))) Прекрасна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Кате, давай чаша, ще ти сложа и от двата :)

      Изтриване
  11. Май имаш нова придобивка?Да ти е честита! И да ми оставиш във фризера и от двата:) Жестоки са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа тя е от зимата, но не съм се хвалила май :)

      Изтриване
  12. Аз съм за шоколадовия. Даже една идея разтечен ( колкот твоя) ми е тъкмо по-ароматен и вкусен! Чудесно лято ти желая, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не заболява гърлото пък, а :)
      Мерси, Мъхче, хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  13. Ееее,то това със снимането и то посред лято е ясно,Пепи :) .
    Наскоро снимах едно семифредо и то като имаш предвид,че и да почне да се топи не се разтича и пак първо нагласих целия антураж и чак тогава извадих и снимах.
    Пепи,предлагам да ми сложиш по две топки от двата вида,за да не изпадам в дилема по предпочитание :) .Каква разкошна порция би било,нали? :)
    Прегръдка и ведър ден,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Роси, по две щом казваш :) Давам моят дял на теб :)
      Ама никак не се сетих, че ще се разтопи и първо него приготвих :))
      Прегръдка и хубава съботна вечер и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи, прекрасни са и двата варианта! От одеве преглъщам пред монитора.. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост :)
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  15. Ауу, Пепи, това са страхотни ледени предложения,
    с чудесни аромати, неустоима визия и красиви снимки.
    Поздравления за теб!
    А аз, ако мога да споделя за съвместяването на снимки с процеса на разтопяване:
    когато е възможно предварително оформям топчетата сладолед и замразявам отново,
    след което подреждам за снимки - така с малко, но все пак удължавам времето;
    но пък леко разтопената структура има своята примамлива страна.
    Много ми харесват, а и с машина ефектът е несравним - хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за ценния съвет. Пък и ти имаш богат опит със сладоледа :) СЪс сигурност си права и следващ път така ще правя.
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...